İTÜ Sunucularında İnternet Sitenizi Barındırma

Emek
3 min readNov 20, 2021

--

Kişisel internet sitesine sahip olmak birçok açıdan faydalı bir durumdur. Özellikle iş arayanlar, medya ve eğlence sektöründe olanlar, sanatçılar, girişimciler ve hobisi olanlar için kişisel internet siteleri güzel bir referans noktası olmaktadır. Ancak çoğunlukla bir web sitesi barındırmak isteyen kişiler hosting, DNS ve benzeri terimleri duyduklarında hızlıca vazgeçiyorlar.Halbuki İTÜ mensubu olanlar için (mezunlar dahil) kişisel bir web sitesi barındırmak çok kolay. Bütün İTÜ’lüler web.itu.edu.tr/itu_username adresinde internet sitesini oluşturabilir. Bu yazımda 1 saat içerisinde kendi internet sitenizi oluşturup İTÜ’nün size sağladığı sunucunda nasıl yayına alabileceğinizi ve barındırabileceğinizi anlatacağım.

İstanbul Teknik Üniversitesi, bütün mensupları için bir sanal sunucu ayırır. Bu sunucuda da kendinize özel website barındırabileceğiniz bir alanınız bulunmaktadır. SSH bağlantısı ile bu sunucuya bağlanarak ister depolama isterseniz de web sitenizi barındırma amacıyla kullanabilirsiniz.

SSH, iki bilgisayarın uzaktan haberleşmesi için kullanılan bir ağ protokolüdür. SSH ile bir sunucuya bağlanabilmek için bilgisayarınızda bir SSH istemcisinin kurulu olması gerekmektedir. Mac OS, birçok GNU/Linux dağıtımı ve Windows 10 işletim sistemlerinde SSH istemcileri otomatik kurulu olarak gelmektedir. Bir komut satırı (terminal) ekranı açıp ssh yazarak kurulu olup olmadığı test edebilirsiniz. Eğer kurulu değilse SSH istemcisi kurulumu için internette yer alan birçok kaynaktan faydalanarak kurulumu birkaç dakika içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Bkz:

Bilgisayarınızda SSH istemcisinin kurulu olduğundan emin olduktan sonra web sitenizi oluşturmaya başlayabiliriz. Kişisel internet siteleri genelde fonksiyonel olmayan, yalnızca içerik servis eden sayfalardır. Yine de back-end’i olan bir uygulama yazmak isteyenler İTÜ sunucularında yalnızca PHP+MySQL ve .NET+MSSQL stack’lerine sahip site barındırabileceklerini not etsinler.

Sitenizi oluşturmaya başlamak için html5up.net adresine gidip beğendiğiniz template’lerden birini indirebilirsiniz. Dosyaları direkt olarak İTÜ sunucusuna göndereceğimiz için Wix yerine HTML5 Up gibi bir alternatif işimize daha çok yarayacaktır. Bir başka alternatif ise sitenizi Wordpress’te oluşturup bunu İTÜ sunucusuna göndermek. Ancak bu yazıda birçok kişinin ihtiyacını rahatça karşılayacak olan HTML5 Up’a yer vereceğim.

HTML5 UP’ın sitesine girdikten sonra karşınıza çıkan ücretsiz template’lerden istediğinizi indirerek düzenlemeye başlayabilirsiniz. Düzenleme işlemi sırasında temel düzeyde HTML bilgisi yeterli olacaktır. Temel düzeyde HTML bilgisine sahip değilseniz, öncesinde şuradaki gibi bir video izlemeniz faydalı olabilir. Biz sıfırdan HTML yazmayacak, yazılı olanı düzenleyeceğiz. Bu sebeple derinlemesine öğrenmeniz gerekmemektedir.

İndirdiğiniz template dosyalarını bilgisayarınızda bir klasöre çıkarttıktan sonra bu klasör içindeki index.html dosyasına tıklayıp tarayıcıda açarak bunun hazır bir website olduğunu görebilirsiniz. Aynı dosyaya sağ tıklayıp bir metin editörü ile açtığınızda ise karşınıza sitenin HTML kodları gelir. Bu kısımda değişiklik yaparak sitenizi düzenlemeye başlayabilirsiniz. Bu kısımda standart Windows Not Defteri yerine HTML formatlaması yapan bir metin editörü kullanmak faydalı olacaktır (Atom, Notepad++, Sublime vb.).

Atom editöründen alınmış ekran görüntüsü. Kurmak için tıklayın.

Sayfanızın içeriğini bu dosya üzerinden istediğiniz gibi düzenleyin. İstemediğiniz kısımları silebilir, kalmasını istediğiniz kısımları kendi içeriğiniz ile doldurabilirsiniz. Bir değişiklik yapıp kaydettikten sonra tarayıcıda sayfayı yenilediğinizde yaptığınız değişikliği direkt olarak gözlemleyebilirsiniz.

Düzenleme işlemini bitirip sayfayı kendi bilgilerinizle doldurduktan sonra bu dosyaları İTÜ sunucusuna göndermek için hazırsınız. Başlat tuşuna basıp ‘cmd’ yazarak bir Komut Satırı penceresi açın. Dosyalarımızı İTÜ sunucusuna göndermek için scp komutunu kullanacağız.

scp source_address destination_address

Source adres düzenlediğiniz dosyaların bilgisayarınızdaki adresidir. index.html dosyasına sağ tıklayıp Özellikler’i seçin. Açılan pencerede Konum kısmında yazan bilgiyi direkt olarak alabilirsiniz.

Dosyaları göndermek istediğimiz destination address:

ITU_Username@ssh.itu.edu.tr:/itu/users/ITU_Username/web.itu.edu.tr/public_html

Birden fazla dosya ve klasör göndermek istediğimiz için -r flag’ini da ekliyoruz. Son durumda benim için komut şu şekilde:

scp -r C:\Users\emekg\Desktop\website gozluklu16@ssh.itu.edu.tr:/itu/users/gozluklu16/web.itu.edu.tr/public_html

Bu komut çalıştırıldığında sizden bir parola isteyecek. Bu kısma İTÜ parolanızı girmelisiniz. Komut satırı ekranında yazmıyor gibi görünür ama aslında arka planda yazar. Siz tam parolanızı girip Enter’a bastığınızda dosyalarınız sunucunuza gidecektir. Sonrasında benim kişisel web sitemde olduğu gibi siz de kendi İTÜ kullanıcı adınızla web sitenize ulaşabiliyor olacaksınız. Kolaylıklar!

--

--