5 Adımda Kolay Vietnam Vizesi Nasıl Alınır ?

Ekin Doğan
9 min readSep 14, 2018

--

Vietnam vizesi oldukça keşmekeş bir konu gibi görünüyor. Fakat öyle değil. Geçtiğimiz ay Tayland, Kamboçya, Laos ve Vietnam’ı kapsayan bir seyahatim oldu.Vietnam vizesi aslında sanıldığının aksine alınması oldukça kolay bir vize, kafanızda büyütmeyin. Öncelikle bunu belirtmek isterim. Google’da araştırdığınızda her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Şimdi size 5 adımda Vietnam vizesi nasıl alınır ? ondan bahseceğim.

1- Vize onay mektubu temini (Vietnam C1 Belgesi olarak da geçiyor)

vietnam c1 belgesi

Vize onay mektubu, sadece Vietnam’da bulunan yerel bir seyahat acentesinin sizin adınıza başvurmasıyla alınan bir belge. Bi nevi sponsorluk.. Sizin oraya turistik amaçlı gittiğinizi ve belirli tarihler arasında orda bulunacağınızı ordaki göç idaresine taahhüt etmesiyle bu belge alınıyor.

Benim bu belgeyi temin ettiğim güvenilir firmanın bilgilerini paylaşıyorum. Sorunsuz bir şekilde işlem yapabilirsiniz.

Site adresi : https://vietnamavize.com

Tel / Whatsapp : +90 541 210 20 20

e-mail : vietnamavize@gmail.com

2- Vietnam vize onay mektubu başvuru aşaması

Vietnam vizesi’ni alabilmek için öncelikle vize onay mektubu almamız gerektiğinden bahsetmiştim. Kolayca online vietnam vizesi başvurusu yapabilir ve evraksız vietnam vizesi alabilirsiniz.

Başvuru için gerekli belgeler ;

Pasaportunuzun görüntüsü

Uçak bileti rezervasyonlarınız.

Bu evraklarımızı mail veya whatsapp aracılığıyla firmaya gönderiyoruz. Onlar da direk başvurunuzu iletiyorlar. Ödemeyi belge çıktıktan sonra 90 usd olarak yapıyorsunuz. Baştan para ödemenize gerek yok.

3- Vietnam vize onay mektubunun elimize ulaşması

Ortalama 7 iş gününde belge elimizde oluyor. Bu belge dijital ortamda geliyor bize. Belgenin orijinali giriş yapacağımız havaalanına iletiliyor. Bize de bu belgenin kopyası geliyor. Belgede orijinallik aranmıyor. Çıktısını almamız kafi. Bu belgeyle vietnam vizesi’ni kapıda alıyoruz.

4- Ödeme işlemi ve ücret

Ödemeyi belgeniz çıktıktan sonra yapıyorsunuz. Ücret 15 gün için 100 USD, 22 gün için 120 usd, kapıda da 25 usd vize işleme ücreti ödüyorsunuz. Ödemeyi yapmadan önce arzu ederseniz vietnam konsolosluğunu arayarak belgenin geçerliliğini doğrulatabiliyorsunuz. Firma bu anlamda %100 güvence veriyor.

5-Vietnam vizesini kapıda almak

Vietnam’da havaalanına vardığımızda direk vize ofisine gidiyoruz, zaten direk sıra görüceksiniz. Vize onay mektubumuzun çıktısını, pasaportumuzu, 2 adet biyometrik fotoğraf ve orda dolduracağımız bir form var. Onu da doldurduktan sonra tüm evraklarımızı teslim ediyoruz ortalama 15–20 dk içinde bize vizemizi basıp bize teslim ediyorlar ve ardından pasaport kontrolüne geçip Vietnam’a sorunsuz bir şekilde giriyoruz.

Evet vietnam vizesi almak tam olarak bu kadar kolay! Hiç kendinizi kasmayın. Harici olarak merak edilen sorular olacaktır. Onları da tahmin ederek burda hem sorup hem cevaplıyorum.

