Fitch, Türkiye ile ilgili ne karar verebilir?

TCMB’nin, Enflasyon Raporu toplantısında sene sonu enflasyon beklentisini aşağı çekmesi ve çizilen yol haritasının içeriğinde net bir şekilde faiz indirimlerinin devam edeceği mesajını vermesine karşın TRY tepki vermemeyi sürdürüyor. Faize ilişkin beklentilerin kur üzerindeki etkisi, değer kazancını sınırlamanın ötesine bir süre daha geçmeyecektir. 5.67 çok önemli bir direnç, kısa vadede kalıcı şekilde kırılması beklenmemeli.
Tahvil faizlerinde gerileme sürerken, Hazine’nin iç borçlanma stratejisinde, uzun vadeli sabit faizli borçlanmaya yeniden başlanacağını açıklamış olması, normalleşmenin önemli bir işareti. Reel faiz tartışmaları bir kenara, enflasyondaki düşüşün beklenenden hızlı gerçekleşmesi ve global faiz seviyeleri düşünüldüğünde, Türk tahvil faizlerinde gerileme sürecektir.
Trump’ın azil sürecinin prosedürlerini resmileştiren yasa tasarısının Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasına karşın Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’dan azil kararı çıkması mümkün görünmüyor. Buna rağmen, sürecin kamuoyuna açık şekilde yansımış olması beklenmedik riskler ortaya çıkartabilir. Her ne kadar geçtiğimiz üç sene boyunca Trump’a karşı başarısız çeşitli hamleler gerçekleşmiş olsa da, 2020 seçimleri öncesi daha farklı bir tablo ortaya çıkabilir.
Fitch bu gece Türkiye değerlendirmesini açıklayacak. Enflasyon, faiz ve cari açık gibi konulardaki önemli iyileşmeler sonrası kredi notunda değişiklik gerçekleşmese dahi görünüm mutlaka olumsuzdan durağana değiştirilecektir.
Görünüm değişimi piyasalarda etkili bir haber olmamakla beraber, dengelenmenin bağımsız bir dış kaynak tarafından onaylandığına işaret etmiş olacaktır.
