YetGen — Paribu Hub Blockchain Temelleri Eğitim Programı | 3. Hafta

ece ayvazoğlu
2 min readMay 16, 2023

--

3.Hafta da Turan Sert Merkeziyetsiz Finans (DeFi), Dijital Varlıklar ve Uygulama Örneklerinden bahsetti. 3.Haftanın yazısına geçmeden önce isterseniz eğitimdeki 1.Haftanın yazısına bu linkten, 2.Haftanın yazısına ise bu linkten ulaşabilirsiniz.

Turan Sert Web 3'te ön plana çıkan ilk uygulama alanının kripto paralarla olduğunu ama kripto paralardan uzaklaştığını ve daha farklı yerlere gittiğini söylüyor. NFT’lere ve Metaverse’e. Web 2 itibari parayı, fiziki varlıkları, sosyal medya oyunlarını ve finans kurumlarını kapsarken Web3'te bu kavramların yerini kripto paralar, NFT’ler, Metaverse ve Merkeziyetsiz Finans Kurumları (DeFi) alıyor.

DeFi Nedir

Herkese açık, karşılıklı/birlikte çalışabilen ve açık blokzincir üzerine kurulmuş protokol destesi — bir finansal altyapı.

Merkeziyetsiz Finansın (DeFi) Kuruluşundaki Temel Prensipler

Açık Kaynak, Erişilebilirlik ve Finansal Şeffaflık.

Merkeziyetsiz Finans ve Geleneksel Finans Farkı

Geleneksel finans paranızı emanet alır ola ki bankaya bir zarar gelirse sigortanızda yoksa paranız gider. Bu da bankaya büyük bir sorumluluk getirir. Geleneksel finansda giriş izinlidir, işlem gizlidir ve belli saat dilimleri arasında çalışır.

Merkeziyetsiz finans paranızı emanet almaz siz cüzdanlarınızla beraber paranızı kendiniz tutmuş olursunuz. Dilediğiniz zaman istediğiniz yere istediğin zaman istediğiniz kadar verebiliyorsunuz. Merkeziyetsiz finans şeffaf ve 7/24 herkese açıktır.

Merkeziyetsiz borsaların avantaj/dezavantajları

Emanet tutmaması, kolay erişimin olması, manipülasyonun azlığı, güvenli olması ve farklı tokenlere ulaşımı merkeziyetsiz finansın avantajlarındandır.

Dezavantajları ise hız, fiyat kayganlığı, yüksek işletim ücretleri ve kullanıcı sorumluluğudur.

Blokzincir Temelleri Eğitim Programının son haftası olan 4.Haftasında Tolga Uçak ile Sektörel Blokzincir Uygulamaları ve Kullanım Örnekleri konusuyla tekrar görüşmez üzere!

--

--