Tavsiye ettiğiniz firma güvenilir midir ? Nasıl güvenebiliriz ?

Evet. Tavsiye ettiğim firma güvenilirdir. İsmini yazarsanız, tüm bloglarda ve forumlarda tavsiye eden gezginlerin olduğunu görebilirsiniz. Ben de o şekilde araştırırken buldum zaten.Ünlü gezgin Emre Durmuş’un videosunda görmüştüm. Vietnam vizesini nasıl aldığından bahsediyordu.Aynı zamanda Türkiye’de kayıtlı bir firma, faturalı işlem yapmaktadırlar. Ödemenizi de belgeniz geldikten ve konsolosluk aracılığıyla teyit ettikten sonra yapıyorsunuz zaten. Bu bakıma %100 güven veriyorlar.

Vietnam vizesini alırken havalimanında problem yaşar mıyız ?

Hayır yaşamazsınız. Çünkü siz havalimanında yeni bir vize başvurusu yapmayacaksınız. Var olan, onaylanmış bir vizenizi sadece bastıracaksınız. Arzu ederseniz vize onay mektubunuz (vietnam c1 belgesi) geldikten sonra konsolosluğa başvurarak da bastırabiliyorsunuz vizenizi. Fakat sizden 110$ gibi bir tutar talep ediyorlar. Vietnam vizenizi kapıda sadece 25 $ ödeyerek bastırabiliyorsunuz zaten..

Uçak biletimizi vize çıkmadan almamız gerekir mi ?

Hayır gerekmez. Sadece bir rezervasyon sumanız kafi oluyor. Belgeniz geldikten, vietnam vizesi’ni garantiye aldıktan sonra uçak biletinizi alıp içiniz rahat bir şekilde Vietnam’a uçabilirsiniz.

Vietnam vizesini en fazla kaç günlük alabiliriz?

Vietnam vizesini en fazla 22 günlük alabiliyorsunuz. 22 günden daha fazla kalmak isterseniz, ülkeden çıkış yapıp yakın bir ülkeye geçerek tekrardan yeni bir vize onay mektubu başvurusu yaparak giriş yapabilirsiniz. Biraz meşakatli ve zorlu gibi görünsede tek yolu bu maalesef.

Yeşil Pasaport Vietnam vizesi durumu nedir ?

Yeşil pasaport sahipleri 90 güne kadar vizesiz olarak Vietnam’da kalabilmektedirler. Yani yeşil pasaport için vietnam vizesi gerekmemektedir.

Yurtdışında yaşıyorum, Vietnam vizesi alabilir miyim ?

Tabi alabilirsiniz. Fiziksel olarak pasaportunuzu göndermenize gerek yok. Pasaportunuzun ilk sayfasının kopyasını çekip gönderin firmaya onlar zaten yardımcı oluyorlar size. Size belgeniz de dijital ortamda iletiyorlar. Nerde olduğunuzun hiç bir şekilde önemi yok.

Çoklu girişli vietnam vizesi almak mümkün mü ? Kaç güne kadar veriyorlar ?

Tabi mümkün. Ama onunda süresi en fazla 22 gün.

Vietnam vizesini en hızlı kaç günde alabilirim ?

Vietnam vizesini 5 iş gününe kadar acil vize başvurusu şeklinde alabilirsiniz. Sadece fiyat farkı var. Normal prosedür ücreti 100 usd iken, express olduğunda 160 usd oluyor.

Arkadaşlar elimden geldiğince vietnam vizesi hakkında bilgilendirmeye çalıştım. Umarım faydalı bir kaynak olmuştur. Bu arada vietnam vizesi 2020 yılında da aynı prosedürle alınıyor.Vietnam gerçekten gezilmesi, görülmesi gereken harika doğaya sahip efsane ülkelerden biri. Sadece savaşıyla anımsıyoruz ama çok daha ötesine sahip. Efsane doğası, insanlar, yemekler, kahve.. Sadece gidin ve görün. Tereddüt etmeyin.

