BUDI JAČI I VEĆI

Kako snaga utiče na rast mišića ?

Link for English version:


Uglavnom ljudi poistovećuju velike mišiće sa velikom snagom. Međutim, odmah da znate da to ne mora da bude slučaj. Powerlifteri često imaju manji volumen mišiča ali su dosta jači od bodibildera. Zbog čega je to tako?

Prvo treba da znamo koji tipovi mišićnih vlakana postoje u našem telu. Mišićna vlakna mogu biti:

· Spora (Crvena, Tip I) — ova vlakna se najviše razvijaju kada radimo serije od preko 15 ponavljaja. Odlično su prokrvljena, otporna na umor, ne proizvode veliku snagu, i kao što samo ime kaže, sporo se kontrakuju.

· Brza (Bela, Tip IIa) — ova vlakna se najviše razvijaju kada radimo serije u opsegu od 6–12 ponavljaja. Manje su izdržljiva od sporih, ali proizvode znatno veću snagu i brže se kontrakuju.

· Brza (Bela, Tip IIb) — ova vlakna se najviše razvijaju kada radimo serije u opsegu od 1–5 ponavljaja. Jako se brzo umaraju, ali proizvode ogromnu snagu u veoma kratkom vremenskom periodu.

Možete da zaključite da maratonci imaju najrazvijenija spora a dizači tegova brza mišićna vlakna. Ovo je bilo bitno napomenuti jer će vam sada biti jasnije da ako želite samo snagu, morate da trenirate tako da razvijate vlakna tipa IIb. Ako želite izdržljivost, radite na razvoju vlakana tipa I, i na kraju, za hipertrofiju, trenirate vlakna tipa IIa. S obzirom da se najbrža mišićna vlakna (tip IIb) vrlo brzo umore (zbog manje prokrvljenosti i dopremljenog kiseonika), njihovim razvojem se ne podstiče hipertrofija mišića u toj meri kao pri angažovanju vlakana tipa IIa (da bude jasno, podstiče se, samo u manjoj meri).

E sada, da vidimo kako koncipirati trening ako je cilj snaga, a kako ako je cilj hipertrofija mišića.

Važna napomena: težina sa kojom radite je bitna, ali ne u smislu koliko kilograma ima teg, već kako ćete tim tegom upravljati (vaši mišići ne znaju da li je na šipki 80kg ili 100kg).

Trening snage:

· Ako želite snagu, morate da radite brza, eksplozivna ponavljanja sa jako velikom težinom (da biste jačali najbrža mišićna vlakna).

· Vežbe koje radite moraju biti složene, odnosno moraju da uključuju celo telo (čučanj, mrtvo dizanje, clean&jerk…).

· Teško ćete videti nekog powerliftera da se zamlaćuje sa vežbama kao što su biceps pregib bučicama ili izolacija za ramena na sajlama (jednostavno to za snagu nema značaja).

· Broj ponavljaja retko kada prelazi 5.

· Jako je bitno naučiti pravilnu tehniku, uključiti što veći broj mišića u pokret, kako bi se obezbedila što veća snaga.

· Pauze između serija su dosta velike (preko 4 min), kako bi se mišići dobro odmorili za narednu.

· Oporavak je ovde možda još bitniji nego za rast mišića. Naime, treningom snage, aktivira se centralni nervni sistem (CNS). On omogućava da se motorne jedinice koje inervišu mišiće aktiviraju simultano i na taj način doprinesu dodatnoj snazi. Ako se CNS premori, ne samo što neće biti daljeg napretka u snazi, već će ona početi da pada. Zbog toga treninzi sa velikim težinama moraju biti pametno dozirani i raspoređeni. Nemojte ih raditi bez nadzora nekog iskusnijeg, pogotovo ako ste početnik.

· Što se tiče ishrane, nema velike filozofije. Gotovo svo vreme je potrebno da budete u blagom suficitu sa kalorijama, da jedete puno ugljenih hidrata i proteina kako bi vaš glikogen uvek bio pun jer brza mišićna vlakna iz njega dobijaju energiju. Dijete se drže jedino ako je potrebno oboriti kilažu za neko takmičenje.

Trening za rast mišića:

· Ako želite hipertrofiju, radite serije u opsegu od 6–12 ponavljaja sa velikom težinom (jedino ovako možete podstaći mišiće na rast). Znači svaka serija do otkaza ili blizu otkaza.

· Fokusirajte se na mišić koji želite da pogodite. Prenesite svo moguće opterećenje na njega i probajte da ga potpuno izolujete.

· Ovakvim pristupom ćete podstaći i napredak u snazi, ali dosta manje nego ako radite klasičan trening snage.

· Pauze između serija ne bi trebalo da prelaze 3 min, a u većini slučajeva i manje od toga.

· Dolazimo do jako bitne stavke a to je TESTOSTERON. Znamo koliko je bitan za rast mišića, a istraživanja pokazuju da se najveća lučenja testosterona dešavaju pri radu sa težinama većim od 85% od maksimalne koju je moguće podići jednom. Tako da, ako želite da mišići rastu, a ne koristite steroide, morate uvrstiti i treninge snage u svoj program.

· I ovde je oporavak jako bitan. Ako silujete mišiće i ne dajete im vremena da se oporave, samo ćete napraviti štetu svome telu. Testosteron, snaga, kao i volumen mišića će ići dole.

· Ovde je mnogo bitnija manipulacija ishranom, kako bi se izgradilo lepo i skladno, a ne samo veliko telo. Nekada je potrebno biti na redukovanom unosu kalorija, kako bi se masno tkivo koje imamo istopilo i omogućilo našim mišićima da budu vidljiviji i lepši. Ipak, treba znati da smanjen unos kalorija donosi sa sobom i pad snage. Koliki pad, to zavisi od mnogo faktora.

Donesite odluku šta je u ovom trenutku vaš cilj, i prema tome koncipirajte svoj trening. Svakako, i snaga i hipertrofija zahtevaju vreme i posvećenost. Ja sam tu za sva pitanja koja imate.