Luovuuden herättely

Mitä taiteilija voi tehdä kun kynästä ei tulekaan mitään?

Emmi Nääppä
10 min readMar 31, 2017

Tämä kirjoitus perustuu luentoon, jonka olen pitänyt Elli Vuorion kanssa. Jotkut kuuntelijoistamme kommentoivat neuvojen motivoineen heitä, joten halusimme jakaa vinkkimme mahdollisimman monelle tämän kirjoituksen kautta.

Mikä on art block?

Art block on tilanne, jossa taiteilija kokee olevansa henkisesti kykenemätön luovaan työskentelyyn eli häntä vaivaa inspiraation puute. Inspiraatio toimii kuin hormoni, joka virkistää luovuutta, mutta se ei ole välttämätöntä luovalle työskentelylle. Kaikki kokevat inspiraatiokadon eri tavoilla, jotkut kärsivät siitä säännöllisesti, jotkut eivät ollenkaan. Onneksi art blockia voi ennaltaehkäistä ja hoitaa. Ammattilaiset opettelevat tekemään taidetta ilman inspiraatiota, koska heidän täytyy tuottaa luovaa materiaalia inspiraation puutteesta huolimatta. Luovuus ja luovuuden ilmentäminen on lihas, jota täytyy venytellä ja vahvistaa, ettei se heikkene.

Tämä artikkeli on suunnattu kuvataiteilijoille ja kuvittajille, mutta yleisiä neuvoja voi soveltaa muihinkin taidemuotoihin. Neuvot on suunnattu harrastelijoille, jotka haluavat herättää inspiraationsa ja nauttia taiteesta itseään varten.

Ensiapu

Syväanalyysi

Parannuskeinoa varten täytyy pohtia sitä, miten art block ilmenee. Puuttuuko sinulta ideoita, kiinnostusta, aikaa tai energiaa luovaan työskentelyyn? Mieti miksi kärsit art blockista. Mitkä voivat olla ulkoiset tai sisäiset syyt tilaasi? Mihin niistä voit itse vaikuttaa? Joskus koulu tai työ ahmii liikaa vapaa-aikaa ja vie kiinnostuksen omiin kiinnostuksen kohteisiin. Ehkä sinulla on fyysisesti huonot puitteet taiteen tekemiseen, esimerkiksi huono työympäristö. Tai ehkä ankara kritiikki muilta tai itseltäsi on kuihduttanut inspiraatiosi. Vielä pahempaa on huomiotta jääminen. Silloin tuntuu, etteivät teoksesi löydä yleisöä eivätkä tuota hyvää mieltä muille eikä siten itsellesikään.

Tämän jälkeen seuraava askel on pohtia taiteen tekemisen alkujuuria. Miksi sinä teet taidetta? Miksi nautit siitä, miksi saat siitä hyvän olon? Mieti tätä kysymystä tarkkaan, vastaus voi tarjota sinulle enemmän kuin vain inspiraatiota. Taide voi esimerkiksi:

  • Olla tapa kertoa tarinoita: tuoda ilmi ideoita eli tarinoita, hahmoja tai ympäristöjä, joita olet itse kehitellyt
  • Piirtää fanitaidetta muiden hahmoista tai ympäristöistä
  • Harrastus, jonka puitteissa viettää aikaa muiden kanssa
  • Tai päinvastoin ottaa aikaa itselle ja erota toviksi arkipäivän askareista

Lämmittelyharjoitukset

Kun ollaan aluksi tehty pohjatutkimusta mielen syövereihin voidaan seuraavaksi testata aivojesi jälkeen tärkeintä työvälinettäsi — käsiäsi.

