Vijf feiten over Rik Wouters

Jong gestorven fauvist leeft honderd jaar na dood nog steeds voort in kunst

Voor zijn kunstwerk ‘Dromerij’, één van zijn bekendste beelden, kreeg Wouters een prijs.

Rik Wouters was een Belgisch fauvist dat leefde tijdens de twintigste eeuw. Zoals vele kunstenaars had hij een erg bewogen leven. De wereld mocht niet lang van zijn gezelschap genieten, maar hij liet wel zijn indruk na.

1. Een kort maar erg bewogen leven

Op zijn zesde verloor Rik Wouters zijn moeder. Toen hij twaalf was, stopte Wouters met school. Hij koos ervoor om houtsnijder te worden in het meubelatelier van zijn vader. Daarna ging de kunstenaar naar enkele kunstacademies, tot hij verplicht legerdienst had. Als soldaat ontmoette hij zijn toekomstige vrouw en model Hélène Duerinckx. Het koppel leidde een leven beïnvloed door armoede. Toch waren ze door liefde voor elkaar en voor de kunst gelukkig. Rik Wouters stierf op drieëndertigjarige leeftijd aan kraakbeenkanker.

2. ‘Leven is schilderen, beeldhouwen en tekenen’

Wouters was thuis in veel kunstvormen. Zo was hij beeldhouwer, kunstschilder en tekenaar. ‘Leven is schilderen, beeldhouwen en tekenen’ schreef hij ooit in een brief. Wouters volgde les aan de Mechelse en Brusselse academies van Schone Kunsten. Zijn vrouw was veelal de muze van zijn werken.

3. Fauvisme

Het bekendst was Wouters om zijn fauvistische schilderkunst. Het fauvisme is een expressionistische kunststroming afkomstig uit Frankrijk. Het kenmerkt zich door felle, ongemengde kleuren en een niet-natuurgetrouwe weergave. Zelfportret met sigaar is één van zijn bekendste werken. Herfst en Dame in het blauw voor een spiegel zijn eveneens gekend in de kunstwereld.

‘Zelfportret met sigaar’, te bezichtigen in het Koninklijk Museum Antwerpen.

4. Verdiensten

Wouters was de eerste Belgische kunstenaar die een contract afsloot met een galerij. Deze beroepskeuze wijst erop dat de galerij potentieel in hem zag. Ondanks dat hij een laag loon kreeg, was dit toch een motiverende gebeurtenis. In 1907 krijgt Wouters de tweejaarlijkse Godecharleprijs, voor zijn werk Dromerij. De kunstenaar kreeg in 1913 ook de Picardprijs van de Vrije Academie van België.

5. Musea

Wouters leeft nog steeds voort in vele musea. Zo kan je zijn kunst bewonderen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. De Strijkster en De opvoeding vind je daar terug. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen slaan de handen in elkaar. Van tien maart tot en met twee juli 2017 kan je in het museum van Brussel Wouters retrospectieven bezichtigen. De tentoonstelling brengt de belangrijkste werken van Rik Wouters samen in deze tentoonstelling. Wouters kunst uit beide musea wordt tentoongesteld. Ook werken uit internationale musea en privékunst zijn terug te vinden. Verder hangt zijn kunst ook nog onder andere in het Kunstmuseum aan Zee te Oostende en in het Museum voor Schone Kunsten te Gent.

‘De Strijkster’ van Rik Wouters.
Show your support

Clapping shows how much you appreciated Elena Parton’s story.