ASP .NET CORE 5.0 Web API Türkçe Giriş Seviye -1 Giriş

Erdemhan Özdin
2 min readOct 7, 2021

Merhabalar , ben Erdemhan Özdin bu giriş yazımızda ASP .NET CORE 5.0 Web API Türkçe Giriş Seviye serisinin nasıl ilerleyeceğinden ve kullanacağımız bazı araçlardan bahsedeceğim. Eğer giriş yazılarını sıkıcı buluyor ve doğrudan Web API geliştirmeye başlamak istiyorsanız bu yazıyı atlayıp sıradaki yazıya geçmeniz sizin için daha uygun olacaktır.

ASP .NET CORE 5.0 Web API Türkçe Giriş Seviye serisinde benim gibi teorik bilgilerden çok uygulama ile ilgilenenler için gerekli ama görece gereksiz açıklamalardan oldukça kaçınmaya çalışarak , giriş seviye olup fazla detaya girmeden hızlı bir şekilde nasıl web api oluşturabileceğinizden bahsedecek ve elimden geldiğince her hafta en az 2 bölüm yayınlamaya çalışacağım.

Ayrıca işin teorik kısmı ile ilgilenmeyenler için serideki teorik kısımları birleştirerek sırası geldikçe <Teorik> Etiketi ile paylaşacağım.

Şimdi lafı daha fazla uzatmadan kullanacağımız bazı araç gereçlerden bahsedelim:

1- Visual Studio veya Visual Studio Code: IDE olarak önerim visual studio veya visual studio code kullanmanızdır. Bölümlerde kullanacağım ekran resimleri visual studio’dan alınmış olacak. Visual Studio Community ve ücretsiz sürümüne ve Visual Studio Code’a buradan ulaşabilirsiniz.

Visual Studio Installer’ını linkten indirdikten sonra çalıştırarak aşağıdaki adımları takip edip kurulumu tamamlayalım:

1- Visual Studio Installer’da ASP.NET ve web geliştirme seçeneğini seçili hale getirin.

2- Veri depolama ve işleme seçeneğini seçili hale getirin.

3- Yüklemeyi tamamlayın ve yükleme tamamlanınca başlat diyerek visual studio’yu başlatabilirsiniz.

2- .Net 5.0 SDK: .Net Core 5.0 kullanabilmemiz için gerekli SDK’e buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca yukarıda anlatıldığı üzere Visual Studio Installer aracılığı ile de web geliştirme araçları seçeneğinden ulaşabilirsiniz.

3- Microsoft SQL Server Express: API’ımızda kullanacağımız veri tabanı için bilgisayarımızda bir veritabanının bulunması gerek bu bölümde MS SQL kullanacağız. SQL Server ücretsiz sürümüne buradan ulaşabilirsiniz.

4- SQL Server Management Studio SSMS: Veritabanını oluşturup yönetmede kolaylık sağlaması için SSMS kullanacağız. Ücretsiz sürüme buradan ulaşabilirsiniz.

Başlangıç olarak bu 4 araç yeterli ancak ileride işimize yarayacak olan POSTMAN’den de bahsetmeden geçmek olmaz.

5- POSTMAN: API’larımızı manuel olarak test etmek ve test otomasyonları yazmak için kullanacağımız POSTMAN’in ücretsiz sürümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Seriyi sıkıcı hale getirmemek için bölümleri olabildiğince kısa tutmaya çalışacağım bu yüzden giriş yazımızı da burada sonlandırıyorum bir sonraki bölümde görüşmek üzere.

Bir sonraki bölüm için sizleri buraya alalım.

--

--

Erdemhan Özdin

Computer Engineering Master’s Degree , Research Assistant @Erciyes University , Software Developer 18 — ∞