Kaikkihan sen tietävät, että parhaat taideteokset piirretään vihkojen reunoihin ja kirjekuorien takapuolelle. Otetaan siis suttupaperia ja mikä tahansa lähistöltä löytyvä kynä. Sitten ruvetaan töhrimään. Muista, ettei ole tarkoitus saada juuri niitä parhaita juttuja, vaan huijata pää ajattelemaan, että nyt käsi liikkuu ja tekee töitä, aivojenkin pitäisi seurata. Kokeile piirtää palloja tai ruutuja. Kukkasia tai silmiä. Mitä vain, mikä saa käden liikkumaan ja täyttämään paperin. Jos haluat olla ovela, kokeile hämätä itsekriittisyyttä keskittymällä samalla johonkin muuhun. Juttele kavereiden kanssa tai katso televisiota. Tämä harjoitus on erityisesti avuksi, jos tarvitsee vain lämmitellä vähäsen piirtämissession alussa ennen varsinaiseen piirtäseen siirtymistä.

Ellin kirjekuoren taakse piirrettyjä suttuja.

Jokaisesta täyttämästäsi paperista tai kuvatiedostosta ei voi tulla mestariteosta eikä tarvitsekaan. Täydellisyyden tavoittelu johtaa vain tyhjän paperin kammoon. Se on ikävä vaiva, art blockin alalaji. Tyhjän paperin kammo ilmenee kun taiteilijan edessä on tyhjä paperi, jonka täyttämiseen muodostuu kynnys. Korkeat odotukset ovat tämän vaivan yleinen aiheuttaja. Täytä siis paperi suhruilla ennen kuin kammo iskee. Jotkut taiteilijat käyttävät tätä hyödyksi aloittaessaan uuden teoksen peittämällä pohjan valmiiksi sutuilla ennen minkäänlaisen luonnoksen tekemistä. Maalauspinnalle voi laveerata pohjavärin, digitaaliselle pohjalle voi kopioida tekstuuria ja sutata värejä. Kuten esimerkiksi tämän videon alussa.

Mallista piirtäminen

Ehkä art blockisi johtuu siitä, ettet keksi, mitä piirtää. Ei hätää, sinun ei tarvitse aina keksiä aiheita itse. Voit treenata piirtämistä toisintamalla paperille näkemääsi. Tämä on samanlaista treeniä kuin urheilijoiden toistosarjat, jotka vahvistavat erilaisia lihasryhmiä. Mallista piirtäminen vahvistaa muistamaan miltä mitkäkin asiat näyttävät. Sinun tarvitsee keskittyä vain tarkkailuun ja dokumentoimiseen, jolloin Google-kuvahaku pääsi sisällä kasvaa. Mallista piirtämisen tarkoitus ei ole huijata tai kopioida. Piirtäessä mallista et voi mitenkään toisintaa täydellisesti malliasi, vaan joudut tekemään tietoisia ja alitajuntaisia päätöksiä siitä, mitkä kohdat jätät piirtämättä. Juuri tämän ajatustyön vuoksi opit mallistasi enemmän piirtämällä kuin vain katsomalla.

Mallista piirretään ainakin alussa hyvin nopeasti, ettei ehdi huolehtia lopputuloksen täydellisyyttä. Minuutti yhdelle aiheelle on lämmitellessä ihan riittävä aika. Mallista piirtämiseen on erilaisia tekniikoita, yhdessä keskitytään anatomiaan, toisessa mallin eleeseen ja dynamiikkaan.

Pysy rentona. Jos kamalasti ujostuttaa niin sovi itsesi kanssa, että heität piirrokset tämän harjoituksen jälkeen roskiin pois näkyvistä. Pääasia ei ole lopputulos, vaan oppimisprosessi.

Tämän paperin täyttämiseen kului vain viitisen minuuttia

Malleja löytyy ihan mistä vain. Kysy, suostuuko kukaan kaveri tai perheenjäsen piirrettäväksi. Siinä ei tarvitse edes poseerata, voit piirtää muita katsomassa telkkaria tai makaamassa sohvalla. Esineitä voi piirtää vaikka miten paljon erilaisia, nehän eivät pääse karkuun. Piirrä huonekaluja tai polkupyöriä, mitä vain, mitä näet ympärilläsi edes nousematta ylös.

