KAKO TE ALKOHOL RAZARA

Jedva čekam vikend da izađemo da se obeznanimo od pića. Trenutak samo…

Link for English version:


U jednom od prethodnih blogova pomenuo sam da je alkohol jako štetan za proizvodnju testosterona. Vezano za to su mi postavili najviše pitanja, kako, šta, koliko…

Rešio sam da vam slikovito, ali i sa naučnom potporom opišem u kakvu situaciju dovodite svoj organizam kada unesete alkohol. Ako planirate da se do kraja života opijate svaki drugi treći dan, bolje ovo nemojte čitati, jer neznanje je nekad i spas od bola i nesreće. Svako od nas se nekad napio, ne znam osobu koja nije, ali potrebno je razumeti kako stvari unutar našeg tela funkcionišu. Gledajte na vaše telo kao na bateriju telefona. Svaki put kada pijete, ona se isprazni, pa se posle sama napuni za neko vreme. E sad, svaka baterija ima određeni broj punjenja, i nakon toga, morate da kupite novu. A da li možete da kupite novi život?

Dejstvo alkohola na telo je užasno loše, ovaj tekst bi mogao da bude dugačak na desetine strana, ali ću vam opisati samo ono što je najizraženije i što će vas najviše navesti na razmišljanje pre nego što ga primaknete ustima naredni put. Jeste li spremni? Idemo…

Od momenta kada unesete alkohol, potrebno je svega nekoliko trenutaka da deo dospe u vaš krvotok, s obzirom da se nešto više od trećine apsorbuje direktno iz želuca, a ostatak nešto kasnije preko tankog creva. Čim je u krvi, jasno je da je svuda, u svakom deliću tela, a posledice koje primećujemo odmah su one koje ostavlja na MOZAK.

Alkohol, kao jedan od najjačih toksina dehidrira (isušuje) i oštećuje nervne ćelije (neke i potpuno ubije). Takođe, onemogućava njihovo prečišćavanje i obnavljanje jer blokira enzime zadužene za to.

U našem mozgu postoji deo koji čuva informacije vezane za moralna i društvena ograničenja i zabrane. Kada se ćelije tog dela oštete, ograničenja padaju, postajemo hrabriji, spremniji za tuče, prilaske suprotnom polu, više pričamo, i generalno radimo stvari koje trezni nikada ne bi. Nauči da skupiš muda tako što ćeš razvijati svoj mozak, a ne ubijati njegove delove.

Kada nervne ćelije dehidriraju, ta voda negde mora da ode. Ona izlazi u ovojnice, deo između lobanje i samog mozga, i na taj način stvara edem (otok) moždane mase. Kada biste pijani uradili rendgen, vaš mozak bi izgledao slično kao mozak osobe koja je u komi. Taj otok je upravo razlog glavobolje i mamurluka sutradan. Voda pritiska senzitivne neurone koji šalju mozgu signal za bol i glava puca.

Sada jedan jako zanimljiv deo. Zašto smo više raspoloženi za seks kada smo pijani?

Alkohol uništava ćelije cerebralnog korteksa, odnosno delove mozga zadužene za razmišljanje, pažnju, memoriju, jezik, svest, sva čula. Ali ono što je bitno je da NEMA uticaj na hipotalamus i hipofizu, dva dela mozga koji određuju količinu naše želje za seksom. Pa izračunajte, razmišljanje lošije, kriterijumi padaju, a želja ne… Da se neko ne prevari, to što je želja za seksom prividno veća (odnosno ista, ali je svest oslabljena pa se čini većom), ne znači da je vaš testosteron na nešto većem nivou. Naprotiv, alkohol je veoma, veoma toksičan za Lejdigove ćelije u testisima koje luče testosteron (pročitajte moj blog o testosteronu i estrogenu za više detalja). Možda nekoga i nije briga što će alkoholom ubiti nešto nervnih ćelija (za nijansu gluplji ili pametniji, nema veze), ali ćelije koje vam obezbeđuju potomstvo?? Razmislite još jednom.

Alkohol utiče na prekomerno lučenje neurotransmitera u mozgu koji nam daju osećaj lagodnosti, sreće, raspoloženja… Znate li šta postižemo ovime? Da, zavisnost, i to vrlo brzo.

Dolazi na red i ta čuvena JETRA. Značaj ovog organa je ogroman. Srce je na primer obična pumpa dok jetra radi sve najvažnije poslove u telu, sve precizno, dozirano, prema potrebama. Ona radi prioritetno, u zavisnosti od urgentnosti problema. Evo šta joj radimo sa alkoholom.

