Komvux — vägen mot din drömframtid finns i studier

Gymnasiet och grundskolan är en period som för många är oerhört tuff. Många är skoltrötta, oengagerade och har inte de förutsättningar som behövs för att klara av skolgången. Detta kan dock resultera i att kraven på betyg inte möts och att en oviss framtid efter skolan väntar. Om du själv fått ofullständiga betyg i vissa ämnen kanske du märker att du dels saknar kunskapen men också att det är svårare att få jobb, eller att söka in på vidareutbildningar?

Om du känner igen dig i att sakna vissa betyg och ha svårigheter med att komma in på högskoleutbildningar eller att få jobb finns det en sak du bör göra ganska omgående, att läsa upp dina betyg. Genom Komvux, kommunal vuxenutbildning, har du möjlighet att enbart läsa de ämnen som du behöver höja dina betyg i. Detta innebär att det oftast går relativt snabbt då du i vissa fall bara behöver läsa vissa kurser. I många fall går det till och med att läsa upp betyg på distans. Detta innebär mer frihet då du inte behöver infinna dig i skolan. För många som redan har arbete eller kanske familj, är distanskurser oerhört värdefullt då livet i mångt och mycket kan fortsätta precis som vanligt.

Vet du inte vad du behöver för kurser?

Om du vill läsa upp betyg eller komplettera med nya kurser kan det kännas svårt att veta vilka du ska välja. Oavsett om du ska läsa på Komvux Stockholm, Göteborg eller i någon annan stad, finns det alltid ett stort utbud av kurser att välja bland. Du behöver dock inte oroa dig. Innan du börjar studera kommer du bli tilldelad en yrkesvägledare som tillsammans med dig går igenom vad du behöver för att nå dina mål, exempelvis komma in på en vidareutbildning eller bli kvalificerad för ett jobb. Det spelar ingen roll vart i landet du bor, vuxenutbildningen finns alltid tillgänglig, bland annat har du Komvux Uppsala, Malmö, Uddevalla och Göteborg.

För att snabbt komma igång med studier och nå dina mål kan du kontakta din vuxenutbildning redan idag. Du kan höra av dig till den kommun du bor i för att få hjälp, till exempel Komvux Västerås. Kom ihåg att du även kan få hjälp med SFI hos vuxenutbildningen, en användbar och smart språkutbildning för den som behöver lära sig svenska eller förbättra sina språkkunskaper i det svenska språket.