Vietnam Gezilecek Yerler

Vietnam gezilecek yerler, hakkında da tecrübelerimiz paylaşmak istiyorum. Vietnam gerçekten çok büyük bir yer ben gezimi 22 günde tamamladım. Zaten vize hakkında bahsederken de en fazla 22 gün kalış süresi verdiklerinden bahsetmiştim. Daha uzun kalabilseydim iyi olurdu fakat 22 gün de yetti açıkcası. Vietnam’da mutlaka görülmesi gereken yerleri paylaşacağım sizinle şimdi ;

Halong Bay

Vietnam’da hiç vaktim yok. Tek bir yeri göreceğim, neresi olmalı diye sorsanız. kesinlikle size Halong Bay derdim. Burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bütçeniz ve zamanınıza göre günü birlik turlar turlara veya 1–2 gecelik konaklamalı turlara katılabilirsiniz. Bindiğiniz gemide size özel oda oluyor ve orada konaklayabiliyorsunuz. Bu eşsiz ambiyansın tadını mutlaka çıkarmalısınız.

halong bay körfezi

Hoi An

Hoi an, UNESCO tarafından dünya üzerinde koruma altına alınmış şehirlerden bir tanesi. Tarihi bir şehir ve şehirdeki binalar güzelce korunmuş. Enteresan bir ambiyansı var şehrin. Geceleri fenerler aydınlatıyor şehri.Fena romantik bir şehir. Mutlaka görülmesi gerekir.

hoi an

Sa Pa

Sapa, doğa üstü diyebilirim. Özellikle pirinç tarlalarının olduğu bölgede yerel hayatı çok iyi bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Bölge görsel olarak üst düzey deneyim ve tatminiyat sunuyor.

sa pa pirinç tarlaları

Mui Ne

Vietnam’da çöl görmek ister misiniz? Evet çok ilginç fakat Vietnam’da çöl var. Mui ne aynı zamanda şirin mi şirin bir balıkçı kasabası. Görülmeye değer.

mui ne

Chu Chi Tünelleri

Vietnam’dan önce Vietnam Savaşını öğrendik hepimiz filmlerden. İşte bu tüneller Vietnam Savaşı’nın geçtiği bir bölge olup, ormanlık alanın altında kurulmuş olan mühendislik harikası olarak tanımlanmaktadır. Eğer tarihe ilgiliyseniz ve bu lanet olası savaşta neler olduğunu bir nebze hissetmek istiyorsanız bu bölgeyi ziyaret etmelisiniz.

chu chi tünelleri

Mekong Delta

Mekong turu mutlaka yapın. Doğaya şahit olun, insanlara şahit olun.. İnsanlar sabahın köründe kayıklarla nehirde ticaret yapıyor. Bunları gözlemleyin. Gerçekten harika.

mekong delta

Da Lat

Özellikle Ho Chi Minh şehrinden Dalat’a gidiyorsanız müthiş bir ferahlama hissedeceksiniz. Ho chi minh’te nem ve sıcaktan nefes alamıyorsunuz çünkü. Dalat küçük şirin mi şirin bir şehir. Ben pek beğendim. Kahve bahçeleriyle olsun, akarsularıyla olsun benim gönlümü fethetti diyebilirim. Burayı da mutlaka görün.

