HİNDİSTAN CEVİZİ DEVRİMİ, YEREL HALKIN İNGİLİZ VE AVUSTRALYA ŞİRKETİNE KARŞI BAŞARISI

derhal
4 min readJun 25, 2024

--

Su ve petrol savaşlarının ve çevre koruma girişimlerinin karmaşasının ortasında, Papua Yeni Gine yakınlarındaki küçük bir ada olan Bougainville Adası, sadece 160.000 nüfuslu, bir sahnede işlerin olması gerektiği gibi nasıl yapılacağını bize gösteriyordu. Ama biz okumayı, görmeyi, ders almayı bilemedik. Bugün sizlere yerli bir halkın hindistan cevizi kullanarak haklarını gasp edenlerle nasıl mücadele ettiğini ve kazandığını aktaracağım.

Maden devi “Rio Tinto Zinc’e” (RTZ) karşı çevreci bir ayaklanmada Bougainvillelilerin mücadelesi modern bir “Davud ile Calut” hikayesidir.

Bougainville’deki Panguna bölgesi bakır madenine sahipti ve 70’ler ve 80’ler boyunca dünyanın en büyük açık ocak madenlerinden biriydi. Maden, Papua Yeni Gine hükümeti için yüksek gelirle birlikte İngiltere ve Avustralya’ya büyük karlar sağladı. Maden geliri Papua Yeni Gine ihracatının neredeyse yarısını sağlıyordu ama madencilik faaliyetleri aynı zamanda yerliler ve yaşadıkları çevre için birçok olumsuz etkiyi de beraberinde getiriyordu.

Bougainville Haritası

Şirket, nehir sistemlerine bir milyar ton toksik atık atarak yerel Java nehrinin yanı sıra çevresindeki flora ve faunayı da öldürdü. Doğal içme suları zehirli hale geldi. Maden için çıkarılan milyarlarca ton arazi atığa dönüştü. Doğa ile derin bağları olan yerliler açıkça sarsıldı. Yerliler Batılı güçler tarafından sömürüldüğünü ve ihmal edildiğini hissettiler çünkü maden gelirlerinin yalnızca binde birini (1000/1) alıyorlardı. Aynı zamanda Bougainville Copper Limited, Panguna yerlilerinin arazi kullanım yöntemlerini tamamen ihmal etti ve hak sahibi toprak sahiplerine uygun bir şekilde tazminat ödemedi.

Bir Bougainville yerlisi olan Francis Ona’nın yanı sıra Bougainville Copper Limited’in eski bir çalışanı, Panguna maden sahiplerine karşı direniş göstermesiyle Bougainville halkının mücadelesi başladı. Papua Yeni Gine’den tazminat ve bağımsızlık talep etti, ancak maden yetkilileri tarafından tamamen göz ardı edildi. Maden sahipleri yerel tazminat talebine güldüler. Direnişi başlatan Francis Ona ve arkadaşı şirketten çaldıkları 50 kilo patlayıcı ile madenin işletildiği yeri havaya uçurdu. Bunun üzerine de şirket çalışanları bölgeyi terk etti. Ancak her şey daha yeni başlıyordu.

Ablukadan Devrime

Papua Yeni Gine yerlilerin evlerini yakarak polis baskısı başlattı. Francis Ona, daha sonra Papua Yeni Gine Savunma Kuvveti’ne (PNGDF), Avustralya kuvvetlerine ve muhalif Bougainville kuvvetlerine karşı birleşik bir gerilla gücü olan Bouganville Devrim Ordusu’nu (BRA) kurdu. BRA, ağır silahlı bir rakibe karşı yaylar, oklar ve sopalar ve taşlarla savaşmaya başladı. PNGDF daha sonra isyanı durdurmak için ada çevresinde bir deniz savaş gemisini abluka altına aldı. Abluka, tıbbi ve insani yardım almalarını engelledi ve sağlık durumunun azalmasına ve cüzzam, yetersiz beslenme ve diğer rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden oldu. Bougainville’liler, her şeye rağmen, bu önemli izolasyon döneminde çok dikkate değer bir şey yaptılar ki aşağıda bahsedileceği üzere dünyada bir ilki başardılar.

Francis Ona

Abluka dışarıdan gelen malzemeleri durdururken, kendi arka bahçelerinde çözüm bulmaya başladılar.

Sömürüyle Mücadele Yöntemleri

Bougainville halkı cevapları kendi topraklarının lütfunda aradılar. Araçlarında kullanabilecekleri yakıt yoktu. Böylece hindistancevizi yağını çıkarmayı ve damıtmayı öğrendiler ve şirketin arkalarında bıraktıkları araçların motorlarını çalıştırmak için kullandılar. Onlara göre, araçlar hindistancevizi yağı ile çalıştırıldığında, dizel ile çalıştırıldığında eskisinden daha fazla yakıt verimliliği sergiliyordu.

Hindistan cevizi yağını ayrıca silahlarını temizlemek, lambaları yakmak ve yemek pişirmek için de kullanılıyordu. Onlar için hindistan cevizi ağacının her bir parçasının bir faydası vardı. Adanın zengin ve verimli toprağı ile birleştirilen yerli yetiştirme teknikleri, yerlilere bol miktarda gıda tedariki sağladı. Aynı zamanda adada yaygın hastalıkların ve enfeksiyonların çoğunu iyileştirebilecek bazı bitkiler de keşfettiler.

Zafer ile Gelen Dünyanın İlk Eko-Devrimi

Bougainville yerlileri son derece tutumlu ve becerikli insanlardı. Araçlardan, makinelerden, kilitlerden ve ellerine geçen her şeyden başlayarak, şirketin geride bıraktığı eşyaları geri dönüştürdüler. Panguna maden kalıntılarından karmaşık makineler, silah parçaları ve araçlar Bougainvilleliler tarafından inşa edildi. On yıllar boyunca antika silahlar ve ev yapımı silahlarla savunuldular. BRA askerleri cesurca savaşmalarına rağmen, toprakları hemen her şeyi üretti — hayatta kalmak ve gelişmek için. Yay ve oklarla savaşarak kendi kendine yeterli bir toprak olma yolunda bu yükseliş dikkat çekiciydi. 1990'da ulusal hükümet güçleri Bougainville’den çekildiğinde zafer Bougainville Devrim Ordusu ve yerel halkın oldu.
Bouganvillelilerin mücadelesi ve zaferi dünya tarihine “Hindistan Cevizi Devrimi/ The Coconut Revolution” olarak geçti. Bouganvillelerin zaferi dünyanın ilk başarılı eko-devrimi olarak kabul edilir. Günümüzde petrol, su ve üstünlük için yapılan savaşların aksine Bouganvilleliler, doğanın refahı için savaşarak ideal bir örnek oluşturdular. Çok ruhani ve çevreye duyarlı insanlar olarak, çevreyle ilgili yerel bilgileri kullanarak geçim temelli bir geçim kaynağına geri döndüler. Dünya çılgınca alternatif enerji yolları ararken, Bouganvilleliler cevapları kendi arka bahçelerinde buldular.

Bouganville yerli halkının mücadelesini Batı sömürge gücünün son model silahlara, yağma ve ablukaya rağmen kazanmasını konu edinen 2001 vizyon çıkışlı “The Coconut Revolution” adlı belgeseli izlemenizi tavsiye ederim.

--

--

derhal
0 Followers

dembedem mütefekkir, araştırır, öğrenir, öğrenmek için öğrenmek istediklerini anlatır.