Jos haluat kokeilla klassista mallista piirtämistä, croquis’ta, ei sinun tarvitse nuuskia kansanopiston kurssikatalogia läpi. Netistä löytyy oivia sivuja, joista löydät ammattivalokuvaajien ottamia valokuvia ammattimalleista tai 3D-mallinnoksia ihmisistä. Sivuilla on laskurit, jotka vaihtavat automaattisesti kuvaa asettamasi sekuntimäärän jälkeen ihan kuin elävät mallitkin vaihtavat asentoa. Muutaman minuutin jälkeen sinulla on jo paperi tai kaksi täynnä! Kokeile vaikka jotain näistä sivustoista:

Tutkielmat

Samoin kuin elävästä (tai tietokoneen näytöltä) mallista piirtäessä voit tutkia myös muiden taiteilijoiden tekemiä teoksia. Näitä voivat olla taidehistorian öljyvärimaalaukset tai kuvankaappaus elokuvasta. Maalauksia ja kuvankaappauksia tarkastelemalla voit oppia, miten kokeneet ammattilaiset ovat käsitelleet sommittelua, valaistusta, tarinankerrontaa ja muita ongelmia. Ota kynä käteen ja tee muistiinpanoja piirtäen ja kirjoittaen. Miksi valitsit tämän kuvan ja mikä tekee siitä hyvän? Miten voisit itse toisintaa sen hyviä puolia omissa teoksissasi? Tämä video käsittelee tarkemmin, miten tutkielmien (master study) tekemisestä voi hyötyä tehokkaammin.

Tutkielmani Sargentin Madame X -maalauksesta. Tutkielman tekemisen jälkeen ymmärsin hieman paremmin värien sekoittamista ja yhdistelemistä.

Nauti muiden taiteesta

Taidesivustot pursuavat eri tasoisten taiteilijoiden luonnoksia, keskeneräisiä töitä ja viimeisteltyjä teoksia. Tarkastele erilaisten taiteilijoiden töitä. Tässä on joitain suosituimpia lähteitä:

  • Tumblr
  • Instagram
  • ArtStation
  • Behance
  • Taidekirjat, joihin on koottu tietyn elokuvan tai pelin visuaalisen ilmeen kehittely, löytyy nimillä art book tai art of
  • Taidenäyttelyt

Kokeile tutkia taidehistoriaa. Sitä varten ei tarvitse lähteä museoon, kuvahaku ja Wikipedia toimivat ensihätään. Pitkältä aikaväliltä historia on siivilöinyt pinnalle kultakin ajanjaksolta aikansa parhaat taiteilijat. Taidehistoriassa on paljon erilaisia aikakausia ja ismejä, mutta ne eivät silti mittele paremmuudessa. Picasso ja da Vinci tuottivat hyvin erilaisia teoksia, koska heillä oli erilaiset tavoitteet ja arvokäsitykset. Aivan kuten sinulla. Kokeile vaikka tehdä tutkielmia sinua kiinnostavien taiteilijoiden mestariteoksista.

Itseä inspiroivista kuvista voi koota kollaasin. Netissä tai omalla seinällä kunhan ne ovat helposti selattavissa ja näkösällä. Oman taiteilutilan voi tapetoida postikorteilla, julisteilla tai lehtileikkeillä tai koota netistä inspiroivat kuvat omaan kansioon lataamalla tai blogiin kokoamalla sellaisessa blogipalvelussa, jossa alkuperäisen taiteilijan lähdemerkintä jää näkyviin.

