TalentGrid Yazılımcı Beklentileri Raporu 2019

Ecem Korkmaz Gelal
TalentGrid
Published in
3 min readDec 18, 2019

--

Yazılımın artık hayatımızda dokunmadığı yer yok. İnsanlarla iletişimimizden, yolculuklarımıza, iş yapış şekillerimizden, ilişki arayışımıza kadar her an her saniye bir yazılımla etkileşim içerisindeyiz. Hal böyle olunca, bu yazılımların yaratıcılarını daha iyi anlamamız, önümüzdeki dönemde sektördeki gelişimi direkt olarak etkileyecek bir durum.

Yazılımcıların şirketlere başvurduğu günler geride kaldı, artık doğru yazılımcıyı bulmak ve ikna etmek için şirketlerin ciddi bir efor harcaması gerekiyor. Çünkü öyle olduğu düşünülse de, her şey para değil. En çok parayı veren, en iyi yazılımcıyı alır noktasının ötesini düşünmemiz gereken bir zamandayız.

TalentGrid olarak da en baştan beri yazılımcıların kriterleri bizim için en ön planda oldu.

Çalışmak istenen bir şirketle ilgili hangi noktalara önem veriliyor? Uzaktan çalışma ile ilgili motivasyon ne seviyede? Şirketlerin yeni teknolojilere adaptasyonu yazılımcıların gözünde ne kadar önemli?

Yazılımcı topluluğumuz içerisinden 400 kişinin profil oluştururken bize ilettiği beklentileri inceledik ve sektöre faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir beklentiler raporu hazırladık. Önümüzdeki dönemde örneklem genişledikçe daha da detaylı analizler yapma hedefindeyiz.

Yazının devamında raporun bazı çıktılarından ayrıca bahsetmek istiyorum:

Yazılımcılar için artık tek kriter maaş değil

TalentGrid olarak yazılımcılar topluluğa katıldığında, onların yetenekleri ve profil bilgilerinin yanı sıra, çalışmak isteyeceği şirketle ilgili tercihlerini de soruyor, böylece gerçekten ilgilenebileceği fırsatlarla eşleştirmek için çalışıyoruz.

Topluluktaki 400 yazılımcıya önemsedikleri kriterleri çoklu seçim ile sorduğumuzda, %72.5’i şirketin teknoloji seçimlerinin onun için önemli olduğunu belirtti. %68.1’i lokasyonla ilgili kriteri olduğunu söylerken,%66.5’i uzaktan çalışma, %66.7’si yan haklar ve %29.4’ü ise şirket büyüklüğü yani çalışan sayısı ile ilgili tercih belirtti.

Güncel teknolojilerle çalışmak en büyük motivasyonlardan biri

Yazılım gibi çok hızlı evrilen bir dünyada, yazılımcılar da yeniliklere adapte olabilmek konusunda oldukça iştahlı.

Şirketin teknoloji seçimleri benim için önemli’ diyen yazılımcıların teknoloji beklentilerini sorguladığımızda, Backend ve Full-Stack Developer’lar arasında en çok Python, .NET Core ve Java Spring Boot ile çalışmak isteyenleri görüyoruz.
Javascriptte ise React ve React Native, en çok çalışılmak istenen framework’ler arasında geçiyor. Mobil tarafta Kotlin ve Swift ile beraber MVVM isteği de ön planda.

İstanbul’daki yazılımcılar yaşadığı yakada çalışmak istiyor

‘Benim için lokasyon önemli bir kriter’ diyen yazılımcılar arasında, İstanbul’da oturanların lokasyon konusundaki kriterini incelediğimizde, %38.5’inin yaşadığı yakada çalışmak istediği görülüyor. Uzmanlık detayında da oranlar genel olarak benzer.

Anadolu Yakası’ndakilerin %43’ü, Avrupa Yakası’nda oturanların ise %33.8’inin tercihleri bu yönde. İstanbul’daki trafik problemini hayatlarında minimize edebilmek adına bu önemsenen bir kriter.

Yurtdışına taşınmak çoğunluk için 1. öncelik değil

Özellikle son yıllarda etkisini fazlaca hissettiğimiz yurtdışına beyin göçünde, global talebin de etkisiyle, yazılımcılar ilk sıralarda. Fakat topluluğa katıldığında ilettiği lokasyon kriterine yurtdışındaki fırsatları dahil eden yazılımcı sayısı 400 içerisinde yalnızca %14.4.

Bu demek değildir ki kalan %85.6 Avrupa veya Kanada gibi yerlerden bir fırsat sunulduğunda geri çevirecekler, fakat öncelik olarak belirtilmemiş olması, TR’deki şirketler adına iyi bir tablo çiziyor.

Her 5 yazılımcıdan 1‘i %100 uzaktan çalışmak istiyor

Kriter olarak uzaktan çalışmanın kendisi için önemli olduğunu belirten yazılımcılara, uzaktan çalışma ile ilgili tercihini sorduğumuzda, yazılımcıların %19’unun %100 uzaktan çalışmak istediğini gördük. Yani her 5 yazılımcıdan 1’i, artık %100 uzaktan çalışabileceği bir düzene geçmek veya bunu devam ettirmek istiyor.

Uzaktan çalışma ile ilgili belirttikleri kriter konusunda ne kadar esnek olduklarını sorup, 1 en esnek, 10 ise en net ve önemsedikleri puan olmak üzere 1–10 arası bir skalada belirtmelerini istediğimizde ise, %100 uzaktan çalışmak istiyorum diyenlerin ortalaması 7.31 olurken, haftanın bazı günleri uzaktan çalışmak iyi olur diyenlerde bu oran 4.75 oluyor.

Yani %100 uzaktan çalışmak isteyenler bu konuda diğerlerine göre çok daha net ve bu kritere oldukça önem veriyorlar.

%100 uzaktan çalışma noktasına henüz uzak olan ekiplerin, yazılımcılara haftanın bazı günleri uzaktan çalışma imkanı vermesi oldukça etkili bir fayda olabilir. Böylece uzaktan çalışma disiplini geliştirme konusunda ekipçe hazırlık imkanı olur.

TalentGrid Yazılımcı Beklentileri Raporu’nun tamamına göz atın.

--

--

Ecem Korkmaz Gelal
TalentGrid

Co-Founder @ TalentGrid / Helping companies scale their dev team, fast and seamlessly https://talentgrid.io