Şiir Nedir Kısaca — Şiir Türleri Kısaca — Şiirde Bulunması Gerekenler 1

edebiyasa
2 min readJun 12, 2022

--

Şiir Nedir Kısaca – Şiir Türleri Kısaca - Şiirde Bulunması Gerekenler 1

Şiir nedir, sorusuna en kısa cevap “ edebi türdür “ denilebilir. Peki bu edebi nedir? Şiir türleri kısaca nedir? Şiirde bulunması gerekenler nelerdir? Epik, didaktik, pastoral, dramatik, satirik gibi türler vardır. Şimdi bu başlıklara güzelce ve kısaca cevap verelim.

Şiir Nedir?

Şiir (nazım) ; Düşünce, duygu ve hayallerin ölçülü, uyaklı mısralar halinde yazılmış ve biçimlemesine denir. Ahenk, ritimle, ses uyumuyla estetik tat oluşturan bir edebi türlerden birisidir. Şiir imgeye, çağrışımlara ve düş gücüne dayanarak türetilmektedir. Ahenkli, coşkulu bir söyleyişi vardır. Şiirin kendine göre bir dili vardır. Pek çok şiir sanatsal açıdan güzel gözükse de aşırı süslü olmasından dolu kalıcı olamamıştır. Günümüze gelen pek çok şiir konu bütünlüğü ve sadelik açısından gayet ilgi çekicidir.

Şiirde Bulunması Gereken Özellikler

İmge, duyular, sezgi çok önemli bir konumdadır. Şiirler barındırdıkları konuya göre lirik, epik, didaktik, pastoral, satirik, dramatik temel alınarak altı tür bulunmaktadır.

Epik Şiir Nedir?

Epik Şiir, Bir topluluğun yaşamış olduğu olayları, acıları, anıları, savaşları, kurallara uyulmaması, ulusla ilgili problemleri, doğa olayları ( doğal afet vb. ) ve benzeri sorunlarda kahramanlık, yiğitlik yapanları sevinçli bir üslup ola anlatan şiirlere epik şiir denir.

Didaktik Şiir Nedir?

Didaktik Şiir, bilgi verme, öğüt vermek, bir fikri açıklama amacı hedefleyen şiirlere didaktik şiir denir.

Pastoral Şiir Nedir?

Pastoral Şiir, Doğa hakkında ve doğanın güzelliği hakkında bilgi veren doğayı korumayı hedefleyen, köylülerin yaşamını, aşklarını, sevgilerini, üzüntülerini anlatmakta olan şiirlere pastoral şiir denir.

Dramatik Şiir Nedir?

Dramatik Şiir, bir eylemi, koşulları tiyatro benzeri biçimde canlandırmakta olan şiirlere dramatik şiir denir.

Satirik Şiir Nedir?

Satirik Şiir, belli bir kimseyi, ya da bir düşünceyi, bir koşulu aktif ya da pasif şekilde, eleştirme güçlü olan şiirlere satirik şiir denir.

Bu yazılarımıza göz at!

Mesnevi nedir?

Oğuz Atay Işığında Modernist Yolculuk

Tanzimat Dönemi ve Sanatçıları Kimlerdir?

--

--