Reagera eller agera

Jag blir snart 43. Åren mellan 30–40 har i mycket handlat om att reagera på saker jag mötte under de första 20 åren av mitt liv i svensk frikyrka, närmare bestämt det som hände mellan 15–25. Bloggade under några år om allt detta på bloggen Kolportören. Är nu färdig med det. Har slutit fred med min historia. Ser inte längre något behov av att fortsätta “göra upp” med galenskaper jag mött.

Det är som det är. Faktum är att allt jag mött har format mig till den jag är idag, kan till och med känna tacksamhet för det “galna”, åtminstone för erfarenheterna mötet med det gett mig. Istället för att vara låst i nån sorts konflikt med det förflutna vill jag istället ta emot livet här och nu.

Någonstans kring fyrtio insåg jag att reaktionstiden är över. Har reagerat nog, det är istället tid att agera. Rätt befriande, måste inte längre reagera på varje osund tendens, måste inte längre dra lans mot “dålig teologi” närhelst den dyker upp (och du, den dyker upp). Betyder det att jag accepterar vad som helst och inte bryr mig? Tvärt om, jag bryr mig men fattar samtidigt att mina reaktioner inte förändrar annat än ger mig några ryggdunkningar från andra som också är i reaktionsfasen vilket såklart har sitt värde, igenkännandet ska inte underskattas. Att bara reagera retar å andra sidan de som inte alls kan relatera till hur jag tänker viket riskerar leda till oändliga diskussioner där vi inte delar vare sig grundberättelse eller bearbetat erfarenheter på samma sätt. Inte fruktbart.

Helt utan reaktioner är jag så klart inte, säger fortfarande ifrån när det behövs men förhoppningsvis inte lika blint som tidigare utifrån obearbetade erfarenheter. En annan sak jag inte kommer sluta med är att ställa frågor. Massa frågor.

Vad menar jag då med att “agera”? Min övertygelse är att livet ger oss olika redskap och verktyg i form av erfarenheter, dåliga som goda. Kanske måste vi bli lite äldre för att förstå att använda dem? En del kanske fattar hur de ska användas tidigare men i mitt fall är det någonstans kring fyrtio som jag känner att innehållet i de här verktygen börjar bli användbara på riktigt.