承接上個星期嘅「前瞻」,今次 Byron Tsang 呢個美國居民就講美國總統大選結果。

開票個晚佢沉迷「研究」選舉賭盤,到底佢贏到幾多錢呢?又點解今次賭盤嘅預測準過民調咁多呢? 另外,當佢身邊嘅「精英」朋友見到Biden未如預期咁壓倒性大勝之後「悲鳴」,Byron自己嘅感想。

原片見於: https://www.facebook.com/Byron-Tsang-%E6%9B%BE%E5%9C%8B%E5%B9%B3-104942064247567/videos/424707148517471

** 聲音背景時有少少雜音,我仲未搵到個來源。不便請諒。***

節目內容:

  • 00:00 大選後美國市面情況直擊(好似係)
  • 04:53 Byron 係開票當晚嘅「賭盤選情研究」
  • 16:00 精英分子對選舉結果嘅悲鳴
  • 49:10 點解賭盤準過民調好多?
  • 57:28 《Diderot and the Art of Thinking Freely》 書介

《Diderot and the Art of Thinking Freely》 嘅Amazon link: https://amzn.to/38pPOMh

--

--

今個星期 Byron TsangEcon記者 討論嘅主題係美國總統大選!!

節目內容:
00:00 開場白
02:00 美國第三季GDP「破紀錄」回升
21:40 美國總統大選「前瞻」
48:07 書介 — 《The Authentic Adam Smith: His Life and Ideas》

另外,有興趣Follow呢個節目,可以like《平論ECON》FB Group:
https://www.facebook.com/groups/169566924395039/

或者,Byron Tsang 曾國平嘅 FB page:
https://www.facebook.com/Byron-Tsang-曾國平-104942064247567/

--

--

話說,呢九個月疫情期間,我重拾左早上開港台聽瘋show快活人嘅習慣。

無他,在家工作無人同我傾計好悶,我亦想聽下疫情新聞,而事實上王耀祖做主持嘅表現,令我覺得個節目有返失去多年嘅輕鬆感覺。

可惜,今個星期港台二 …

--

--