MERİDYEN DÖNGÜSÜ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Eda Surucu
4 min readMay 1, 2017

--

Eğitimlerde benim en çok ilgimi çeken “meridyenler” konusuydu. Meridyenleri, vücutta bulunan her organın ve dokunun iletişiminden sorumlu olan kanallar olarak değerlendirebiliriz. Çin Tıbbı’nın “Chi” olarak, Hintlilerin “Prana” diye adlandırdığı enerjinin de vücuda dağılmasından sorumludur.

MERİDYENLER NE İŞE YARAR?

Vücudumuzdaki yaşam enerjisinin dolaştığı kanallar olan meridyenler; vücudun sağ tarafında 12 adet, sol tarafında 12 adet, vücudun tüm orta hattı boyunca biri ön diğeri de vücudun tüm orta hattı boyunca da sırtımızda olmak üzere 2 adet bulunur. 12 temel meridyendeki bu plazmatik enerji akışının bir turu 24 saat sürer. Yani enerjini en yoğun kısmı bu 12 temel meridyen boyunca devam ederek tekrar aynı noktaya geldiğinde bir gün tamamlanmıştır.

Meridyenlerin en aktif olduğu zaman dilimleri de mevcuttur. Aşağıda bu meridyen döngüsünü çok ayrıntıya girmeden anlatmaya çalışacağım:

