Najčešći uzroci nastanka dijabetesa i kako smanjiti razinu šećera u krvi

Reagirajte dok nije kasno: Spriječite nastanak dijabetesa i osigurajte si zdrav život

Dijabetes ili šećerna bolest predstavlja hiperglikemiju, odnosno povišenu razinu šećera u krvi. Visoka razina šećera u krvi uzrokovana je nedostatkom inzulina u organizmu. Inzulin je hormon koji luči pankreas i njegov nedostatak ostavlja posljedice na metabolizam i šećer u krvi.

Uzroci nastanka šećera u krvi

Dijabetes može nastati kao posljedica genetskog faktora. Sklonost ka dijabetesu prenosi se direktno na djecu, a hoće li se bolest razviti zavisi i od drugih faktora pa je to razlog zašto nemaju svi potomci dijabetes.

Druga oboljenja također mogu prouzrokovati nastanak dijabetesa. Nezdrav način života, prekomjerno konzumiranje slatkiša, pretilost, pušenje, alkohol, nedostatak fizičke aktivnosti predstavljaju faktore koji mogu izazvati nastanak dijabetesa. Također, uporaba pojedinih lijekova može isprovocirati nastanak dijabetesa.

Tipovi dijabetesa

Postoje dva tipa dijabetesa. Tip 1 je inzulin zavisni dijabetes i on se javlja kod bolesnika s oštećenjem pankreasa. Najčešće je posljedica genetskog faktora i javlja se od rođenja. Simptomi ovog tipa su stalna žeđ, gubitak težine, trnci u šakama i nogama, zamagljen vid, ekstremna glad i učestalo mokrenje. Osobe s dijabetesom tipa 1 doživotno uzimaju inzulin.

Tip 2 je inzulin nezavisni i on se javlja u sredovječnom dobu. Simptomi su slični kao i kod dijabetesa tipa 1, a pored tih simptoma mogu se pojaviti i tamne mrlje na koži. Kod ovog tipa tijelo se odupire učinku inzulina, ili ne proizvodi dovoljno inzulina za održavanje normalne razine glukoze. U ovom slučaju neophodno je povesti računa o prehrani i zdravoj tjelesnoj težini.

Kako spriječiti nastanak dijabetesa i smanjiti razinu šećera u krvi?

Pretilost je jedan od glavnih uzroka nastanka dijabetesa, stoga je neophodno voditi računa o tjelesnoj težini. Gubitak prekomjerne težine može prepoloviti šanse za nastanak dijabetesa.

Također, zdrava prehrana je podjednako važna. Potrebno je jesti što više voća i povrća, a posebno povrće kao što je špinata, brokuli, mrkva i mahune. Pored toga u prehranu treba uvrstiti i cjelovite žitarice koje su bogate vlaknima. Bijela riža treba se zamijeniti smeđom. Treba izbjegavati čipseve i ostale visokokalorične grickalice i deserte da bi se preduprijedio povišen šećer.

Nedovoljno sna može ubrzati proces nastanka dijabetesa tipa 2, jer usporava proces gubitka tjelesne težine i otežava efikasno iskorištavanje inzulina. Zato je potrebno spavati 7–9 sati dnevno, a umor tijekom dana može otkloniti kratkotrajno drijemanje u trajanju od 30–90 minuta.

Redovna fizička aktivnost poboljšava učinak inzulina i smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, a sprječava i nastanak bolesti srca, hipertenzije, karcinoma debelog crijeva, osteoporoze.

Pušenje i pretjerano konzumiranje alkohola smanjuju učinak inzulina i tako povećavaju šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. Stoga je neophodno izbaciti ove proizvode iz uporabe i tako uticati na povišen šećer.