Putinismul și Who goes nazi?

Mîine Moldova împlinește 25 de ani.

Cîteva luni în urmă am citit un articol „Who goes nazi” din revista Harper’s Magazine din August 1941, scris de Dorothy Thompson, numită uneori First Lady of American Journalism.

În articol, Thompson descrie un joc, al ei — să presupună cine din cunoscuții ei ar deveni nazist. Amintesc că în august 1941, Războiul în Europa era în toi: Franța, Danemarca, Norvegia, Polonia, Cehoslovacia, Belgia, Luxemburgul și Olanda deja au căzut, Marea Britanie lupta de doi ani, iar coloanele nemțești de tancuri deja au ocupat Minskul și se apropiau de Kiev fără mare rezistență din partea sovieticilor. Statele Unite erau neutre. Deocamdată.

De fapt, mișcările naziste erau legale în democrațiile occidentale din acea perioadă, din ele în mare pare au fost formate guvernele colaboraționiste în țările ocupate. Problema era alte — moralitatea, acolo unde mai era. Cît este de moral să susții un regim agresiv? Cît este de moral să susții un regim care ucide oameni? Firește, omenirea a pășit mult înainte, sunt formate instituții care vin să protejeze o societate democratică de alunecarea în vreo ideologie criminală, dar ideologiile mutează la fel cum o fac virușii și nu întotdeauna societățile democratice au sufiente capacități să-și creeze o imunitate pentru acestea.

De la un timp, și eu îmi analizez cunoscuții, prietenii prin prisma „Who goes nazi”, numai că, în varianta noastră, e „Who goes putin”.

Da, -ismele apar mult mai tîrziu, cînd fenomenul propriu-zis s-a consumat, la fel cum autopsia se face doar după ce omul a decedat. Sunt sigur, că peste cîțiva ani, la serios, istoriografia va studia la serios putinismul, ca o variație a regimurilor autocratice. Ele au fost multe în istorie: dictatura coloneilor în Grecia, junta lui Pinochet, dictatura lui Peron etc. Toate au trecut, va trece și asta. Problema mea e alta — în Moldova sunt destui suporteri ai acestui regim, foarte diferiți.

Cineva este ca Mr. B, din „Who goes nazi”, care ar putea deveni putinist pentru că este o cale de a obține putere. Altul este Mr. C, care nu este un putinist înnăscut, el este un produs al „democrației ipocrite”.

Altminteri, este tare interesant să-ți analizezi lista de frenzi pe Facebook printr-o așa o prismă. Altfel privești lista.

Ne-am putea consola, privind prin lornietă la vîzoleala putiniștilor în mediul public moldovenesc, la fel cum o făceau americanii în 1933–1941 — Hitler e departe, peste ocean, pînă nu ne va lovi un Pearl Harbor. Din altă parte, de unde nu ne-am așteptat. Nici Polonia, împreună cu aliatele Franța și Marea Britanie nu credeau că Hitler va dezlănțui un nou război mondial, la fel cum Ucraina nu se aștepta că „frații” lor îi vor ataca mișelește în 2014. Chiar în timpul Jocurilor Olimpice.

Acești putiniști distrug Moldova, erodînd, împreună cu personaje de alte categorii, instituțiile de stat, erodînd astfel statul în întregime. Din păcate, lucrul lor, va duce la transformarea Moldovei în gubernie rusească sau în „județele de est” a României. Ei sunt la fel. Rămîne să vedem cîți oameni mai sunt în Moldova gata să lupte cu hienele.

Eu continuu să cred că noi suntem mulți și mai deștepți decît ei.

La mulți ani, Moldova!

P.S. citiți articolul „Who Goes Nazi?”. Recomand.