Picture taken by pdJohnson, source DrupalEurope Flick account.

Ons verslag van DrupalEurope 2018

Jaarlijks zijn er meerdere Drupal conferenties wereldwijd, ook in Europa.

Maarten De Block, de zaakvoerder van EntityOne, werd dit jaar uitgenodigd op DrupalEurope en gaf daar een Drupal 8 training. Het was 1 van de slechts 4 aangeboden trainingen.

DrupalEurope in plaats van DrupalCon

Op DrupalCon Europe 2017 werd er aangekondigd dat er in 2018 uitzonderlijk geen DrupalCon kon georganiseerd worden door de Drupal Association.

De community sprong onmiddellijk in de bres en zette zelf een conferentie op poten. Met succes want de organisatie was minstens even professioneel als de voorbije jaren.

Drupal User Group Belgium VZW, voortrekker in het verder promoten van Drupal

Tijdens DrupalEurope werd er ook een vergadering van de Drupal User Group Belgium gehouden.

Een van de belangrijkste beslissingen is het inhuren van een marketeer voor 1 dag en dit elke 2 weken om Drupal verder te promoten in België. We gaan dit coördineren met andere Drupal verenigingen wereldwijd om elkaars materiaal te kunnen gebruiken.

Om deze marketeer te betalen zullen bedrijven lid kunnen worden van de VZW. Met een jaarlijkse bijdrage sponsoren ze de organisatie. Hiervoor krijgen ze zichtbaarheid op drupal.be en toegang tot o.a. marketingmateriaal.

Driesnote

Jaarlijkse hoogtepunt is de keynote van Dries Buytaert, beter gekend als de Driesnote. De oprichter van Drupal geeft op iedere Drupal conferentie een ‘State of Drupal’.

Eerste belangrijke punt zijn de voorspelbare releases van Drupal 8. 
Iedere 6 maanden komt er een nieuwe release. Innovatie toevoegen in de kern van Drupal 8 is op deze manier een stuk sneller te realiseren in vergelijk met vroeger.

Extra aandacht voor Content editor ervaring

Vroeger zwaaiden de ontwikkelaars de plak. De laatste jaren hebben de Content editors, terecht, een beslissende stem gekregen in de evolutie van Drupal.

Workflows, Layout builder, Media en Workspaces zijn daar de eerste resultaten van. Ze verbeteren de ervaring voor content editors enorm. Iets dat we sterk toejuichen!

Er komt een volledig nieuwe administratie aan

De administratie interface van Drupal 8 wordt een React applicatie.

Het aantal page requests om admin taken uit te voeren zakt enorm, daardoor kan er een pak sneller gewerkt worden.

Een bonus is “autosave” bij het maken van een nieuwe inhoud. Een vaak gevraagde feature, maar niet evident om in te bouwen!

Dit is allemaal mogelijk dankzij de API-first focus van Drupal 8.

Long Term Support (LTS)

Na een minor release heb je momenteel maar één maand om up te graden voor security ondersteuning vervalt. Dit is verlengd naar 6 maanden. Iedere release wordt dus in totaal 12 maanden ondersteund.

Drupal 8 End of Life november 2021

Symfony 3, een belangrijk onderdeel van Drupal 8, is end of life november 2021. Drupal 8 zal dan ook End of Life zijn. Drupal 9 zal ten laatste november 2020 gereleased worden, zo heeft iedereen een jaar de tijd om up te graden.

Upgrades zullen een heel stuk gemakkelijker gaan dan voorheen. Als jouw Drupal 8 site up to date is, dan kan je Drupal 8 heel gemakkelijk upgraden naar Drupal 9.

Drupal 7 support wordt ook verlengd naar november 2021. Daarna komt er nog commerciële ondersteuning.

Gevolg hiervan is dat vanaf december 2021 er maar 1 ondersteunde versie van Drupal zijn!

Drupal.org integratie met GitLab

Fase 1 van de integratie tussen Drupal.org GitLab is bijna rond. Resultaten worden voor het einde van 2018 verwacht.

Op naar volgend jaar

In 2019 zal de organisatie van DrupalCon opnieuw door de Drupal association verzorgd worden. Het gaat event door van 28 oktober tot 1 november in Amsterdam!

Wij zullen alvast van de partij zijn. Tot dan!