Lue kirjoja ja sarjakuvia, katso elokuvia ja tv-sarjoja, kuuntele äänikirjoja, kuunnelmia ja podcasteja. Varsinkin kaunokirjallisuus kehittää mielikuvitusta ja visuaalista ajattelukykyä, koska kirjoissa on niin vähän valmiiksi annettuja visuaalisia vihjeitä. Kaikki ihmiset, riippumatta siitä pitävätkö he itseään luovina, muodostavat tekstin perusteella päähänsä kuvia edes alkeellisella tasolla. Kehitä tätä kykyä tietoisesti! Hahmojen ulkonäkö on helppo miettiä, mutta entä miljöö? Valaistus? Miten nämä seikat luovat tunnelmaa? Hahmojen ruumiinkieli ja ilmeet? Juuri näitä kysymyksiä sinä taiteilijana kysyt itseltäsi luodessasi uutta taideteosta. Ja jos lukiessasi sinulle tulee vastaan aivan herkullinen kohtaus, josta tiedät tarkalleen, miltä sen kuuluisi näyttää luonnostele se! Aiheella ei ole väliä, kunhan saat vain kynän käteen ja liikkeelle.

Piirtämishaasteet

Ideoita ei ole ja olet piirtänyt mallista ihan kylliksi? Kokeile piirtohaasteita. Haasteet antavat sinulle tehtävän, aivan kuin kuviksen tunneilla, jonka puitteissa sinun täytyy taideteoksesi luoda. Tarkoitus on pitää hauskaa ja oppia. Netistä löytyy haasteita pilvin pimein. Esimerkiksi:

Kokeile itse jotain toista taidemuotoa

Kaikki taide liittyy toisiinsa tavalla tai toisella. Kirjoittamalla voit keskittyä tarinallisuuteen ja yksityiskohtiin, valokuvaamalla valaistukseen ja sommitteluun. Omalla ruumiilla esitettävät taidemuodot kuten laulaminen tai tanssiminen opettavat rentoutumaan ja voivat nostaa itsetuntoakin. Älä ota tästä toissijaisesta taideharrastuksesta mitään paineita. Tarkoituksenasi ei ole ensisijaisesti kehittyä ja treenata, vaan pitää hauskaa.

Kokeile jotain ihan toista taiteen muotoa. Esimerkiksi:

  • Luova kirjoittaminen
  • Laulaminen, jonkin instrumentin soittaminen
  • Tanssiminen
  • Teatteripiiri
  • Valokuvaus, kuvankäsittely, videokuvaus
  • Kuvanveisto, savenvalanta

Vertaistuki

Taiteilijakaverit

Väkisinkin taiteilijana päätyy jonkinlaiseen luovaan yhteisöön, kaveripiirissä tai internetin kautta. Ensimmäiset taiteilijakaverit ovat ehkä tulleet taidekursseilla istuessa. Internetissä on helppoa löytää taiteilijoita, joiden kanssa löytyy yhteisiä puheenaiheita. Ehkä te molemmat haluatte kehittyä samoissa asioissa tai piirrätte fanitaidetta samoista sarjoista.

Kavereilta saa vertaistukea ja neuvoja. Jos useampi haluaa tehdä taidetta tosissaan, voitte järjestää vaikka palautetuokioita samalla tavoin kuin taidekoulussa. Ja joskus on vain hyvä olla tuore silmäpari vilkaisemassa keskeneräistä teosta kun itse ei enää erota anatomista virhettä tyyliseikasta. Silloin palaute voi helpottaa jumissa olevan teoksen jatkamista.

Kavereilta voi pyytää requesteja kun ei itse oikein tiedä, mitä sitä rupeaisi piirtämään. Kavereiden kanssa voi tehdä vaikka tradeja eli piirrätte molemmat toisillenne jotain, vähän kuin tilaustyönä, mutta maksatte taiteena takaisin. Tai villeimmät voivat tehdä collabeja eli piirtää yhdessä samaa kuvaa. Yksi tekee luonnoksen, jonka toinen tussaa ja yksi värittää tai sitten vapaalla tyylillä samaan aikaan samalle paperille tai digitaaliselle piirtopohjalle. Drawpile on tähän tarkoitukseen sopiva ladattava ilmaisohjelma.

Teimme tämän kuvan Ellin kanssa yhteistyössä eli collabina. Väritin kuvan Ellin luonnoksen päälle ja otin vastaan korjausehdotuksia maalatessani. Kummankin tyyli näkyy lopputuloksessa.

