Bilgisayar ve Matematik

Emre Jılta
2 min readApr 16, 2018

Hayatımız boyunca birtakım şeyleri öğrenmeyi arzuluyoruz. Zira öğrenme, hayat boyu gerçekleşen bir süreçtir. Bu süreç içerisinde en basit olaylardan en karmaşık durumlara kadar birçok şeyi öğreniyoruz. Küçüklüğümüzde saymayı öğrenirken, ilerleyen zamanlarda farklı amaçlarla farklı hesapları yapıyoruz. Tüm sayısal değerlerle işlem yapmayı öğreten bilim dalına da Matematik diyoruz.

İlkokul yıllarımızdan üniversiteye kadar farklı hesaplar yapmayı öğreniyoruz. Her hesabın farklı bir amacı bulunuyor. Öğrencilik yıllarımızda bizim bıkmadan sorduğumuz, öğretmenlerimizin ise müfredat dışına çıkmak istemedikleri için kısıtlı yanıt verdiği bir soru var, “bu konu nerede işimize yarayacak?”.

Üniversiteye kadar birçok konuyu ya kendimizce öğreniyor yada formülleri ezberliyoruz. Üniversitede de aynı konuların genişletilmiş hâlini kanıta dayalı olarak öğrenmekteyiz.

Her mesleğin kendince yorumlanan matematik konusu bulunmaktadır. Mühendislik matematiğinin de birçok mühendislik alanında benzerliği olabileceği gibi birtakım farklılıkları da bulunmaktadır. Bilgisayar Mühendisliği de bunlardan biridir.

Bilgisayar Mühendisliği, yazılım ve donanımı geliştirmek üzere Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimlerinin tümleştirilmesiyle oluşan bir disiplindir.

Bilgisayar Mühendisliği anabilim dalı üç bilim dalına ayrılmaktadır: Bilgisayar Yazılımı, Bilgisayar Donanımı ve Bilgisayar Bilimleri. Bilgisayar Mühendisliğini oluşturan bilimler ise matematik, mantık, dilbilim (grammar) ve göstergebilimdir (semiotics).

Bilgisayar Mühendisliğinde kullanılan bazı matematik konuları şunlardır:

  • Çarpanlara Ayırma (Factorization): asal çarpanlar, kriptoloji, bilgi güvenliği, hata düzelten kodlar kuramı
  • Üslü Sayılar (Exponentials): Boole Cebri, ayrık matematik, kriptoloji, bilgi güvenliği, hata düzelten kodlar kuramı
  • Kümeler (Sets): Boole Cebri, mantık, veritabanı
  • Polinomlar (Polynomials): kriptoloji, bilgi güvenliği, hata düzelten kodlar kuramı, görüntü işleme
  • Fonksiyonlar (Functions): programlama dilleri, veritabanı
  • Tümevarım, Diziler, Seriler (Induction, Sequences, Series): ayrık matematik
  • Matris ve Determinant (Matrix & Determinant): doğrusal cebir, kriptoloji, bilgi güvenliği, hata düzelten kodlar kuramı, görüntü işleme
  • Logaritma (Logarithm): Boole Cebri, ayrık matematik, veri yapıları/karmaşıklık, entropi

--

--

Emre Jılta

MSc. Computer Engineer, PhD Candidate, PHP Developer, Historian, jazzaholic, whovian