En liten gest av respekt eller till slipsens försvar

Måste börja med att erkänna en sak, tills för några månader sedan kunde jag trots mina 42 år inte knyta en slips. 👔 Faktum var att jag aldrig bar slips, blev faktiskt känd som pastorn som avskaffade slipsen under mina första år i tjänsten.

Såg aldrig vare sig behovet eller nyttan. När jag behövde vara högtidlig vid bröllop och begravningar satte jag på mig min “frimärksskjorta” men nåt behov av slips fanns inte. Om jag nu ändå vid enstaka tillfällen tog på mig slips hade jag några färdigknytna som min pappa knutit åt mig (frun kunde också rycka ut) .

Men efter sommaren har jag börjat jobba på en begravningsbyrå och då är kostym, vitskjorta och slips ett måste. Dels på begravningar men också när vi hämtar avlidna i hemmen. Instinktivt vill du i den situationen se respektabel och värdig ut. Faktum är att hela min klädsel fått sig en (välbehövligt) uppstramning sen jag började på byrån.

Jag har två svarta slipsar, en jag fick som ny pastor (och knappt använt) och en jag ärvt efter pappa. En är bred och den andra smalare, en knuten av frun den andre av min pappa. Ingen var knuten av mig.

Det gick ju inte för sig.

Jag bestämde mig följaktligen att bemästra slipsknytarkonsten. En bok och otaliga YouTube klipp blev mina läromästare och jag inte bara lärde mig, jag tycker det var riktigt kul. Nu klarar jag en massa varianter och min favorit är för tillfället St Andrews knuten.

Två tankar kring vad slipsknytargrejen lärt mig.

  • Tålamod, det tar lite tid att få till knuten perfekt, längden, hur den ser ut etc. En slips är inget man bara slänger på sig och det är nyttigt.
  • Respekt. Medan jag knyter tänker jag att jag gör det här som en sista liten gest av värdighet gentemot den som dött och familjen som sörjer.

Har upptäckt att det finns nåt mänskligt över slipsen, vem du än ser med en slips så har personen stått där framför spegeln och försök få till den, kanske fått göra om det några gånger. Någonting har hursomhelst fått personen att vilja bjuda till det lilla extra en slips innebär. För mig får det effekten att till synes arroganta och dryga personer blir mänskligare så även de osäkra och rädda.

Nu händer det faktiskt att slipsen åker på vid andra tillfällen än vid dödsfall.

Det trodde jag aldrig.