Itsetunnon kohotus

Vertaa nykyistä osaamistasi entiseen osaamiseesi. Miltä näyttää vuoden tai viisi vuotta sitten piirretty kuva verrattuna nykyiseen. Laita ne vaikka vierekkäin. Miten paljon olet kehittynyt? Aika paljon. Missä asioissa olet erityisesti parantunut? Oletko nähnyt niiden eteen erityisesti vaivaa? Miten voisit parantua niissä asioissa, joissa kaipaat harjoitusta?

Ei kannata verrata omaa osaamista muihin, ei edes itseään vanhempiin tai nuorempiin taiteilijoihin. Muista, että kaikki oppivat eri tahtiin. Muilla voi olla erilaisia resursseja kuin sinulla: enemmän vapaa-aikaa, paremmat välineet, kannustavia ihmisiä ympärillä. Taiteilija, joka harjoittelee itse koulun tai työn ohessa oppii hitaammin kuin taiteilija, joka käy taidekoulua ja saa päivittäin käyttöönsä neuvoja ja palautetta opettajiltaan.

Kaksi muotokuvaa, jotka olen maalannut vuosina 2008 ja 2016. Kannattaa myös kokeilla piirtää sama kuva uudestaan, jolloin kehitys erottuu vielä selkeämmin.

Jotain ihan muuta

Tämä on helppo neuvo, joka kannattaa pitää mielessä, vaikka inspiraatiosta ei olisikaan pulaa: muista pitää taukoa taiteen tekemisestä ja kuluttamisesta. Helppo ensiapu on lähteä kävelylle. Ulos! Tai harrastaa mitä tahansa kevyttä liikuntaa. Kävelylle voi lähteä noin vain, mutta muista ottaa muistiinpanovälineet mukaan. Kun veri alkaa kiertää niin loistavia ideoita alkaa pulputa etkä halua unohtaa niitä. Ota vaikka mukaan muistikirja tai sanele ideat lenkkikaverille.

Urheilemisen lisäksi on vaikka mitä harrastuksia, joiden parissa voi rentoutua. Käsityöt tai leipominen ovat perinteisiä valintoja. Harrastusten parissa voi viettää aikaa kavereiden tai perheen kanssa. Älä unohda ylläpitää itsellesi tärkeitä ihmissuhteita! Joskus pieneltäkin tuntuvat asiat voivat kohottaa mielialaa ja selvittää päätä. Tee pois koulutöitä tai siivoa. Käy suihkussa ja tee ruokaa. Saat askareita pois painamasta mieltä ja elämäsi kuntoon voit taas keskittyä luovaan työhösi uudella innolla. Vaikka piirtäminen sujuisikin muista aina pitää itsesi fyysisesti ja henkisesti kunnossa! Olet itse tärkein työvälineesi.

Ennaltaehkäisy

Älä päästä ideoita karkuun

Harvoin voimme lopettaa kaiken tekemämme kesken ja siirtyä siltä seisomalta toteuttamaan ideaa heti sen ilmestyttyä päähän. Tämä voi olla ongelma erityisesti luoville ihmisille, joiden aivot tuottavat ideoita päivät pitkät. Erityisesti silloin kun on juuri nukahtamassa. Tällaisia tilanteita varten kannattaa pitää käden ulottuvilla muistiinpanovälineitä: muistilappuja, vihkoa tai kännykkää. Jos pidät puhelinta aina takataskussa kokeile jotain muistilappuaplikaatiota kuten Google Keep, johon voi kirjoittaa tai piirtää kun paperia ja kyniä ei ole lähimailla. Parhaat muistiinpanovälineet ovat sellaiset, jotka on helppo pitää mukana, eihän niistä muuten mitään hyötyä ole. Käytä sitä, mikä on idean iskiessä lähinnä.

Pidä huoli, että käden ulottuvilla on aina jokin muistiinpanoväline.

