Het gouden tijdperk van de social influencers #wiezijnze?

Het verhaal van opkomende blogsters in Vlaanderen

Als studente Marthe Van der Hoogerstraete een foto deelt van een handtas op Instagram, klikken haar ‘likers’ gretig door naar de vermelde webshop. Steeds meer merken ontdekken de kracht van jonge social influencers zoals zij. “Als een blogger iets aanraadt in een Instagrampost, zijn we meer geneigd om hem of haar te geloven”, zegt Vlaams digital marketingexperte Carole Lamarque.

Elise Favere

Instagram-foto van blogster Marthe Van der Hoogerstraete

Vandaag is influencermarketing mainstream geworden. Steeds meer bedrijven schakelen influencers in om hun product of merk te promoten op sociale mediakanalen. Volgens digital marketingexperte Carole Lamarque is het logisch dat deze marketingstrategie aan populariteit wint: “Als een influencer iets aanraadt in een YouTube-filmpje of Instagram-post, zijn we meer geneigd om hem of haar te geloven.”

Mond-tot-mondreclame

De traditionele massamedia staan steeds meer onder druk, want zoals het woord al doet vermoeden, zijn deze media gericht op de massa. Dat heeft volgens Carole Lamarque tot gevolg dat veel boodschappen niet tot bij het juiste doelpubliek geraken, want merken zijn hierdoor niet in staat een goede vertrouwensband op te bouwen met hun consument. “Mond-tot-mondreclame, consumenten die aanbevelingen krijgen van een andere klant, werkt wel doeltreffend. Vandaar het succes van social influencers.”

Behoeften consument

Een influencer heeft volgens Lamarque een eigen bereik en een eigen doelgroep die ontvankelijker zijn voor zijn of haar aanbevelingen. Hierdoor is de waardering van zijn of haar mening groter dan die van boodschappen uit klassieke advertenties: “Influencers hebben dus een veel hoger niveau van vertrouwen bij hun lezers, een vertrouwen dat voor merken onmogelijk is om op te bouwen. Daar ligt de kracht van social influencers want zij kunnen merken namelijk helpen om deze geloofwaardigheid op te bouwen. Ze helpen om content te produceren die, in tegenstelling tot de klassieke advertenties, volledig voldoet aan de behoeften van de consument, omdat ze net zo dicht bij de realiteit staan.”

Het verhaal van…

In ruil voor een product posten blog- en Instagram-influencers een foto op hun kanaal met de bijhorende tags en hashtags. Enkele Vlaamse influencers kunnen leven van hun sociale mediakanalen, anderen zien het als een fijn extraatje.

Het verhaal van… Marthe Van der Hoogerstraete (fashionblogster)

Marthe Van der Hoogerstraete (19)

Sinds mei post Marthe Van der Hoogerstraete (19), een van de vele Vlaamse social influencers, modeadvies op haar Instagram-account.

Bran Oeyen, Matti Verbeeck en Marthe Van der Hoogerstraete

Bovendien heeft ze sinds oktober, samen met Matti Verbeeck en Bran Oeyen, de modeblog Tache de beauté. “Ik was begonnen met het promoten van kleine producten en nu kan ik al wat grotere samenwerkingen aangaan.”

Matti Verbeeck, mede-blogster van Tache de beauté
“Ik wil graag tegen de zomer 10.000 volgers hebben. Dat doe ik door interesse te tonen in mijn volgers en veel te posten.”

Met 6239 volgers op Instagram en 957 volgers op Facebook op slechts enkele maanden tijd, staat Marthe aan het begin van een groot succesverhaal. “Ik wil graag tegen de zomer 10.000 volgers hebben. Dat doe ik door interesse te tonen in mijn volgers en veel te posten.”

Verder geeft Marthe aan dat giveaways ook enorm belangrijk zijn om veel volgers bij te krijgen. Zo postte ze op 25 oktober op Instagram:

“Giveaway: win this pretty bag from “Kisses of Pearl! What do you have to do? Follow me and Kisses of Pearl, like this picture and tag 3 friends.”

Giveaways zijn een cruciale schakel in de social influencermarketing. Het is een ideale manier om volgers aan te trekken enerzijds, en om reclame te maken voor een product anderzijds. Een win-win situatie dus.

Instagram-profiel van Marthe Van der Hoogerstraete

Eigen stijl

Maar hoe probeert Marthe in een wereld vol bloggers het verschil te maken? “Het feit dat we bloggen met z’n drieën, maakt het concept uniek. Hierdoor is er steeds een andere invalshoek en een andere manier van schrijven. We focussen ook alle drie op verschillende aspecten. Ik probeer me te onderscheiden door volledig afgewerkte foto’s te publiceren en maak bijna altijd foto’s waar ik zelf op te zien ben. De -ik leg mijn producten op de tafel-foto’s zijn niet echt aan mij besteed.”

