Symfony 5 - Türkçe

Onur Kaya
2 min readOct 17, 2020

--

En popüler php çatılarından biri olan Symfony hakkında bilgilerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım bu seri, umarım herkese faydalı olacaktır.

Symfony Nedir?

Symfony’yi iki açıdan ele alabiliriz.

Birincisi symfony bir ekosistemdir. Ekosistem içerisinde ayrı ayrı veya birlikte kullanabileceğiniz birden çok php bileşeni bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse; “asset, cache, console, form gibi bir çok işlevsel sınıflar bulunmaktadır.

İkincisi ise web projeleriniz için size tam kapsamlı bir çatı sağlamasıdır. Yani bir php frameworküdür.

Symfony çok büyük bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Resmi sitesinde belirtildiği üzere 600 binden fazla geliştirici tarafından kullanılmaktadır.

Neden bir framework kullanmalıyım?

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Php ile yazılım geliştirmek için framework kullanmak zorunlu değildir. Düz php kodları ile de istediğiniz her projeyi geliştirebilirsiniz. Ancak bir framework kullanmak size takım çalışması ve hızlı proje bitirme gibi iki temel avantaj sağlar.

Yani zaten tüm ihtiyaçları karşılayacak sınıflar varken oturup sıfırdan bu ihtiyaçlara yönelik fonksiyon ve sınıfları sizin oluşturmanız zaman kaybıdır. Kaldı ki bireysel projeler oluşturmuyorsanız takımdaki diğer geliştiricilerin sizin kodlarınıza ve sınıflarınıza uyum sağlaması zaman alacaktır.

“Nasıl yapılacağına değil ne yapılacağına odaklanabilmek!”

Symfony tercih etmek için 6 neden

1. İtibar

2005 yılında piyasaya sürülmesinin ardından bu alanda aktif olan profesyoneller tarafından hızla benimsenen Symfony bugün hem iyi bilinen hem de uluslararası alanda tanınan istikrarlı bir ortamdır.

2. Kalıcılık

Symfony ekosistemi oldukça geniş ve gelişmiş bir yapıya ve geliştirici topluluğuna sahiptir. Ayrıca açık kaynaklı olması, istediğiniz tüm yazılımları özgürce yapmanızı sağlar.

3. Referanslar

Her ölçek ve sektörde yüzlerce site symfony alt yapısına güvenmektedir. Symfony ile geliştirilmiş olan bilindik sitelere örnek vermek gerekirse; Yahoo, Dailymotion, Openingky.com, Exercise.com ve hatta phpBB ve Drupal…

4. Yenilik

Symfony, bir çerçeveden bekleyebileceğiniz her şeydir: hız, esneklik, yeniden kullanılabilir bileşenler, vb. Symfony, diğer yazılım dillerinde olan güzel yenilikleri uygulamaktan çekinmemektedir. Hata ayıklama vb çok güzel özellikler barındırmakta ve sürekli kendisini yenilemektedir.

5. Kaynaklar

Symfony’yi kullanırken asla yalnız değilsiniz. Çok geniş geliştirici topluluğu olduğu için her türlü sorununuzu kolaylıkla çözebilirsiniz.

6. Birlikte çalışabilirlik

Symfony’nin arkasındaki fikir: Kendinizi Symfony’ye kilitlemeyin! İhtiyaçlarınızı tam olarak karşılayan uygulamalar oluşturmanıza izin verin! 3. parti sınıfları kolaylıkla symfony projelerinize dahil edebilirsiniz.

Sonuç olarak; Symfony’yi öğrenerek hata etmez, aksine kendinize güzel bir yatırım yapmış olursunuz.

Kurulum

Symfony CLI

Symfony CLI’nin sisteminize indirilmesi ve global olarak kurulması ile başlanır. Terminal (Komut Satırı) açılır ve aşağıdaki komut yazılır.

Linux: wget https://get.symfony.com/cli/installer -O — | bash

OSX: curl -sS https://get.symfony.com/cli/installer | bash

Windows sistemlerde ise aşağıdaki adresten kurulum dosyası indirilebilir:

https://get.symfony.com/cli/setup.exe

Sisteminizde “git” yüklü değilse https://git-scm.com/downloads adresinden indirip kurmanız gerekmektedir.

Sisteminizde “composer” yüklü değilse https://getcomposer.org/download/ adresinden indirip kurmanız gerekmektedir.

Proje Oluşturma

Klasik manada web sitesi oluşturulacak ise proje dizininde terminalde şu komut çalıştırılır:

symfony new — full proje_adi

Eğer API oluşturulacaksa şu komut çalıştırılır:

symfony new proje_adi

Symfony’ye giriş yazımızı burada sonlandırıyorum. Vakit buldukça Symfony hakkında Türkçe içerik üretmeye devam edeceğim.

Teşekkürler.

--

--