De bedste, alternative blog platforme i 2016

Som de fleste andre lignende artikler der omfatter dette emne, vil jeg prøve at udpensle hvilke fordele og ulemper der ligger hos diverse blog platforme. Men i dette oplæg vil jeg fokusere lidt mindre på de største og de mest brugte som f.eks. Wordpress. Der er utrolig mange blog platforme at vælge imellem og ofte er det nemt bare at tage den platform de fleste bruger, for den må jo virke?

Måske skulle vi prøve at se på et par alternative platforme for netop at se hvilke fordele og ulemper disse har.


Ghost — Just a blogging platform

Manden bag dette projekt er den tidligere Wordpress blogger John O’Nolan, der har lavet hjemmesider siden 2005, hvor de fleste har været blogs.

“WordPress, by anyone’s definition, is no longer just a blogging platform”

Wordpress var oprindelig designet og udviklet med det formål at give bloggere et nemt og hurtigt system, de kunne lave deres blog sites på. 
Wordpress blev opdaget af mange og blev hurtigt udviklet til mere end bare en blog platform, så derfor har det også sidenhen taget fokuset væk fra emnet og er blevet til et mere alsidigt CMS der stort set kan alt.

Fordelende ved Ghost er blandt andet at det er et system der fokuserer 100% på blogging og kun et lavet til dette formål. Derfor er systemet også nemt at bruge og overskuelig at komme igang med. Tilmed er Ghost crowd-powered/fundet via Kickstarter og har derfor allerede rigtig mange entusiaster der bruger systemet. Dette gør at udviklerne bag Ghost får meget data og respons på hvad de kan gøre for at udvikle systemet og derved gøre det bedre for brugerne.

Ulemperne hos denne platform er blandt andet at systemet har en svær læringskurve da det kræver en smule viden omkring Html
Udover læringskurven er platformen heller ikke gratis, det koster $10 i måneden at have sin blog online, til gengæld er dette med hosting af eventuelt eget domæne.


Squarespae — Giving voice to ideas

Squarespace kom på markedet i Januar 2004, og derfor er Squarespace en af de ældste spillere på markedet når det kommer til website builders. Virksomheden blev startet af en enkelt mand og sidenhen har det vokset sig til et firma med over 500 medarbejdere, der hver dag kæmper for at gøre denne platform til den bedste. Dette kan man diskutere om det er lykkedes dem, Squarespace supportere over en million hjemmesider i 190 lande.

Fordele ved denne platform er der mange af. Et af deres største er brugervenligheden. Squarespace har haft mange år til at udvikle deres platform, og de har i mange år været i en, hvad nogle ville kalde det, krise. Tag for eksempel et kig her på deres gamle menu:

Gamle menu, 18 punkter

Stil det så op i forhold til deres nye menu:

Nye menu, 7 punkter

Squarespace har altså rykket sig meget og har indset hvilken retning de skal tage og hvilke ressourcer det kræver.

En fordel udover brugervenligheden er helt klart fleksibiliteten ved platformen. Denne platform er ikke kun rettet mod bloggere og kan nemt konvertere din nuværende blog til f.eks. en webshop. Så mulighederne er store hos Squarespace, man behøver ikke konvertere til en ny platform bare fordi at ens forretning køre godt.

Ulemperne kan vi ikke komme udenom. Der er selvfølgelig er par ting som diverse platforme gør bedre. Prisen kan i Squarespace tilfælde godt gå hen og blive en udfordring. Godt nok er det relativt billigt at have en side online hos dem. Men for mange der bare skal prøve et blogge eller som ikke er helt sikre i deres valg, kan dette være et dilemma som ikke falder til Squarespace fordel.

Squarespace priser 2016

Når man opretter en side på Squarespace har men en, hvad jeg ville kalde, begrænset konto, hvor du kan prøve platformen i 14 dage, hvorefter siden bliver “expired” og ikke er online længere. 14 dage kan lyde fint, men hvis du skal starte en blog, webshop eller lign. Kræver dette mere end 14 dage før du faktisk har din side oppe og køre. Noget skal de gøre for at tjene penge, men dette kan være endnu en årsag til hvorfor bloggere hopper på Wordpress vognen.

Den sidste ulempe jeg vil pointere er deres support. I et system er 100% køre hos udbyderen, hvor man skal have kontakt til udbyderen hvis der går noget galt, kræver godt support. Ud fra Trustpilot kan vi se at de har nogle seriøse problemer på denne front. Selvfølgelig kan dette se værre ud end det er, da dette højst sandsynligt er meget utilfredse kunder. Men det er værd at tage med i overvejelserne.


Medium — Write Freely

Medium blev grundlagt i 2012 af Twitter co-founder og Blogger creator Evan Williams. Evan så et problem i at de største bloggere på nettet, tog alt opmærksomhed igennem søgemaskinerne og det var stort set umuligt for nye bloggere at komme frem, uden også at blive markedførings eksperter. Derfor tog Evan fat om dette problem og lavede en platform som nok bedst kan beskrives med hans egne ord:

“Medium is a place where the measure of success isn’t views, but viewpoints. There the quality of the idea matters, not the auther’s qualifications…”
“Medium will have a higher return-on-investment for writing than publishing one’s own blog.”

Evan lavede altså en platform hvor bloggere og læsere kunne finde hinanden og hvor de kunne læse og dele materiale, uden om søgemaskine algoritmer.

Fordelende ved Medium som en blogging platform er store. Du har her en platform der er designet 100% til formålet og ligger alt sin vægt heri. Dertil er det nemt og intuitivt for nye blogger at komme med nyt indhold, hvor det rent faktisk har en chance for at blive læst. Man skal ikke have de store markedførings værktøjer frem, man skal blot være konsistent, aktiv, ambitiøs og leverer godt indhold til læserne. Kort sagt, man skal gøre det man kom for at gøre, at blogge.

Ulemper er der selvfølgelig også. Der er ting ved Medium som man bare ikke kan få, uden at vælge en alternativ platform. For eksempel er der ingen former for tilpasning, du har din side, med dit indhold og det er det. Det er indholdet som styrer din blog og hvis du ikke leverer godt indhold har du ingen chance. På andre platforme som for eksempel Ghost, er der fordele i form af integration med andre sociale medier og at du har 100% frie tøjler til at designe din blog som du vil.


Show your support

Clapping shows how much you appreciated Digital Marketing’s story.