Bovendien benadrukt Marthe het belang van een eigen stijl te creëren. “Anders kom je niet geloofwaardig over. Ik kies altijd zelf de producten waarvoor ik reclame maak. Dat maakt het net zo leuk. Soms sturen winkels mij stuks door die ze graag door mij laten promoten, maar het gebeurt eigenlijk zelden dat ik iets weiger. Ik kan er altijd wel iets van maken en combineren doet al veel.”

“Bloggen is de meest creatieve manier om mijn gevoelens en gedachten te uiten.”

“Nadelen? Neen die zijn er niet echt. Soms ondervind ik dat bloggen een tijdrovend proces is, maar dat is omdat ik perfectionistisch ben en graag alles tot in de puntjes uitwerk. Maar dat heb ik er zeker voor over! Bloggen is de meest creatieve manier om mijn gevoelens en gedachten te uiten.”

Het verhaal van… Luna Stevens (beautyblogster)

Luna Stevens (20)

Ook Luna Stevens (20) mag al een groot aantal volgers achter haar naam afvinken, 31.8000 om precies te zijn. De jonge Limburgse is vooral actief op Instagram. Wanneer ik haar vraag hoelang ze al een social influencer is, krijg ik volgend antwoord: “Het is niet dat ik van de ene dag op de andere besloten heb om social influencer te worden. Dat is gegroeid doorheen de jaren en door de kansen die ik heb gekregen, maar laten we zeggen dat ik ongeveer ben begonnen op mijn 18 jaar.

“Ik ben een echt pietje precies, want ik denk heel lang na over wat ik wil posten, hoe ik het product wil tonen en op welke manier ik de foto ga bewerken.”

Wat maakt Luna zo uniek op Instagram? “Ik ben een echt pietje precies, want ik denk heel lang na over wat ik wil posten, hoe ik het product wil tonen en op welke manier ik de foto ga bewerken. Als je naar mijn Instagram kijkt is alles op elkaar afgestemd, qua content en qua vorm. Ik denk dat ik vooral op deze manier uitblink.”

Stijgend volgersaantal

Het is volgens Luna niet gemakkelijk om voltijds te leven van een Instagram-account. Daarvoor heb je nog meer volgers nodig. “Ik werk nu als ambassadeur bij de nachtclub Versuz in Hasselt, waarvoor ik online veel promo maak. Ook dat is gelieerd aan mijn Instagram-account. Helaas is dat nog niet genoeg om mee rond te komen”, aldus Luna.

“Het beeld pimpen met een beetje sexyness helpt ook altijd natuurlijk.”

Luna probeert zich niet alleen maar vast te houden aan haar volgersaantal, al weet ze wel de juiste trucjes toe te passen om de likes op haar foto’s stevig te doen stijgen: “Ik tag altijd de merken in de foto, maar ook in de beschrijving van het product. Bovendien duid ik ook altijd de plaats aan waar de foto is genomen. Het beeld pimpen met een beetje sexyness helpt ook altijd natuurlijk.”

Instagram-profiel van Luna Stevens

Producten weigeren

Net zoals Marthe Van der Hoogerstraete vindt ook Luna het belangrijk zelf te kiezen welke producten ze promoot. Ze krijgt dagelijks aanbiedingen via mail en Instagram: “Er zijn super leuke producten bij, maar ook soms dingen waar ik liever niets mee te maken heb. Dan kan je beleefd weigeren en zelfs vragen of die merken niets anders kunnen aanbieden. Het liefst promoot ik accessoires en sportkledij, waar ik me niet graag mee bezighoud zijn gezondheidsproducten.” Dat laatste staat bij sportblogster Gudrun Hespel wel volledig centraal.

Het verhaal van… Gudrun Hespel (sportblogster)

Gudrun Hespel (25), foto gemaakt door Amanda Virginia Dalstra

Sinds een jaar post de Vlaamse Gudrun Hespel (25) op haar sportblog The Fittest You regelmatig sportadvies. Zij deelt die trouw met haar 2.176 volgers op Facebook en maar liefst 28.6000 volgers op Instagram. Gudrun is een 25-jarige studente psychologie, met een hart voor sporten en koken.

