Cum să fii mai productiv, sănătos, fericit și sustenabil, între aceiași 4 pereți

EFdeN
7 min readApr 15, 2020

--

41 de sfaturi pentru o vacanță All inclusive, acasă.

Cei care muncesc de acasă sunt mai fericiți și mai fideli companiei [Studiu 2019: Owl Labs], iar 77% dintre cei care lucrează în mod obișnuit de la distanță sunt mai productivi [Studiu Computer Business Review].

Ca urmare a pandemiei însă, unele dintre beneficiile lucratului de acasă s-au transformat în dezavantaje și frustrări. După o lună în izolare efectele negative se văd deja nu doar în economie, ci și în productivitatea și sănătatea noastră și mai mult, maroritatea oamenilor de-abia așteaptă să se întoarcă la birou.

Cum să fii mai productiv

  1. Setează-ți maxim 3 obiective principale zilnice și în măsura în care poți, începe cu ele. Asigură-te la finalul zilei că ai făcut ce era important.
  2. Fă-ți un program detaliat pentru ziua următoare și revizuiește dimineața programul pentru întreaga zi. Noi recomandăm folosirea Calendarului pe post de To Do list. Pune fiecare acțiune într-un time slot.
  3. Fă loc în program pentru posibile întreruperi și activitățile non-muncă și menține-le: masă, pauze, sport. Planifică ineficiența.
  4. Nu poți optimiza ce nu măsori. Analizează la câteva zile cum ți-ai planificat timpul, pe ce categorii și repară ce nu a mers.
  5. Încearcă să te comuți din home-mood în work-mood și invers. Ideal ar fi să nu muncești în pijamale, ci în ceva confortabil, nu neapărat la costum. Dacă ai un birou, încearcă să îl menții curat și ordonat.
  6. O relație sănătoasă cu colegii înseamnă muncă mai productivă, dar pentru asta trebuie să vă faceți timp pentru socializare. Vorbiți orice, ascultați muzică, discutați despre politică, pinguini sau culoarea anului.
  7. În scris tonul se transmite greu și este foarte ușor să interpretezi greșit. Nu uita asta nici când citești și nici când scrii. Folosește puterea magică a emoticoanelor, dar fă-o cu moderație.
  8. Încearcă să înlocuiești scrisul cu audio/video când poți și de preferat este ca în call-uri să dai drumul și la webcam. Nu este prea plăcut să simți că vorbești cu pereții.
  9. Noi folosim Zoom (ne plac tare mult virtual backgrounds), Asana și Slack pentru organizare. Pentru că volumul de comunicare s-a mărit foarte tare, aplicațiile gen Whatsapp nu mai fac față și devin haotice.
  10. Acum este momentul ca mini-echipele, echipele și organizațiile să fie in-sync. Ședințele de status zilnice sunt foarte importante, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se simte deconectat, iar oamenii sunt diferiți.
  11. Oprește-te din muncă la 6 sau 7 și nu lucra în weekend. În perioada asta suntem mai vulnerabili ca oricând. Odihnește-te mental, fizic nu este suficient. Poți fi mai productiv, lucrând mai puțin.

Cum să fii mai sănătos

Lipsa activităților fizice, a mișcării și o poziție proastă la calculator sunt cauzele principale ale problemelor de sănătate în această perioadă. Din punct de vedere al infectării, trebuie să fim atenți de fiecare dată când intrăm în casă sau atunci când primim pachete, pentru că riscăm să ne infectăm noi sau să îi infectăm pe cei din jur, indiferent dacă prezentăm simptome sau nu.

  1. Mișcarea fizică și sportul sunt foarte importante în această perioadă. Țintește pentru 15 minute dimineața și 45 minute/zi.
  2. Protejează-ți și odihnește-ți ochii. Folosește night light pentru ecrane și ai grijă chiar și ziua la luminozitate. Fă pauze și exerciții de vedere.
  3. Bea minim 2 litri de apă pe zi, cât mai des posibil. Ține un recipient de apă lângă tine, pune sticky notes, alarme sau folosește o aplicație.
  4. Articulațiile tale au nevoie de 15 minute de pauză la fiecare 2 ore pentru exerciții de stretching, mers prin casă și relaxare. Știm, probabil nu respectai asta nici la birou, dar nu este prea târziu.
  5. Lucrează doar la birou sau la masă, patul și canapeaua se folosesc în alte scopuri. Pentru a avea o postură corectă a corpului, investește în obiecte ergonomice. Folosește cutii pentru a înălța laptopul, comandă-ți o tastatură și un mouse separat, ‘fură’ un scaun de birou de la muncă.
  6. Respectă programul de mese. El nu ține doar de productivitate, ci și de sănătate. Nu mânca în timp ce lucrezi și seara. Ai grijă ce mănânci, nu face excese și folosește un meniu diversificat. Consumă fructe.
  7. Mediul în care trăiești este foarte important. Ai grijă la parametrii de confort. Aerisește la orele potrivite (air.ly si airlive), folosește un purificator și umidificator dacă este cazul, folosește cât mai mult lumina naturală..
  8. Igiena este foarte importantă în continuare. Pentru productivitate, dar și pentru sănătate. Aranjează-te, simte-te bine în pielea ta, zâmbește.
  9. Spalatul prea des pe mâini și dezinfectantul pot duce la uscarea mâinilor. Folosește cât mai des posibil creme hidratante.

Cum să fii mai fericit

În această perioadă sănătatea mentală este cel mai mult pusă sub semnul întrebării. Pentru fiecare categorie: singuri, cupluri, familii cu copii, tineri sau bătrâni, provocările sunt diferite și reacțiile la fel. Anxietatea și depresia sunt pericole reale și trebuie să le acordăm atenția cuvenită și să găsim echilibrul.

