E-Arşiv Fatura Uygulaması — Ocak 2020

Erdem Durmaz
3 min readNov 28, 2019

--

Gelir İdaresi Başkanlığının 19 Ekim 2019 tarihinde yayınladığı 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile sahte fatura kullanımının önüne geçmek, maliyetleri azaltmak ve denetimi kolaylaştırmak amacıyla elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gitme kararı aldı.

Lafı hiç uzatmadan, kafa karıştırmadan en net haliyle kapsamda olup, olmadığımızı anlamaya yönelik olarak anlatmaya başlıyorum.

Şimdi öncelikle e-fatura ve e-defter durumumuzu kontrol edelim burada bizi kapsayan bir zorunluluğumuz yok ise sonrasında e-arşiv fatura konusuna geçelim.

E-Fatura Geçiş ve E-Defter Zorunluluğu

  • 2018 yılı cirosu 10.000.000,00 TL’nin üzerinde olan bir firma iseniz 2020 yılı itibariyle hem e-fatura hem e-arşiv fatura hem de e-defter kullanmak zorundasınız.
  • 2018 veya 2019 yılı cironuz 5.000.000,00 TL’nin üzerindeyse 01.07.2020 itibariyle e-fatura uygulamasına, 01.01.2021 yılı itibariyle de e-defter uygulamasına geçmek zorundasınız.
  • Ayrıca sektörel olarak da meyve ve sebze ticareti yapan firmaların 1 Ocak 2020’de e-fatura sistemine geçiş yapmaları gerekiyor. Bu tarihten sonra faaliyete geçen mükellefler de ilk 3 ay içerisinde e-faturaya geçmek zorunda.

Yukarıdaki kapsamlarda değilseniz veya zaten daha önce e-fatura sistemine geçip aynı zamanda kağıt fatura düzenlemeye devam ediyorsanız aşağıdaki durumlardan biri 01.01.2020 itibariyle tahminen sizi etkileyecektir.

E-Arşiv Fatura Geçiş Şartları

  • Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan kişilere 30.000,00 TL’nin üzerinde fatura düzenleyenlerin,
  • Aynı gün içinde vergi mükelleflerine, tüm vergiler dahil 5.000,00 TL’nin üzerinde fatura düzenleyenlerin,
  • Mevcut durumda e-fatura mükellefi olup e-fatura mükellefi olmayan firmalara kağıt fatura düzenleyenler,
  • İnternet üzerinden ilan yayınlayan veya hizmet satanlara aracılık eden firmaların e-arşiv faturaya geçiş yapmaları gerekiyor.

Dikkat Etmek Gereken Hususlar

  • Yukarıda belirtilen sınırlar aynı müşteriye aynı gün kesilen faturaların toplamı için geçerli.

Örneğin; A Ltd. Şti. B Ltd Şti’ye sabah KDV dahil 2.000 TL kağıt fatura düzenledi, öğlen KDV dahil 2.000 TL fatura düzenledi gün bitti sıkıntı yok ama akşam KDV dahil 3.000 fatura düzenledi. B Ltd. Şti. aldığı bütün faturaları geri getirecek A Ltd. kağıt faturaları iptal edip e-arşiv fatura düzenleyecek.

  • E-arşiv fatura uygulaması hem şahıs şirketlerini hem tüzel şirketleri kapsamakta.
  • İsteğe bağlı olarak e-fatura uygulamasına da geçebilirsiniz.
  • E-arşiv faturayı mail olarak veya mal/hizmet beraberinde teslim etmeniz gerekir.

E-Arşiv Faturamı Nasıl Keserim?

E-arşiv fatura uygulamasının, E-fatura, e-defter gibi zorlu süreçleri yok. Gib kullanıcı kodu ve şifreniz ile GİB tarafından açılan portal üzerinden e-arşiv faturalarınızı hızlıca kesebilirsiniz.(GİB kullanıcı bilgileriniz mali müşavirinizde mevcuttur.)

Bu konu ile ilgili görsel anlatıma aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.

Muhasebe, Vergi ve SGK konularında güncel gelişmelerden haberdar olmak için mail listemize buradan kayıt olabilirsiniz.

--

--