Kongre, Konferans, Seminer ve Katkıları

Emre Jılta
2 min readJul 11, 2018

--

Birçoğumuz konu başlığındakileri tek bir etkinlikmiş gibi zannedip, katıldığımız etkinliği çeşitli nedenlerden dolayı farklı bir şekilde adlandırabiliyoruz. Temelinde her üçü aynı amaçla düzenlense bile, belirli bir topluluğu belirli konu(lar) hakkında bilgilendirme, farklı yapılarda bulunmaktadır.

Tanımlar

Kongre: Uluslararası bağlamda, çeşitli ülkelerden yöneticilerin, temsilcilerin katılmasıyla yapılan toplantı; kurultay. [1]

Konferans: Bilgilendirmek amacıyla, alanında uzman olan bir kişinin topluluk karşısında yaptığı konuşma. [1]

Seminer: Herhangi bir konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçları hakkında bilgi vermek ve bu bilgileri tartışmak amacıyla, birkaç yetkilinin yönetimi altında düzenlenen toplantı. [1]

Katkıları

Bugüne kadar birçok etkinliğe katıldım, gelecekte gerçekleşecek etkinliklere de katılmayı plânlıyorum. Çoğu etkinliğe kendi adıma gitmiş olsam da, bazen kurum ve toplulukları temsil etmişliğim vardır. Temsil etmiş olduğum kurum ve topluluklarla da bu sebepten ötürü sıkı bağlarımız oluşmuştur.

Etkinlikler, genel olarak, yeni şeyleri öğrenmek ve yeni kişilerle tanışarak çevreyi genişletmek için gerçekleştirilir. Katılımcılar, konuşmacılar ve sponsorlar ile tanışıp, gerek akademik gerekse sektör temelli alanlarda daha geniş bir çevre elde etmemiz mümkündür. Ulusal etkinliklerde yerel katılımcılarla tanışma fırsatı olurken, uluslararası etkinliklerde de yabancı katılımcı ve organizatörlerle tanışma fırsatı bulunmaktadır. Uluslararası etkinlikler sadece yurt dışında olmayıp, yurt içinde de düzenlenmektedir.

Üniversite öğrencilerinin de katılabileceği birçok etkinlik bulunmaktadır. İlgili üniversitelerin kütüphanelerinde yada veritabanlarında kongre, konferans, seminer, sempozyum gibi etkinlikleri araştırmak oldukça yararlı olabilir. Her bölümün başlı başına bir yapısı ve konusu gereği etkinlikler farklılık gösterebilir. Bu nedenden dolayı yazımda açıkladığım etkinlikler kendi mesleğimden olan bilişim temelli etkinliklerdir.

BİLMÖK: Amacı Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyan öğrenciler başta olmak üzere akademisyenleri, alanında uzman konuşmacıları ve bilişim sektörü çalışanlarını bir araya getirip geniş bir bilgi havuzunun oluşturulmasıdır. 2005 yılından beri her yıl farklı bir üniversitede yapılmaktadır. Bu yıl 14.sü Yeditepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiş olup, bir sonraki yıl Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde gerçekleştirilecektir:
Site: https://bilmok.org.tr/
Twitter: https://twitter.com/bilmok
Wikipedia: https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilgisayar_M%C3%BChendisli%C4%9Fi_%C3%96%C4%9Frencileri_Kongresi

Akademik Bilişim: Üniversitelerde bilgi teknolojileri konusunda ilgili grupları bir araya getirerek, bilgi teknolojilerinde ulusal altyapı, araştırma ve geliştirme, üretim, eğitim ve kullanım alanlarını tüm boyutlarıyla tanıtmak, tartışmak, birikimleri paylaşmak ve ortak politikalar oluşturmak amaçlarıyla Akademik Bilişim Konferansları dizisi 1999’dan bu yana düzenlenmektedir.
Site: http://ab.org.tr/
Twitter: https://twitter.com/akademikbilisim

Referans

[1] http://sam.baskent.edu.tr/makaleler/tgencturk/toplantisekilleri.pdf

--

--

Emre Jılta

MSc. Computer Engineer, PhD Candidate, PHP Developer, Historian, jazzaholic, whovian