No podré votar des de Mèxic (he fet tots els tràmits), sí podria la difunta àvia de la meva parella

Versión en castellano

Reconec que mai em vaig acabar de creure els problemes de votar des de l’estranger fins que m’ha tocat a mi. Pensava que tot era cosa de ser ordenat i omplir burocràcia, que algú polititzat i responsable ho aconseguiria cada vegada. No és així. Visc a Mèxic des del juny de 2014 i no he pogut votar cap vegada. En aquesta ocasió tampoc podré, però sí que podria votar (no ho farà) la difunta àvia de la meva parella.

La María de la Caridad Martín Fernández va traspassar el 21 de març del 2012 a Ciutat de Mèxic amb 94 anys. Va arribar al país al 1939 i, com tants exiliats republicans, va refer la seva vida a Mèxic recordant una Espanya perduda.
 
A l’estranger el vot no és un dret que es pugui exercir sense més. En primera instància l’Oficina del Cens Electoral remet d’ofici a cada elector la sol·licitud de vot CERA. La Cari -així la coneixien tots- ha rebut la carta amb les instruccions per sol·licitar el vot, així com altres 4 persones de la casa. Jo no he rebut la carta, sí que la vaig rebre per a les eleccions del 20D, el que significa que estic al cens i la meva adreça és correcta.
 
La carta del cens conté una clau de tramitació telemàtica -novetat introduïda el 2015- que permet via internet reclamar el vot. Això vol dir que reps una segona carta amb totes les paperetes i els diferents sobres on hi poses el vot i el passaport per verificar la identitat. Tot el procés es pot fer per correu. Si la família hagués seguit amb el procés,la Cari podria haver votat en aquestes eleccions. Evidentment no ho han fet.
 
Aquest és un cas més de les irregularitats que hi ha al vot des de Mèxic. Persones properes expliquen com el seu avi va rebre la carta del cens fins a 20 anys després d’haver mort. Un familiar va rebre les paperetes de les catalanes fora de temps, el mata-segells datava del 27 de setembre, dia de les eleccions. Dubto que siguin casos aïllats.
 
Tornant al meu cas personal. Al ser resident estranger no vaig poder votar a les municipals, es perd el dret. A les eleccions catalanes no van arribar ni la carta del cens ni lògicament les paperetes. Al 20D va arribar el cens, però no les paperetes reclamades. La ironia és que aquell dia estava a l’estat, i si no m’hagués censat a Mèxic podria haver votat. M’hauria estalviat paperassa i hauria votat més cops.