Min tavla är vackrare än din


Under sommaren kom det en inbjudan till min äldsta tonårsdotter att vara med på en ungdomskonferens om “kristen apologetik”. De blev säkert en bra kurs, jag har ingen åsikt om just den.

Men vi uppmuntrade henne inte att åka.

Vad är apologetik för nåt? Wikipedia säger: “försvar för en åskådning, särskilt för den kristna tron.” Min erfarenhet är dock att för en del är anfall bästa försvar. Apologetik har sin plats men det är ett alldeles för viktigt ämne för att lämna till vem som helst, här krävs förtroende.

Därför att det kan bli precis hur fel som helst. Lägg till lite ilska, lägg till en stark modernistisk ådra, lägg sen till en trång världsbild och lite fruktan så har du inte ett försvar för kristen tro utan ett effektivt vaccin.

Jag har mött apologetik som mer är att likna vid en person som börja bråka på ett galleri över vilken tavla som är vackrast.

Kristen tro är inte en bunt åsikter som måsten försvaras till vilket pris som helst. Kristen tro handlar om hur vi lever våra liv. Är våra liv vackra?

Men, invänder någon, visst är det viktigt att ha skäl för sin tro?
Visst är det viktigt att kunna argumentera?

Sant. Men det avgörande är var vi tar fäste för vår argumentation. Det måste först och främst göras i livet, inte i det abstrakta.

“Men visst måste vi slåss för tron på en objektiv sanning? Sanningen är en person! Jesus.”

Men, säger jag, det avgörande är att Sanningen blev kött och blod. Sanningen visade oss vad kärlek och barmhärtighet är.
Sanningen visade oss vad nåd och upprättelse är.

Det är en vacker berättelse jag vill ge mitt liv för.

Nån annan sanning jag inte intresserad av.

What does it mean to have faith?
It means trying to write poetry with your life.
It means using thoughts, actions, and passions as metre and rhyme.
It means practicing a deliberative aesthetics. from your rising up to your lying down.
It means conjuring the magic of beauty, love, and grace.
Richard Beck