Kada traženje posla, postane posao

Dok sam studirala, nisam previše razmišljala o zaposlenju. To je bila neka vrsta odbrambenog mehanizma, jer sam duboko u sebi znala da je traženje posla ogroman posao. Uzimajući u obzir da vlada ogromna konkurencija i da što više poželjnih kompeticija za rad posedujemo, veće su šanse za dobijanje posla.

Period tranzicije između napuštanja jednog radnog mesta i prelaska na drugo, ili uopšteno tranzicije koje se tiču nalaženja posla, predstavljaju ogroman stres za individuu. Ako se na to doda da nas od malih nogu uče da rad definiše čoveka, onda je neizbežno da se ponekad doživljavamo kao lenjivci, a neretko je depresija opasan saputnik na tom putu.

Često se našalim pa kažem: “Ako ne možeš da nađeš posao, kreni da pišeš blog.” To je, gledano iz ove perspektive, verovatno bila jedna od boljih odluka koje sam donela. Prvenstveno, jer volim da pišem, a ovo je postao odličan način interakcije sa drugim ljudima, čitanja drugačijih ili sličnih priča i jednostavno osećaj da niste sami.

Kada tražite posao, ceo vaš svet izgleda kao jedna ogromna prilika da se zaposlite. Ako vam prijateljica kaže da se porodila, može vam proći kroz glavu da joj ponudite da radite za nju kao dadilja, ili ako vam se prijatelj ili poznanik pohvale da je njihova firma dobila ogromnu investiciju, može se desiti da dođete u iskušenje da im ponudite da radite za njih, pa makar to bilo i na polju kvantne fizike. Jer, svi znamo prvi Njutnov zakon, zar ne?

Pošto smo ljudi i prilagođavanje nam je nekako u krvi (tako je bar evolucija htela), onda nije nezamislivo da se u periodu traženja posla aplicira i za ono čime se ranije nikad nismo bavili.

Ako me je nečemu naučio ovaj period nezaposlenosti to je da mogu da uradim mnogo toga za sebe da postanem zapošljiva. A to želim i da podelim sa vama:

Ilustracije radila Bojana Jemuović
  1. Naučite nov jezik. (Sada imate vremena za to i može da bude odlična referenca u CV-u. )
  2. Radite na sebi (Krenite na neki trening komunikacije ili razvijanja asertivnih veština. Neizbežno je da ćemo kojim god poslom da se bavimo konstantno komunicirati sa ostatkom sveta. Budite spretni, ostvarujte uticaj na druge ljude kroz kvalitetnu komunikaciju)
  3. Pripremajte se pred svaki intervju za potencijalni posao (To je prednost koja omogućava da vaš budući poslodavac vidi da ozbiljno shvatate poziciju koju želite u firmi. Dakle, eksplorišite i nabavite sebi važne informacije o firmi u kojoj imate tendenciju da radite)
  4. Budite samosvesni (Ne plašite se da rizikujete i budite svesni vaših sposobnosti i učinka koji možete da obezbedite na poslu. Čak i kada radimo poslove koji nisu u našoj struci, stičemo iskustvo i sposobnost prilagođavanja svakoj situaciji. A koji poslodavac to ne voli?)
  5. Učite se samokontroli (Dešavaće se da budete odbijeni na više mesta za koja ste aplicirali. Biće teško, bićete iznervirani, ali ne gubite razum. Sve to ide u rok službe ) Ne odustajte.
  6. Empatišite sa drugim ljudima (Možda, na prvi pogled zvuči kao čudna komponenta zapošljivosti, ali jako je važno da zadržimo normalne odnose sa ljudima do kojih nam je stalo, a ujedno i sa kolegama na budućem radnom mestu. Razumevanje osećanja osobe sa kojom razgovaramo i davanje kvalitetnog fidbeka predstavljaju osnove komunikacije.) Empatija može da nas spasi mnogih neprijatnih situacija i jednostavno obezbedi strpljenje koje je i tokom traženja posla neophodno.
  7. Budite otvoreni za različite mogućnosti (Neretko se dešava da ne uspevamo da nađemo posao u struci. To ne znači da treba da odustanete od zvanja koje ste stekli, već da to doživljavate kao mogućnost da imate raznovrsnu karijeru)

Dakle, traženje posla je proces koji zahteva istraživanje, ulaganje i posvećenost. Negde slično kao kada ste zaposleni, samo što u prvom slučaju niste plaćeni.

Pronašla sam negde staru kinesku poslovicu: “Ako zapustiš rad, iščeznuće ti veštine.” Možda i nije toliko reč o napuštanju rada, jer nekad se ono dešava i van naše volje, koliko o ideji da svakodnevno radimo na sopstvenom rastu i razvoju, bez obzira da li smo zaposleni ili ne.

Kao i što u životu doživljavamo mnogo uspona i padova i sama linija karijere je krivudava i često nepredvidiva, a to je sve ono što krajnji cilj čini vrednim za postići.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.