AMAZON és a GOOGLE


Az amerikai piacon az Amazon részesedése a keresésekben drasztikusan növekszik, éves szinten közel 50%-al. Úgy néz ki a cég ügyfeleinek egy része már nem érzi úgy, hogy a Google-t kellene böngésznie problémás webshopokért.

Az Amazon már évek óta láthatóan törekszik arra, hogy a teljes értékláncot elfoglalja, saját márkás termékeket árul, kiegészítő szolgáltatásként ebook és mozi előfizetést próbál kapcsolni az értékesítési modelljéhez, a szállításban pedig elképesztően erős iramot diktál, láthatóan olyan szintre akarja vinni az online vásárlás élményét, hogy a kiemelt ügyfelei akár aznap, de legrosszabb esetben is két napon megkapják a rendelésüket.

Szerintem az amerikai piac eljutott arra a szintre, amikor az online vásárló közönség már jóval nagyobb és az évek alatt jelentősen felfejlődött állapotban van, az emberek egyre kevésbé vágynak az online világban minden oldalon megadandó regisztrációra, a kártya adatok állandó kiadására. Ahogy az internet megszokottá válik, a kényelmi szempontok felerősödnek. A másik oldalon az Amazon kínálata elképesztően megerősödött, ma már egyre több esetben olyan rendszerként üzemel, ahol cégek szállítanak ki az Amazon márkanév alatt szinte bármilyen, az Egyesült Államok területén megvásárolható terméket. Ha valamit keresel, az Amazonon meg lehet vásárolni és a legfontosabb termékeknél törekednek arra, hogy tényleg összemérhető legyen a konkurens oldalakkal.

A következő években az Amazon valószínűleg tovább fog erősíteni az aznapi kiszállítási logikán, az előfizetéses alapú kereskedelmi modelljébe egyre több kényelmi funkciót tesz bele, a drone alapú házhozszállítási kísérlet — akármikor jön — is abba az irányba mutat, hogy az Amazon megpróbál olyan erőforrásokat felépíteni az amerikai piacon, amelyek egyre kevésbé teszik kedvezővé az ügyfeleknek, hogy máshol nézegessenek termékek után, ez pedig rontja a Google pozícióit is az ekereskedelmi szegmensben.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.