На дорогах з’явились автомобілі поліції без розпізнавальних знаків

Easy Dumka
2 min readJan 26, 2022

--

Зранку 25 січня на дороги виїхали перші автомобілі поліції без розпізнавальних знаків. У МВС їх називають “фантомами” й наголошують, що ті допоможуть навести на дорогах порядок. У поточному році заплановано закупівлю 30 таких спецавтомобілів. Що це за автомобілі, що вони робитимуть та як вони фіксуватимуть порушення ПДР — розповідаємо у кількох питаннях.

Що це за автомобілі-”фантоми” та для чого вони потрібні?

Це поліцейські автомобілі без розпізнавальних знаків. Вони створені на основі марки Skoda Kodiaq. Відомі номери перших чотирьох автівок-“фантомів”: КА0225СВ, КА2851СЕ, КА2896СЕ, КА2096СЕ.

За задумом, вони мають фіксувати швидкість автівок, після чого порушників ПДР чекатиме штраф. Їхні радари можуть фіксувати одночасно до 50 цілей.

Як фіксуватимуться порушення?

Вимірювання швидкості відбуватиметься як під час руху самого “фантому”, так і коли авто стоїть. Усе фіксуватиметься в автоматичному режимі без зупинки автомобіля порушника.

Після фіксації правопорушення, зчитуватимуть та розпізнаватимуть номерні знаки з подальшою перевіркою в базах даних.

Потім метадані із відповідною інформацією відправляються до системи автоматичної фіксації, яка опрацьовує дані та формує постанови про адміністративні правопорушення.

До відповідальності, в такому випадку, притягується власник авто або належний користувач.

Чи фіксуватимуться порушення не автоматично?

Так. Тоді фіксація порушення ПДР здійснюватиметься спецавтомобілем за допомогою двох відеокамер, якими авто вже оснащене. Камери мають здатність фіксувати порушення ПДР, що відбуваються попереду та позаду службового авто.

У поліції говорять, що, як правило, це буде відбуватися досить рідко і стосуватиметься лише “найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху” порушень правил, які будуть помічати інспектори під час патрулювання.

Що чекає на порушників ПДР?

У “фантомі” патрулюють інспектори. У разі порушення ПДР вони, відповідно до вимог статті 35 закону України “Про Національну поліцію”, будуть зупиняти автомобілі порушників та розглядати справи про адмінправопорушення. Притягуватись до відповідальності в такому випадку будуть водії авто, яких зупинили.

Наталія Горбач

Підписуйтесь на соцмережі “Easy_Dumka”: Telegram, Instagram та Twitter.

--

--