  • Akciğer Meridyeni: Saat aralığı 3.00–05.00. Akciğer kanı ve enerjiyi tazeleyerek kişiyi güne hazırlar. Nefes egzersizleri iyi uykuyu sağlar, kolaylaştırır.
  • Kalınbarsak Meridyeni: Saat aralığı 05.00–07.00. Kalınbarsak meridyeni devreye girmiştir.Sindirimden kalın atıkların rahat atılması için kalınbarsak bir miktar sıvıyı emer. Bu sıvı dengesi açısından vücut için ayrıca faydalıdır. Sabah ılık su içmek mide ve barsakları düzenler, toksinleri kovar. Özellikle sıcak suyun içine konulan zencefil parçaları dalak ve mideyi güçlendirir.
  • Mide Meridyeni: Saat aralığı 07.00–09.00. Sabah 07.00 ile 09.00 arasında en aktif olan mide meridyeninde kahvaltı atlanması çok yanlış olacaktır. İyi bir kahvaltı mide asidini kullandırır. Kahvaltının hiç yapılmadığı durumda uzun sürede kardiyoserebrovasküler hastalıklar, karaciğer ve safra yolları hastalıkları ortaya çıkabilir.
  • Dalak-Pankreas Meridyeni: Saat aralığı 09.00–11.00. Bu saatlerde yapılan egzersizler dalak meridyenini aktive eder. Düşünce ve endişe dalağa zarar verir.
  • Kalp Meridyeni: Saat Aralığı 11.00–13.00. Kalp meridyenin en yüksek olduğu zaman diliminde vücut yang enerjisinin en üst anındadır ama artık azalmaya başlamaktadır, yin enerjisi de en düşük olduğu zamandır. İşte bu anda istirahat etmek, şekerleme yapmak vücut enerjisini tazeler. Kalp meridyeninin regülasyonu depresyonu yok eder. Rahatlamak için gün içinde kısa bir uyku, sakin ve rahat oturup ruh ve zihni beslemek ve çeşitli meditasyon teknikleri uygulamak sizi rahatlatır.
  • İncebağırsak Meridyeni: Saat aralığı 13.00–15.00. Sindirim başlamıştır. Ağızdan alınan, çiğneyerek tükürük enzimleri ile parçalanmış gıda mide özsuyu asidi ile iyice mama kıvamına gelince ince barsaklara geçer. Bu sırada pankreas ve safra enzimleri de bu geçişe katılırlar. Uzun süreli düzensiz beslenme enerjiyi azaltarak çeşitli hastalıkları başlatır. Serçe parmağınıza masaj yapmak veya kollarınızı sallamak incebarsak meridyeninizi aktive eder.
  • İdrar Kesesi Meridyeni: Saat aralığı 15.00–17.00. Bu saatler arası günün altın periyodu “Shen time” olarak nitelendirir. Bu saatlerde doğru kararlar verilir, canlılık üst düzeydedir, çalışma etkinliği yüksektir. Öğrenciler anlamadıkları konulara bu aralıkta bir daha bakarlarsa daha rahat anladıklarını göreceklerdir.
  • Böbrek Meridyeni: Saat aralığı 17.00–19.00. Güneş batıdan batar, toprakta yang enerjisi azalarak yin enerji artışına doğru yol alır ve yaşam enerjisi böbrekte yoğunlaşır. Böbrek meridyeninde yaşam enerjisi düzenli ve yeterli ise kemik, diş ve saç düzenli gelişir. Böbrek enerjisini azaltan durumlar; kötü beslenme şartları, aşırı çevre kirliliği ve toksik çevre şartlarıdır.
  • Perikard Meridyeni: Saat aralığı 19.00–21.00. Perikard kalbi saran zardır, koruyucudur. Kalbin en önemli işlevini yerine getirirken rahat çalışacağı kaygan bir ortam yaratır. Yemek sonrası dinlenilen hafif müzik, yapılan yavaş tempoda bir yürüyüş veya meditasyon sindirimi kolaylaştırır.
  • Üçlü Isıtıcı: Saat Aralığı 21.00–23.00. Üçlü ısıtıcı, “triple heater” denilen bu meridyen saatlerinde yin enerji en tepededir ama azalmaya başlayacaktır. Sarı İmparator İç Hastalıkları Kitabı’nda (Çin Tıbbı’nın temeli) üçlü ısıtıcı meridyenini su kanallarından sorumlu olan olarak bahsedilmiştir. Bu meridyeni uyarmak için rahatça oturur pozisyonda, omuzdan el bileğine kadar kolun dış yüzeyine ovularak veya ufak vuruşlarla masaj yapılır.
  • Safrakesesi Meridyeni: Saat aralığı 23.00–01.00. Kişiler uyur ve vücut beslenerek yang özelliğini arttırır. Bu saatte uyumayanlar çeşitli rahatsızlıklara maruz kalabilirler. Biz onu uyku olarak adlandırsak da aslında bu meridyen asıl çalışma saatidir. Gece atıştırması uyurken sindirim sisteminin çalışmasına neden olur. Uzun sürede “shaoyang” enerjisi azalır, safra düzensiz akar, safra yetersiz olur. Bu durumda en belirgin bulgulardan biri yağlı saçtır. Akşam 19.00’dan sonra gıda alımı kısıtlanmalıdır.
  • Karaciğer Meridyeni: Saat aralığı 01.00–03.00. Bütün gün incebarsaktan gelen gıdaları işleyip, diğer organlarda üretilen atık ve toksik maddeleri işledikten sonra ürünleri safraya ve kana verir. Fakat bu saatlerde uyumazsak iş eksik olur ve kan diğer organlara dağılır. Karaciğer de görevini tam yapamadığı için hastalıkların yolu açılır. Kaliteli uyku karaciğer iyileşmesi ve tazelenmesi için büyük önem taşır. İyi uyku karaciğerde kan ve enerjinin artmasını, iyice çoğalmasını sağlar.

Umarım yukarıda yazılan açıklayıcı meridyen döngüsü size başka bir konuyu da çağrıştırmıştır; bütünsel bakış açısı.

Vücudunuzda herhangi bir yerinizde sorun olduğunda, o sorunun nedeninin veya etki edebileceği yerleri de düşünün.

MERİDYEN DÖNGÜSÜ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER was last modified: May 1st, 2017 by Eda Surucu

Originally published at avoislife.com on May 1, 2017.

--

--