Nerde kaldı eski RSS okuyucular?

Emre Sokullu
Jul 27, 2017 · 1 min read

Bir zamanlar Netvibes, Google Reader popüler RSS okuyuculardı. İnsanlar en son haberlere sosyal medya üzerinden değil, bu araçlar aracılığıyla onlarca site arasından ulaşırdı. RSS okuyucular aynı zamanda açık/dağıtık bir web ekosisteminin merkezi konumundalardı.

Bugün ise çok farklı bir tablo ile karşı karşıyayız. O küçük bloglardan birkaçı büyüdü ve günde onlarca haber pompalar oldular. Bir nevi; haber sitelerine benzediler. RSS okuyucular ise çoğumuz tarafından unutulmuş vaziyetteler. Birçoğumuz bloglamayı bile Wordpress gibi dağıtık web araçları yerine bu Medium gibi merkezcil bir ürün üzerinden yapmayı tercih ediyoruz.[*]

Ben ve RWW’dan eski dostum Richard bu durumdan memnun değiliz ve hem bu konuyu el almak üzere (yani açık web’i) hem de güncel teknoloji konuları olan bitcoin, yapay zeka vs’yi keyfimizce işlemek üzere yeni bir *kar amacı gütmeyen* bloga imza etmeye karar verdik. Adı, AltPlatform.

En enteresan/güncel konularla ilgili bir adım önde olmak istiyorsanız sizi de Feedly gibi bir bir RSS okuyucuyu tekrar kullanmaya davet ediyorum. Oradan AltPlatform’u da eklemeyi unutmazsınız umarım. İnanın, blog dünyası gözden kaçırdığınız kaynaklarla dolu. Sosyal medya sadece sizin sitede daha fazla zaman geçirmenize optimize edilmiş algoritmik bir hal aldı; dünyanızı tekrar genişletme vakti!

[*] Bir dönem ben de medium’a çok sardım, kabul ediyorum. Ama bu sene başından beri kendi web sitem statik bir HTML sayfası olarak hizmet veriyor, bloglamalarımı ise AltPlatform’dan, yani Wordpress üzerinden yapmaya geri döndüm. Öneririm.

Emre Sokullu

Written by

Entrepreneur

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade