Menedzser nélküli menedzsment?

Orbán Gergely — projects. change. people @Doctusoft

A Doctusoftban már négy éve kísérletezünk újító szemléletű menedzsment módszertanokkal. Alap az agilitás, többek között teszteltük a holacracy-t, Jürgen Appelo egyes Menedzsment 3.0-ás gyakorlatait, a tribal leadership ajánlott technikáit. Sok érdeklődést kapunk, hogy mi ezekkel a tapsztalatunk.

Idén harmadszorra hívtak a Kürt Akadémia oktatói közé előadni. Az idei témafelvetés: menedzser nélküli menedzsment.

A rendelkezésre álló alig két óra jó alapot adott egy rövid gondolatébresztő prezentációra majd beszélgetésre. Először a szervezeti és az azt megelőző együttműködési formák evolúciójáról adtam elő, de akkor indultunk be igazán, mikor elkezdtünk beszélgetni.

Korábbról az a tapasztalatom, hogy a konferenciák, de akár a meetupok is elválasztják az előadót és a közönséget. Persze a végén lehet kérdezni, néha elég sokat, de a közönség tagjai a saját “szemüvegükkel” érkeznek, amelyet nem biztos, hogy levesznek az előadó kedvéért. A vezetésben és a menedzsmentben legalább annyira meghatározó a világnézet, a hiedelmek, az értékválasztások, mint az élet más területein. Nincsenek illúzióim. Az újító gondolatok annál nehezebben mennek át, minél inkább gyökeret vert egy szemlélet az adott vezető identitásában. Ezért már az előadás megkezdése előtt szóba elegyedtem a hallgatókkal.

Folyamatosan érkeztek, folyamatosan kaptam morzsákat a hallgatók kihívásaiból és sikereiből. Megosztották velem a vezetői, menedzseri tapasztalataikat. Mikor belekezdtem az előadásba, a kis csapat feléről már volt egy közelítő elképzelésem. Így könnyebb volt a közös tapasztalatokat, élményeket megkeresve beszélgetni arról, hogy mi is a menedzser szerepe.

A beszélgetésben sorra vettük a vezető, a menedzser és a csapattag szerepek különbségeit. Sok szó esett az értékekről és a kultúráról, valamint a szervezet és a “törzs” különbségeiről.

A fő üzenet, amerre a beszélgetést tereltem, röviden összefoglalható:

a menedzsment egyre inkább közös munka. A menedzsment szétbontható funkciók és szétosztható felelősségek csoportja egy csapaton belül. Azonban amíg ehhez hiányzik a tudatosság, a menedzser személye olyan, mint a védőháló, ami a munkás életét védi, de még egy cirkuszi artistának is jól jön néha.

A menedzser felelőssége tudatosítani a saját szerepét és rendszerbe építeni azt. Míg a vezető felelőssége tudatosítani az értékeket, őrizni a kultúrát és az irányt. Az eredmény a jövőre nézve pedig értékeikben és kultúrájukban erős és tudatos önmenedzselő csapatok, ahol egyes csapattagok menedzsment rész-funkciókat látnak el. Mivel a menedzsment szétbontható, a nagybetűs menedzserre nem mindig lesz szükség, ugyanakkor egy erős csapatban mindig találunk majd vezetőt.