Mobile UX’inizi bu 5 maddeyi dikkate alarak tasarlayın📱📲

Doruk
4 min readJan 3, 2019
(Onboarding ve NavBar örnek kullanım)https://dribbble.com/shots/5305185-Patch-iOS-Onboarding

1-Onboarding (Tutorial-Based User Onboarding)

İnsanların ürünlerinize üye olmasını sağlamak ve üyelik sonrası tutundurmak günümüzün en zor pazarlama adımlarından biridir. Çok fazla zaman, enerji ve para gerektirir. Ancak çoğu üründe, ilk kez edinilen deneyimlerden hemen sonra bu zor kazanılan kullanıcıların çoğu kaybediliyor. Andrew Chen’in araştırmasına göre:

Bir uygulama, indirme işleminden sonraki ilk 3 gün içerisinde ortalama günlük aktif kullanıcılarının % 77'sini kaybediyor.

Ürün sahipleri, yeni kullanıcılar edinmek için büyük yatırımlar yaparken ilk ziyaretlerinden hemen sonra çoğunu kaybediyorlar. Ürününüz için bunu istemezsiniz değil mi? Peki edindiğiniz kullanıcıları nasıl tutundurabilirsiniz? Öncelikle mükemmel bir onboarding süreci oluşturarak iyi bir ilk izlenim oluşturmanız gerekir (hatta Onboarding için bazı A/B test araçları mevcut).

Onboarding aslında bir insan kaynakları terimi iken UX tasarımcıları tarafından bir web siteye, mobil uygulamaya veya hizmete sahip kişilere ulaşmanın ve tutundurmanın bir yolu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Pazarlama terimindeki açıklaması ise “Ürününüzü ilk kez indirmiş kullanıcıların tam zamanlı kullanıcı olma olasılığını artırma işlemidir.” Aktivasyon adımınızın ilk süreçi olan onboarding, kullanıcıyı dönüşüm funnel’ınıza sokabilmek için en önemli adımdır.

Kullanıcılarınızın ürününüzün değerini en iyi şekilde tanıyabilmeleri için onboardinginizi tasarlarken çok sayıda dikkat etmeniz gereken madde vardır. Aşağıdaki linklerden onboarding süreç adımlarınız hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz…

Appcues - 42 Essential User Onboarding Tools to Drive Your App’s Growth

UX Collective - Optimized user Onboarding Strategies

2-Value Proposition vererek social login (Bad Registration Experience)

Bu başlığı aslında onboarding süreci içerisinde değerlendirmek gerekirken login/signup deneyimi ile birleştirirerek farklı bir başlık olarak ele almak istedim.

Kullanıcıların uygulamalarını indirdikten sonra açılış ekranlarına doğrudan “social login” koyarak üye olmalarını beklemek yerine 1–2 ekran onboarding gösterimi ile bu uygulamanın kullanıcıya ne gibi faydalar sağlayacağının (value proposition) kısa özetini vermek, kullanıcılara ürününüzü kısaca tanıtmış olacaktır.

value of the product Credit: Mim Kim

İyi bir Value Proposition için:

  • Netlik! Ekranlar kullanıcılar için kolay anlaşılır olmalıdır.
  • Kullanıcının, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın alıp kullanarak ne gibi faydalar edineceğini belirtin.
  • Rakiplerin teklifinden ne kadar farklı veya daha iyi olduğunuzu söyleyin.
  • Hype kelimelerden ‘Daha önce böyle bir ürün görmediniz!’, ‘Rakiplerine göre en iyi uygulama’ gibi ticari jargonlardan (pay-as-you-go) kaçının.
  • Yaklaşık 5–8 saniye içinde okunabilir ve anlaşılabilir olduğundan emin olun.

3- Tek el ile erişebilirlik (Design for thumbs)

iPhone Xs Max, Galaxy Note9 gibi büyük ekranlı telefonların piyasaya sürülmesiyle, ekran boyutları ve şekilleri de çoğalmaya başladı.

En çok kullanılan telefon tutma şekilleri. Araştırma:Steven Hoober

Steven Hoober’ın araştırmasına göre kullanıcıların 85%'i telefonlarını tek el ile kullanıyor. Aşağıdaki ısı haritası da, 2007'den bu yana iPhone ekran boyutlarına uygulanan başparmak hareketlerini gösteriyor.Bu ısı haritasına göre ekranların boyutu ne kadar büyük olursa, kolayca erişilebilen alanların da o kadar azaldığını görüyoruz.

mobile  heatmap ile ilgili görsel sonucu
How to design for thumbs in the Era of Huge Screens - Scott Hurff

Kullanıcı deneyimini optimum seviyeye çekmek için bir tasarımın tüm cihazlara uyarlanması gerekir. Uygulamanızın büyük ekranlarda (Pixel 3 XL, OnePlus 6, Galaxy S9 Plus, Huawei Mate 20 Pro, Galaxy Note 9, iPhone XS Max. gibi) bir elinizle kolayca kullanılabileceğinden emin olun. Özellikle sık kullanılan navigasyon seçeneklerini başparmağın erişebileceği yerlere konumlandırın.

How to design for thumbs in the Era of Huge Screens — Scott Hurff

Luke Wreblewski’nin aşağıdaki blog yazısından detaylara ulaşabilirsiniz.

Responsive Navigation: Optimizing for Touch Across Devices: https://www.lukew.com/ff/entry.asp?1649

4- Kullanıcı dostu navigasyon kullanımı

App Store Navigation Bar

Kullanıcıların kolay gezinmesine yardımcı olmak, her uygulama için yüksek önceliklerden biridir. Mobil navigasyon ile kolay erişilebilir olmalı ve çok az ekran alanı kullanmalıdır. Bununla birlikte, gezinmeyi erişilebilir yapmak, küçük ekranlar nedeniyle mobilde zorlu bir işlemdir.

Navigasyon bar kullanımı ile kullanıcı, basit bir dokunuşla bir sayfadan diğerine anında geçebilir, hangi sayfada olduğunu kolayca anlayabilir.

5- Yalın Arayüz

White Space Challange

Önemli içeriklerinize daha fazla dikkat çekmek ve daha rahat anlaşılabilir kılmak adına mobil uygulamanızda beyaz alanlar yaratın.

Tasarım öğeleri arasındaki ve etrafındaki beyaz boşluklar veya ‘negatif alan’ genellikle göz ardı edilir. Her ne kadar birçok tasarımcı bunu değerli bir ekran kaybı olarak görse de, beyaz alan mobil tasarımda önemli bir unsurdur.

Beyaz alan pasif bir arka plan değil, aktif bir UI elementi olarak görülür.
Beyaz alan sadece okunabilirlikten ve içerik önceliklendirmeden sorumlu olmakla kalmaz, görsel düzende de önemli bir rol oynar. Böylece UI’yi basitleştirebilir ve UX’i iyileştirebilir.

@dorukkasoglu

Digital Product Growth @flymepegasusEx: @tripadvisor @LaFourchetteMmm@otelcom @metglobal data>opinion

--

--

Doruk

Creating Content about Growth / Monetization / Product / Ads