Waarom we met theJurists Europe de allereerste b2b juridische robot lanceren.

For the English version, click here. Pour la version française, cliquez ici.

(Chat)bots, machine learning en artificiële intelligentie. Populaire termen die je ondertussen wellicht al ergens horen vallen hebt. Al te vaak worden deze innovatieve concepten echter misbruikt in projecten die artificiële intelligentie (hierna AI) enkel inroepen om aan de hip-factor te voldoen, en dus in wezen niets veranderen aan de kern van het beroep of de sector waarin men werkzaam is.

99% van het recht is automatiseerbaar

Het recht is 99% automatiseerbaar. Vertel dat beter niet aan de gemiddelde advocaat, want je maakt er geen vrienden mee. En toch is het zo. De combinatie van de geschreven wet (het wetboek), het gesproken recht (de rechtspraak) en studie van beiden (de rechtsleer) kan perfect door een intelligente bot worden geïnterpreteerd en in mensentaal worden omgezet.

Geen wereld zo klassiek en verouderd als het juridische. Geen sector zo (vaak terecht) zwartgemaakt als de advocatuur en justitie. Bedrijven en particulieren lopen er verdwaasd rond, als in een Matrix-achtige wereld. De reden daarvoor is niet moeilijk te vinden. Een professor stelde ooit de vraag waarom wetboeken niet in leesbare en transparante taal werden opgesteld. Het antwoord was zowel onthutsend als kinderlijk eenvoudig. Als iedereen de wet kon lezen en interpreteren, waren advocaten vrijwel overbodig. In het auditorium klonk hoongelach van de toekomstige juridische elite, voor mij klonk enkel de uitdaging.

De 7 jaren

Al zeven jaar lang streef ik naar een democratisering van de juridische wereld, vaak tot grote ergernis van de gevestigde waarden in de advocatuur. De luis in de pels, zoals dat heet. Zeven jaar terug had ik, na de lancering van de website, binnen de eerste week mijn eerste klant. Studio Brussel. Van branding, sociale media en een deftig design hadden de meesten immers geen kaas gegeten.

Dat is veranderd. De advocatenkantoren met hun gouden deurplaatjes van weleer hebben de online wereld ontdekt, en gooien ondertussen grote bedragen aan hun online branding. Dat is een prima evolutie, maar zorgde voor een nieuwe uitdaging voor mijn kantoor.

2017 is het jaar van de democratiserende technologie. AI en machine learning zullen de economie voorgoed en drastisch veranderen. Al zeven jaar lang wacht ik op deze technologie. Al zeven jaar lang droom ik ervan de juridische wereld opnieuw relevant en toegankelijk te maken voor iedereen.

Lee & Ally

Met Lee & Ally zetten we de grootste en meest belangrijke stap in de geschiedenis van deJuristen. Alle bedrijven worden in de toekomst technologiebedrijven, en deJuristen is er vandaag net ééntje geworden. Het is een bèta, ofwel een voorlopige versie. We boksen immers met de grenzen van de huidige technologie, zodat de menselijke aanwezigheid binnen Lee & Ally nog cruciaal is. In 2025, en zeker 2030, zal de technologie zodanig ver gevorderd zijn dat menselijke juristen quasi overbodig zullen zijn, waarbij de bot in staat moet zijn om 99% van de juridische vragen correct en omstandig te beantwoorden. Lee & Ally is bovendien de allereerste juridische b2b-robot in Europa, en zelfs daarbuiten.

Onze juristen zullen echter altijd van belang zijn. Het invoeren van nieuwe data, het interpreteren en wijzigen wanneer nodig, en het opvangnet dat zij zullen bieden, zal cruciaal zijn in de uitbouw van Lee & Ally. deJuristen, samen met theJurists Europe, onderging ondertussen een geruisloze rebranding om aan haar doel van juridische nichespeler in digitaal recht te voldoen.

Alea iacta est (omdat we nu eenmaal juristen zijn). Onderstaande quote, die aan een muur in ons kantoor prijkt, vertaalt ons verhaal beter dan lange persberichten ooit kunnen doen:

“Those who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.” — Steve Jobs.

Blijft dan enkel nog een welgemeende dankjewel over aan mijn team, die maandenlang dag en nacht heeft gewerkt om aan dezelfde droom mee te bouwen.

Apple reclame uit 1997.

Door Matthias Dobbelaere-Welvaert*, managing partner theJurists Europe.

Update 06/09/2017

Lee & Ally, onze virtuele chattende jurist, kreeg een droomstart. Vrijwel alle Belgische media besteedden aandacht aan de eerste b2b juridische robot. Hieronder kan je een overzicht vinden van alle persartikels.