Kalorije iz alkohola su prazne, jedan gram sadrži 7 kalorija. Šta to znači? Znači da alkohol nije nutrijent koji može biti ugrađen u ćelije (kao proteini), ne može izgraditi omotač ćelije (kao masti), i ne može se čuvati u obliku glikogena za kasniji izvor energije (kao ugljeni hidrati). Jetra, kada alkohol stigne do nje, mora da obavi jako zahtevan proces konvertovanja etanola u acetildehid pa zatim u acetat. Acetat učestvuje u Krebsovom ciklusu dobijanja energije jedino u slučaju da nema drugog izvora energije (ako nismo jeli ništa). U suprotnom (ako ne odemo da treniramo pijani, i to na prazan stomak😊), ući će u drugi proces, proces lipogeneze, i dodaćemo novo masno tkivo. To su dakle jedine dve opcije kada su u pitanju kalorije iz alkohola (pa vi vidite koja je od te dve zastupljena u 99,999% slučajeva).

Ozbiljnost procesa koji je ilustrovan na slici se može uporediti sa onim kada vozite auto, u leru ste, i stisnete gas do daske i tako držite par minuta. Koliko goriva ste potrošili? I šta mislite, da li je jetra u stanju da obavlja svoje normalne funkcije kada je napunite otrovom koji mora da preradi i kanališe van organizma?

Želite li dokaz stanja vaše jetre nakon konzumiranja alkohola? Evo šta da uradite:

- Popijte pola litra vodke

- Operite zube da vas ne provale

- Idite u kliniku, izvadite krv i tražite opštu krvnu sliku

- Pogledajte kolone AST i ALT. Da ne zalazim u detalje, to su transaminaze u jetri koje označavaju koliko su vam hepatociti (ćelije jetre) zdravi. Pri povredi hepatocita, njihova vrednost u krvi raste. AST i ALT će vam toliko skočiti kada ste pijani, da će ljudi pomisliti da bolujete od hepatitisa i hospitalizovaće vas odmah (ako vas ne provale da ste razvaljeni 😊)

Kada ste pijani, sinteza proteina je oslabljena narednih do 60 sati. To znači da uzalud gubite vreme na treninzima ako ste pili veče pre, ili planirate da pijete. Ne samo da nećete napredovati, već će vaša snaga i volumen mišića biti manji. Mišićne ćelije se oštećuju, kao i nervne. Šečer u krvi se ne može iskoristiti za energiju, već i on ide u salo a pankreas ne luči insulin kako treba (razlog oslabljene sinteze proteina). Ceo proces metabolisanja hrane je ozbiljno ugrožen i poremećen. Svi ostali otrovi koje imate u organizmu (lekovi, pesticidi koje unosimo hranom, loše bakterije) ne mogu biti prerađeni od strane jetre i izbačeni van tela jer alkohol troši njen zaštitni peptid glutation, koji ima tu namenu. Rekli smo da jetra određuje redosled poslova prema prioritetu, a alkohol je otrov najvišeg prioriteta koji se mora metabolisati što pre, pa svi ostali sada dobijaju šansu da napadnu naš organizam.

Stižemo do SRCA i krvnih sudova. Alkohol poprilično oštećuje srčani mišić i utiče na to da on nepravilno radi, da preskače, slabi itd. Takođe, otežava razgradnju krvnih ugrušaka, što višestruko povećava šansu za nastanak infarkta. Za koliko ste srčanih udara čuli da su se desili u kafani? Napiju se, nažderu masti, hleba i onda bam, kraj…

Bela krvna zrnca imaju ulogu u proizvodnji imunoglobulina, antitela koja čine naš organizam otpornim na bolesti i ostale nepredviđene opasnosti. Šta alkohol radi belim krvnim zrncima? Uništava ih, proždire, satire… Kada se napijemo, naš imunitet je duplo slabiji nego inače. Probajte da shvatite kolika je to ranjivost kad su odbrambeni mehanizmi prepolovljeni.

Ovo su samo neke najočiglednije nuspojave alkohola. Još milion drugih stvari ima koje nisam pomenuo. Bukvalno svaki delić tela je ugrožen od ovog otrova kada ga unesete. Na primer, alkoholom oštećujete koštanu srž a samim tim se umanjuje proizvodnja svih krvnih ćelija, želudac je u opasnosti jer luči mnogo više kiseline (veća šansa za čir)… Neću više, obećavam 😊

Toliko o alkoholu, zaključak neću ja da vam izvlačim, uradite to sami, pa vidite da li ćete doneti neke nove odluke u životu.