  1. Dacă ești singur, planifică-ți cât mai multe ‘beri’ virtuale cu prietenii. Cântați, povestiți, socializați. Dacă nu sunteți singuri, jucati-va împreună cu copiii sau recuperati timpul pierdut după care tânjeați acum o lună, dar planificati-va și me-time în care sa fiți singuri, este normal să vă doriți asta.
  2. Dacă nu stai singur, încearcă să faci și acțiuni nedigitale. Jucați-vă cărți, remi, table, șah, x și zero sau alte jocuri cu interacțiune fizică.
  3. Exprimă-ți emoțiile constructiv. Lasă-i pe ceilalți să știe cum te simți și ce te deranjează, încurajează-i să facă la fel, stresul va scădea și veți avea rezultate mai bune la muncă, dar și la școală.
  4. Fă sport. Dincolo de faptul că te ajută să fii mai productiv și mai sănătos, te ajută să fii și mai fericit și să ai o stare generală mai bună.
  5. Rămâi optimist. Spune “Te rog, Mulțumesc și Cu plăcere” celor cu care locuiești, celor cu care lucrezi, prietenilor și familiei. Concentrează-ți atenția pe lucrurile bune, iartă-ți greșelile și iartă-i pe ceilalți.
  6. Când discuțille devin mai aprinse și lucrurile escaladează, oprește-te. În această perioadă tensionată se ajunge foarte ușor la probleme, iar relațiile inter-umane și puse foarte puternic la încercare.
  7. Nu lăsa dezvoltarea personală să stagneze pentru că, odată cu aceasta va scădea și starea de bine și încrederea în tine. Perioada aceasta este excelentă pentru citit și cursuri, pe lângă relaxare.
  8. Sărbătorește orice reușită și nu renunța la lucrurile care te făceau fericit: socializează, distrează-te, ieși la film, la cafea, la cină, citește revista preferată, dar online, nu părăsi incinta.
  9. Amenajează un colț verde în casa ta dacă nu ai acces la o grădină în care să-ți petreci timpul liber, natura îmbunătățește starea de spirit și sporește buna dispoziție, eliberează stresul și scade tensiunea arterială.
  10. Descoperă ce este mai important în viața ta și focusează-te pe asta. Fie că vorbim de muncă, familie, voluntariat sau orice altceva. Petrece timp făcând ce aduce un aport semnificativ în viața ta și nu te mulțumi cu puțin.

Cum să fii mai sustenabil

Chiar și în aceste condiții putem și trebuie să fim mai responsabili față de mediul înconjurător. Nu mai vrem și o criză climatică în plus. Miciile decizii, luate pe scară largă, pot contribui semnificativ la ameliorarea schimbărilor climatice, reducerea poluării și a impactului negativ pe care oamenii îl au asupra planetei.

  1. Nu uita televizorul și calculatorul pornite când nu le folosești, scoate din priză echipamentele până la următoarea utilizare, stinge lumina când nu ai nevoie de ea sau aprinde doar o veioză și folosește o lumină orientată.
  2. Acordă-ți timp și gândește-te ce ai vrea să mănânci săptămâna următoare, poate chiar întocmește-ți un meniu și o listă de cumpărături. Nu vei cumpăra prea mult în acest fel și vei evita risipa alimentară.
  3. Susține comunitatea din care faci parte și cumpără produse locale, chiar dacă mergi la piață sau folosești aplicații și site-uri ale fermelor locale și ale aprozarelor, în plus, poți comanda cu livrare, un fel de transport în comun al legumelor.
  4. Învață cum să depozitezi fructele și legumele pentru a le păstra proaspete mai mult timp, unele în frigider, unele în apă, altele la întuneric și cele mai multe într-un loc răcoros și uscat.
  5. E momentul să înveți cum se face mâncarea ta preferată. Nu uita sa treci pe lista de cumparaturi toate ingredientele. Poți face chiar pentru 2 mese sau poți comanda de la restaurantul pe care îl vizitai săptămânal pentru a susține economia în această perioadă.
  6. Cumpără mirodeniile preferate în ghiveci și să le folosești o perioadă îndelungată, nu doar ca îți vor aromatiza mâncărurile, dar îti vor parfuma și bucătăria.
  7. Nu uita să colectezi selectiv, cantitatea de ambalaje este foarte mare zilele acestea.
  8. Nu folosi șervețele de hârtie în bucătărie, pentru că nu sunt reutilizabile și tinzi să folosești foarte multe. Folosește prosoape de bucătarie și dacă nu ai, le poți comanda online.
  9. Dacă ai mașina de spălat vase, dă-i drumul când este plină. Vei economisi apă. Eventual poți opri chiar și funcția de uscare a vaselor.
  10. Folosește produse de curățenie ecologice, expunerea repetată la produsele chimice nu doar că va dăuna mediului, dar și sănătății tale.
  11. Alege produsele de igienă personală cu atenție, cele cu microbile din polietilenă, nereciclabile, deși oferă un scrub minunat, ajung direct în cursul apelor și dăunează mediului ajungând în hrana faunei.

Tu ce tips & trick folosești?

Am omis ceva? Dintre cele 41 de idei, care îți plac cel mai mult? Hai să discutăm în secțiunea de comentarii.

Dacă vrei mai multe informații similare, nu ezita să te abonezi la newsletter-ul EFdeN, click aici. Maxim o dată pe lună despre noi și despre lumea în care trăim.

Mai mult, În perioada această pregătim o Mare Recrutare a EFdeN pentru o nouă ediție de Solar Decathlon și multe alte programe super interesante. pentru mai multe detalii: efden.org/recrutare

--

--