da lat

Vietnam’da Alışveriş

Vietnam’dan ne alınır ? Hmm.. Hediyelik olarak almayı düşünüyorsanız bence en mantıklısı kahve olacaktır. Çünkü Vietnam kahveleri gerçekten efsane. Hediyelik düşünüyorsanız el işlemesi ürünler, Vietnam kültürüne ait bazı ürünler (konik şapka vb.) alabilirsiniz. Aslında en merak edilen Vietnamdaki outdoor ürünleri. Nortface, Columbia, Nike, Adidas ve nice dünya markaları.Öncelikle belirtmem gerekir ki Vietnam’daki Nortface, Columbia ürünleri orijinal değil. Satıcıya orijinal mi diye sorduğunuzda Made in Vietnam diyor. Ama sizi temin ederim kaliteli anlamında çok üst düzey. Ülkemizde satılan sahte ürünlerle kıyaslamayın. Şöyle söyleyebilirim, Türkiye’den aldığım bir nike marka ayakkabının aynısını denedim. Konfor ve kaliteli olarak birebir aynıydı ve fiyatlar çok uygun. Vietnam’da Nortface, Columbia gibi markaların ürünlerini nerden alabiliriz derseniz uygun fiyatlı olarak alabileceğiniz yerler Ho Chi Minh şehrinde Saigon Square, Hanoi şehrinde ise Old Quarter bölgesinde bu ürünlerden çokca bulabilirsiniz. Fiyatları da 1000–2000 liralık bir ürünü 25–30 USD’ye alabiliyorsunuz. Ben Türkiye’de değeri 550 TL olan bir Nike Airmax modelini 130 TL’ye almıştım. Halen kullanıyorum ve birşey olmadı. Dediğim gibi kalitesi de birebir aynı. Hatta ben Türkiye’de mağazalarda satılan bir çok ürünün bu A kalite olarak anılan replica ürünlerden olduğunu düşünüyorum.

Not : Vietnam’da alışveriş yaparken mutlaka pazarlık yapmalısınız. 5 $ lık ürüne 25–30 usd den kapı açıyorlar. Bu konuda dikkatli olun, boşuna para kaptırmayın.

Vietnam Faydalı Web Siteleri

  1. tiki.vn yine her türlü ürünü alabileceğiniz, özellikle elektronik konusunda bir alışveriş sitesi.
  2. 12go.asia otobüs, tren bileti alabileceğiniz bir site.
  3. vietjetair.com uygun fiyata uçak bileti alabileceğiniz bir site.
  4. uber ve grap şehiriçi ulaşım için mutlaya bu uygulamaları kullanın. taksi fiyatları uber ve grap’a göre pahalıya gelebilir.
  5. foody.vn yeme içme konusunda faydalı bir web site.
vietnam-columbia-northface outdoor ürünleri

Vietnam Yemekleri

Vietnam yemekleri genel olarak değerlendirirsek bizim ağız tadımızdan tamamen uzak, yani eğer yeniliğe açık değilseniz. Vietnam’da açlıktan ölebileceğiniz aklınıza gelir. Endişelenmeyin herhangi bir yerde Mcdonals, KFC veya arap lokantası bulabilirsiniz. Şimdi gelelim Vietnam’da ne yenir ? kısmına.

  1. Pho : Vietnamlıların vazgeçilmez kahvaltısı. Çeşitli sebzelerle birlikte sığır, domuz veya tavuklu olarak sunulabilen noodle çorbası. Her köşe başında satıcısını bulabilirsiniz. Sığır etli iyidir, deneyebilirsiniz.
  2. Banh Mi : Vietnamlıların meşhur sandviçi. tavuklu etli olarak sunuluyor. Çok abartılıyor gibi geldi. Sıradan bir sandviç, ekstrası yok bana göre.
  3. Spring Rolls : Bak işte bunu mutlaka deneyin diyebileceğim bir yemek. Pirinç hamurundan sarma yapıyorlar içine de çeşitli lezzetli sebzeler tavuk, karidas, sığır eti artık neyli isterseniz ondan koyuyorlar. Değişik bir lezzet bence denenmesi gerekir.
  4. Banh Xeo : Vietnam usulü krep. Denenebilir.
  5. Che : Eğer tatlı severseniz. Bu Che tatlı çeşitlerini mutlaka denemelisiniz. Çeşitlerinden diyorum çünkü çok çeşitli bir tatlı. Jelibonlusundan, siyah fasulyelisine..Ben sevdim.
  6. Ca Phe Trung : Yumurtalı kahve. İlk duyduğunuzda o ne be diyebilirsiniz fakat yumurta akıyla Vietnam kahvesinin birleşimi. Tadı fena değil.
  7. Jasmin Tea : Yasemin çayını burda herhangi bir restorana veya kahveciye oturduğunuzda ikram olarak sunuyorlar. Ben çok seviyorum yasemin çayını, bol bol içtim burda.
  8. Bia : Ben pek bira sevmem, şarapçıyım fakat burda bira kültürü çok yaygın ve çok ucuz. Her şehre ait bir bira markası var. Hanoi bia, Saigon Bia gibi. Saigon Bia’nın en iyisi olduğu söyleniyor.
vietnam’da ne yenir