In het verleden heeft Gudrun geworsteld met een eetstoornis. De weg naar aan gezonde balans verliep voor haar niet altijd even gemakkelijk: van obsessief sporten en diëten naar helemaal niet meer sporten, feesten en junkfood eten. Nu Gudrun, na een lange zoektocht, toch die gezonde en goede balans heeft gevonden, deelt ze haar passie voor sport en voedzaam eten graag met anderen. Haar doel: samen zoeken naar de beste, gelukkigste versie van onszelf.

“Door jezelf de titel influencer te geven verhef je jezelf in zekere zin boven je volgers.”

In heel wat posts verwerkt Gudrun verwijzingen naar merken:

Zo schreef zij bovendien op 27 november op haar Instagramaccount: “Het is zondag en dat betekent dat de meeste winkels gesloten zijn, maar online shoppen bij Body en Fit Shop.nl gaat natuurlijk altijd en het is nu super sale, met korting op heel veel producten! Check snel mijn blog met mijn favoriete producten uit de sale!” Toch krijgt Gudrun het etiket ‘social influencer’ liever niet opgeplakt. “Als ik over het begrip nadenk dan huiver ik daar een beetje van. Want wat je dan eigenlijk wil zeggen is dat je dagelijkse bezigheid bestaat uit mensen beïnvloeden.”

“Het is soms moeilijk om in een wereld van sociale media te kunnen luisteren naar jezelf en waakzaam te zijn voor alle invloeden van buitenaf.”
Instagram-profiel van Gudrun Hespel

Gudrun vindt het begrip ‘social influencer’ relatief en te marketinggericht: “Voor mij is het een inhoudloos begrip. Door de term ‘influencer’ te gebruiken lijkt het alsof je jezelf hoger plaatst op de ladder dan je volgers, je overstijgt met andere woorden je volgers.” Gudrun wil dan ook liever niet met het begrip ‘influencer’ aangesproken worden. “Ik wil je niet beïnvloeden, ik wil je niet influencen, ik wil je inspireren om lekker te doen wat je wil.” Ze geeft dan ook volgende raad mee aan jonge social influencers in Vlaanderen: “Het is soms moeilijk om in een wereld van sociale media te weten wat je wil en waakzaam te zijn voor alle invloeden van buitenaf. Toch is het zo belangrijk om kritisch te zijn, om trouw te blijven aan jezelf en om niet gewoon dingen te gaan doen omdat iedereen ‘het doet’.”

Social influencing in Vlaanderen, een heikele kwestie?

Influencermarketing is duidelijk een trend geworden onder marketing- en communicatieprofessionals, toch heerst er ook terughoudendheid vanuit het vakdomein en klinken er enkele kritische stemmen over het populaire fenomeen. Waar blogster Gudrun Hespel zich vragen stelt over de lading van het woord ‘social influencer’, stelt digital marketingexperte Carole Lamarque zich vragen over de concrete werking van het fenomeen.

“Er moet een brug gebouwd worden om die kenniskloof weg te werken, alleen zo zullen marketeers en influencers elkaar echt kunnen begrijpen.”
Digital marketingexperte Carole Lamarque

Kenniskloof

Digital marketingexperte Carole Lamarque wijst op het gebrek aan kennis van influencermarketing in Vlaanderen. “De methodiek van influencermarketing in Vlaanderen ligt nog niet vast omdat deze marketingtak nog heel erg jong is. Enerzijds weten marketeers niet altijd hoe ze social influencers moeten bereiken en op welke manier ze de juiste persoon kunnen vinden die hun merk of product kan promoten. Anderzijds bestaat er ook nog geen duidelijke definitie van ‘social influencers’. Wanneer is iemand een social influencer?”, aldus Lamarque. Door het gebrek aan een welomlijnde omschrijving krijgen bedrijven soms te maken met profiteurs: “Veel bloggers denken dat ze een social influencer zijn en promoten producten van Jan en alleman. Ze denken niet na met wie ze in zee gaan. Hierdoor komt hun geloofwaardigheid in het gedrang. Er moet een brug gebouwd worden om die kenniskloof weg te werken, alleen zo zullen marketeers en influencers elkaar echt kunnen begrijpen.”

Vertekend beeld

“Bovendien is de bestaande literatuur rond digital influencers te veel gebaseerd op de Amerikaanse wetmatigheden. In de Verenigde Staten ben je een social influencer als je aan een X aantal voorwaarden voldoet, maar daarom ben je dat nog niet in Vlaanderen.” Hierdoor hebben volgens Carole Lamarque teveel marketeers in onze contreien een vertekend beeld van influencermarketing. “Er is nood aan een lokaal, Vlaams beleid, want vandaag moet je als bedrijf een digitaal expert zijn om te kunnen beoordelen welke influencers deugen en welke niet.”

Like what you read? Give Elise Favere a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.