Kirjaa johonkin näistä ylös kaikki ideat, vaikka sillä hetkellä tuntuisi, ettei ideaa kannata kehittää pidemmälle. Tämä ideakokoelma on vain sinua itseäsi varten, joten kirjaa ideat ylös siten, että itse ymmärrät ne. Piirrä suttuinen luonnos tai kirjoita, mitä kuvaan tulee. Pikkuisia tikku-ukkoluonnoksia kutsutaan thumbnaileiksi ja niistä tarvitsee vain käydä ilmi sommittelu eli mitä kuvassa on. Alkuun päästyään huomaa, että muistikirjat pullistelevat nopeita muistiinpanoja ideoista, joita ei edes ehdi tai muista työstää eteenpäin.

Ei kannata luottaa omaan muistiin. Se vie turhaan energiaa muulta luovuudelta. Usein ideoiden ahkera kirjaaminen myös aiheuttaa sen, että ideoita alkaa tulla entistä tiuhemmin.

Pikkuluonnoksia, joissa testailen sommittelua.

Jatka siitä mihin jäit

Etsi aiemmin kesken jäänyt taideteos — luonnos tai melkein viimeistelty — ja tee se valmiiksi. Tähän tuskin tarvitsee erikseen kannustaa, useimmilla meistä on pöytälaatikossa tai tietokoneen kansioissa kymmeniä keskeneräisiä taideteoksia eri vaiheissa. Osa on ehkä vasta muistikirjaasi sutattuna pikkuluonnoksena, osa viimeistelyjä vailla. Kun piirtäminen tuntuu jo alkuun vaikealta ei kannata istuttaa itseään tyhjän paperin ääreen. Suurin osa keskittymistä vaativasta luovasta työstä tehdään ensimmäisten luonnosten äärellä. Miten sommittelen ja valaisen tämän kuvan? Mitä värejä käytän? Työn loppuvaiheessa olet jo vastannut näihin ja rentoutua piirtämällä ääriviivat valmiin luonnoksen päälle tai hiomalla lähes valmista maalausta.

Ota esille keskeneräinen työ, jota olet viimeksi työstänyt eilen tai vuosi sitten. Voit jatkaa sitä tai aloittaa kokonaan uusiksi ja piirtää saman kokonaan uudestaan paremmin. Saatat löytää korjattavaa ennen kuin voit varsinaisesti jatkaa työstämistä, mutta mitä tahansa teet, tärkeintä on, että aivosi ja kätesi tekevät töitä. Vähän kuin hyppäisi liikkuvan junan kyytiin.

Rakastavat rajat

Halusit sitten tehdä taidetta harrastuksena tai päämäärätietoisesti ammattilaiseksi pyrkien muista pitää huolta itsestäsi. Fyysinen ja henkinen hyvinvointi tulee aina olla etusijalla.

Joillekin taiteen tekeminen itsessään voi vähentää ahdistusta, toisille aiheuttaa ahdistusta. Jos haluat piirtää ja maalata oman hyvinvointisi edistämiseksi, aseta tavoitteet ja kehittyminen sivuun hetkeksi. Voit luvata itsellesi, ettei sinun tarvitse näyttää tekemiäsi kuvia kenellekään. Edes itsellesi, voit heittää ne pois, mikäli niin radikaali toimenpide helpottaa aloittamista. Tai pitää kokonaan taukoa taiteen tekemisestä ja keskittyä rentoutumiseen tai muihin haasteisiin.

Lopuksi

Kun art block on kerran nujerrettu tiedät hieman paremmin, mitkä näistä neuvoista sopivat sinulle. Voit seuraavalla kerralla art blockiin sairastuessasi käyttää ja kehittää aiemmin toimineita hoitokeinoja. Jos taiteen tekemisen vaikeus johtuu jostain uudesta syystä, täytyy hoitosuunnitelma kehitellä uudestaan. Arvioi erityisesti, miksi haluat tehdä taidetta ja miksi nautit siitä. Pidä tämä syy etusijalla ja muista nauttia!

--

--

Emmi Nääppä

Graphic designer, illustrator and comicbook artist interested in creativity and gamification https://twitter.com/emminaappa