Vietnam’da Konaklama

Vietnam’da konaklama için istediğiniz bütçeye göre konaklama opsiyonları bulabilirsiniz. Ben genel olarak konaklamalarım için booking.com, airbnb ve hostelworld kullanıyorum. Genellikle hostellerde kalmayı tercih ediyorum. Hem farklı gezginlerle tanışıp, kaynaşma ve gezme fırsatı buluyorum. Bu gerçekten eğlenceli benim için.

Vietnam’da Maliyetler

Vietnam pahalı mı ? sorusu soruluyor genel olarak; Vietnam’da maliyetler, yani Türkiye’ye kıyasla çok da farklı değil. Hatta belki Türkiye daha ucuz bile diyebiliriz genel olarak değerlendirirsek. Çünkü Vietnam yemeklerini yemem ben gidip sürekli ağız tadıma göre şeyler yiyeceğim derseniz veya konaklama anlamında ben heryerde kalmam gidip pahalı bir yerde konaklayacağım derseniz bu maliyetler değişir. Yani tamamen göreceli. Expatistan.com üzerinden yaptığım İstanbul — Ho Chi Minh karşılaştırmasını buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Vietnam Para Birimi

Vietnam para birimi Vietnam Dongu’dur. (VND) Güncelleme yaptığım tarih 29.12.2019 itibariyle 100 USD 597 TL2.317.250,00 VND yapıyor.

Vietnam’da İklim, Hava Durumu

Vietnam’a ne zaman gidilir sorusunu yanıtlarsak. Vietnam’da tropikal iklim hakim. İki mevsim mevcut, kurak ve yağışlı mevsim. Mayıs ayından Ekim ayına kadar yağışlı, Kasım- Nisan arası da kurak mevsim. Turizm sezonu kurak mevsimde gerçekleşmektedir. Siz de planınızı buna göre gerçekleştirebilirsiniz.

Vietnam’a Ucuz Uçak Bileti

Genellikle firmalar Kasım,Ekim,Aralık aylarında güzel promosyonlar yapıyorlar. Bu aylarda Vietnam’a ucuz uçak bileti bulabilirsiniz. skyscanner.com.tr üzerinden istediğiniz rota için alarm kurabilir, fiyat değişikliği durumunda mailinize bildirim gelmesini sağlayabilirsiniz.

Vietnam’da Mutlaka Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Yolda yürürken veya herhangi bir yerde otururken telefonunuza, çantanıza ve diğer eşyalarınıza sahip çıkmalısınız. Çok sayıda motosikletli kapkaççı var.
  2. Daha öncede belirttiğim gibi pazarlık hususu. Mutlaka pazarlık yapın, tarzınız değilse bile yapın.
  3. Mutlaka kapalı şişe su için. Çeşme suyu içmeyin.
  4. Ulaşım içim mutlaka grab ya da uber kullanın. Taksiler pahalıya gelebilir.
  5. Sokak yemeği tercihi yaparken, sirkülasyonun olduğu ve güvenilir olduğu düşündüğünüz yerleri tercih edin.

Vietnamcadaki Temel Kelime ve Cümleler

  1. Merhaba — Xin chao! ( Sin chow)
  2. Teşekkür Ederim — Xin cam on (Sin gahm un)
  3. Rica ederim — Khong co gi (Khom go zee)
  4. Evet — Vang (Vung)
  5. Hayır — Khong (Khome)
  6. Özür dilerim — Xin loi (Seen loy)
  7. Ne kadar ? — Bao nhieu (Bow nyew)
  8. Çok pahalı — Mac qua (mahk qwa)

--

--