Poyraz Sahin
3 min readMay 5, 2017

--

eski-yazı-düzenleme

Blogunuzu güncellemek deyince ilk aklınıza gelen yeni yazı yazmak mı oluyor? Eminim çoğu blog yazarı arkadaşımız bu soruya evet yanıtını veriyordur.

Peki aylar önce yazdığımız eski yazımızı yeniden düzenleyerek ona yeni bir soluk katıp okuyucumuza sunsak nasıl olurdu?

Takdir edersiniz ki ilk yazdığımız yazılardaki bilgi ve beceriyle son yazılarımız arasında farklar vardır. İlaveten teknolojinin hızla değiştiğini ve bağlantılı olarak internet kullanıcılarının da isteklerinin hızla değiştiğini düşünürsek çoğu yazımızın güncellemeye ihtiyacı olduğunu görebiliriz. Bunlara ilaveten

— Büyük umutla yazdığınız eski yazınız hiç de ilgi görmemiş olabilir
— İlk yazdığınız zaman iyi trafik sağlayan yazınız şimdi eskisi kadar ilgi görmüyor olabilir.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak aslında eski yazıyı güncelleme işleminin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Gelin şimdi bunu nasıl yapabiliriz ona bakalım

1 — Düşük performans gösteren yazınızı bulun

Bunu bulmak için kullanacağımız araç elbette google analytics. Peki google analytics kullanılarak düşük hite sahip olan yazınız nasıl bulunur?
Şimdi hesabınıza giriş yapın ve sol taraftaki menüden behaviour > all pages yolunu izleyin.

Yazılarımızı bulduk. Şimdi sıra yazımıza aşağıdaki dokunuşları yapmakta:

— Daha katma değeri olan bilgiler ekleyin
— Artık uygulanmayan yararsız bilgilerden yazınızı arındırın
— Görselliği artırmak için daha çekici resimler kullanın
— Anahtar kelime analizini daha doğru yapın.

2 — Anahtar kelime analizini yapın

Eğer eski yazınızın trafik getirisi yoksa muhtemelen anahtar kelime analizinde atladığınız bir şeyler var. Blogumuzun gücünü hepimiz biliyoruz değil mi? Yani blog açmak kelimesinde üst sıralarda yer almakla moda blogu açmak kelimesinde üst sıralarda yer almak aynı zorlukta değil!

Bu yüzden sitenizin gücünü bilerek daha uzun kelimelere odaklanmalısınız. Diğer türlü popüler ve güçlü siteleri yenmeniz pek mümkün gözükmüyor.
Ama daha az aranma hacmine sahip!

Hiç hit alamayacağınızı bile bile 1000 aranma hacmine sahip bir kelimeyi hedeflemektense ilk 3 sırada yer alma potansiyeline sahip 300 aranma hacmindeki kelimeyi seçmek daha mantıklı olacaktır.

Ana anahtar kelimenin yanında benzer aranan sorguları da ekleyebilirsiniz. Google da kelimenizi aramaya başlarken size benzer önerileri sunacak. Bu önerilen sorguları da yazı içerisinde kullanmaya özen gösterin.

3- Yazı içi seo ayarlarınızı gözden geçirin

Bu yazınızı yazdıktan sonra alakalı farklı içerikler yazmış olma ihtimaliniz yüksek. Bunları göz önünde bulundurarak yazı içerisinde linkleme yapın.

İlaveten

— İlgi çekici yazı başlığı kullanın
— Alt başlıklar için h2, h3 etiketlerine yer verin.
— Ana anahtar kelimenizi ilk ve son paragrafta kullanın.
— Uygun meta açıklaması girin.
— Eklediğiniz resimler için alt etiketi ekleyin.
— Yazınızın 1000 kelime ve üzeri olması iyi olacaktır. Mümkünse buna uymaya çalışın.

Son Söz

Bu adıma kadar yazımızı nasıl güncelleriz, nelere dikkat etmeliyiz konularından bahsettim. Şimdi her şey hazırsa yazınızı yeni tarihli olarak yayına alabilirsiniz. Eğer url değişikliği vs gerekiyorsa bunu yaparken eski yazınızı yeni yazınıza yönlendirmeyi de unutmayın!

Şimdi bu yazınızı mail gönderme ve sosyal medya paylaşımı gibi yöntemlerle duyurmaya çalışın. Google aramalarında çıkmak için backlink almak çok önemli. Sizinle aynı konudaki blog yazısına link veren blogları ahrefs gibi araçlarla tespit ederek kendi yazınıza link vermesi konusunda yazar ile iletişime geçebilirsiniz. Bunun yanında diğer bloglara misafir yazı gönderebilir ve blogları yorumlayabilirsiniz.

--

--