Bir Aceminin Gözünden Uı/Ux

Erhan KBekar
4 min readNov 18, 2018

Son zamanlarda eğer Behance ve benzeri platformları ziyaret etmişseniz tasarıma yeni yönelen ve portfolyosunda birkaç ufak işe yer veren tasarımcıların profil kısmında şöyle bir açıklama görürsünüz Uı/Ux Designer:

Kullanıcı Deneyimi tasarımının popülaritesinin artması insanların kariyer hedeflerinin bu yöne doğru kaymasına neden oldu. Web tasarımcı olarak kendini tanıtan insanlar artık özgeçmişlerini Uı/Ux Designer olarak değiştiriyor. Behance’ta sıkça karşılaştığım Kullanıcı Arayüzü ve Kullanıcı Deneyimi tasarımını daha yakından tanımak,bu alanda projeler üretmek için Google’ın bilgi denizine daldım ve kendimi yığınla makalenin içinde buldum.

Araştırmalarıma başlamadan önce Uı/Ux tasarımının birbiri arasındaki farkın ne olduğunu anlayamamıştım ve ikisinin birbirine çok benzediğini düşünmüştüm. Daha fazla okudukça iki alanın birbiri ile nasıl çalıştığını anlamaya başlamıştım.En basit hali ile Uı/Ux design yukarıdaki görselde anlatıldığı gibiydi “Kullanıcı Arayüzü insanların ne gördüğü,Kullanıcı Deneyimi ise insanların ne hissettiğidir

İşin derinine inecek olursak Kullanıcı Deneyimi Tasarımı aslında bir arayüz tasarımı yapmaktan daha çok kullanıcının site üzerindeki etkileşiminin nasıl olacağıyla ilgilenmektedir. Bu etkileşimin nasıl olacağını tasarlayan kişiye Kullanıcı Deneyim Tasarımcısı (User Experience Designer) denir.

Aslında hepimiz hayatımızda her gün bir deneyim tasarlıyoruz örneğin evden çıkacağımız zaman okula veya işe nasıl gideceğimizi planlıyor,hedefe ulaşmak için en rahat yolu seçiyor ve güne başlıyoruz.Evden çıkmadan ise gideceğimiz yere göre giyinerek hazırlanıyoruz işte burada hepimiz birer Arayüz tasarımcısı oluyoruz.

Kullanıcı Deneyimi Olmadan Arayüz tasarlanabilir mi?

Aslında farkında olmadan bu sorunun cevabının hayır olduğunu hepimiz biliyoruz.Belki profesyonel bir ekiple Kullanıcı Deneyimi tasarımı hazırlamıyoruz ama daha farklı şekilde bir tasarıma başlamadan önce kafamızda bir harita çiziyor ve işe koyuluyoruz.

Daha önce herhangi bir Redesign çalışması yaptıysanız bana hak vereceksinizdir. Yeniden tasarlayacağınız arayüzün eskisinden farkının ne olacağını kullanıcı ne sunacağını ve nasıl bir yapıya sahip olacağını mevcut tasarım üzerinden belirleyerek yeni tasarımı daha kullanılabilir ve estetik olacak şekilde tasarlamak için çalışmalara başlıyorsunuz.

Kullanıcı Deneyimi tasarımı ile ilk tanıştığımda Sherpa Blog’ta yayınlanan yazıların çoğunu okumuş ve notlar çıkarmıştım. Daha sonra uzun zamandır portfolyomda başlamayı planladığım bir Redesign projesine başlamadan önce aldığım notları ve tavsiyeleri yeni çalışmamda adım adım uygulamaya başladım.

Buradaki çalışma kullanıcı deneyimi araştırması yapmadan kendi beğendiğim şekilde tasarladığım Redesign çalışması.

Burada da kullanıcı deneyimi araştırması yaparak kendime bir yol belirledikten sonra yaptığım diğer Redesign çalışmam.

Nasıl Ux düşünürüz?

İşte burada size kesin bir bilgi veremem. Bu böyledir,bunu yapın da diyemem,çünkü bu alanda bir uzman değilim ama size Uı/Ux öğrenmeye başladığım ilk günden bu yana sürekli uyguladığım yöntemlerden bahsedebilirim.

Söz Uçar Yazı Kalır (Not Alın)

Tasarıma başlamadan önce izleyeceğiniz yolu planlamakla başlamak en iyisidir. Bu kısımda muazzam bir çizim yeteneğine sahip olmanıza gerek yok buradaki asıl nokta kullanıcının sistem içerisindeki hareketi, Kullanıcının tasarım ile gireceği etkileşimin nasıl olacağıdır. Çalışmaya başlamadan önce amacınız, hedef kitle analizini ve beklentilerinizi bir plan halinde notlar alarak çalışamaya başlayabilirsiniz.

2. Nasıl ve Nerede

Tasarımınızı sunacağınız platformu iyi tanımanız gerekir. Bu platformların kullanıcıları ile sahip olduğu etkileşimi anlamalısınız. Örneğin sadece Ios platformlarda kullanılacak bir uygulama tasarlıyorsanız bu platformun tasarım şemalarını bilmelisiniz. Bir diğer önemli nokta ise tasarımınızın kullanım amacıdır. Uygulamayı nerede ve hangi amaçla kullanacağını bilmeniz hem kullanıcılarınızın deneyimine hem de tasarımınıza yön verecektir.

3. Hatasız Kul Olmaz
Batman üçlemesinde hatırlarsanız şöyle bir replik vardı.”Neden düşeriz, Bruce? Tekrar ayağa kalkmayı öğrenebilmek için”. tasarımınızı oluştururken ilk seferde kusursuz olmasını bekleyemezsiniz. Kullanıcı ile etkileşime geçen her şey dinamiktir sürekli olarak kendini yeniler,yeni ihtiyaçlara cevap verir tıpkı Dark Mod özelliği gibi kullanıcının ihtiyacına yanıt veren tasarımlar üretmenizi sağlar. Her aşamada insanların fikirlerini alın,test edin ve hatalarınızı sevin.

4. Empati Kurun

Tasarımınızı yaparken kullanıcının yaşayacağı deneyimi düşünün.Eğer bir web sitesi tasarlıyorsanız kullanıcınızın siteye girdiğinde nasıl bir yol izleyeceğini site içerisindeki hareketlerini düşünün abartılı yazı karakterleri,büyük görseller yerine şunu düşünün kullanıcım ne istiyor?

Kullanıcı Deneyimi artık sadece tasarımla sınırlı kalmayarak pazarlama başta olmak üzere pek çok alanda söz sahibi olmaya başlayacak. Kullanıcılar gelişen teknolojiler ile birlikte artık sadece izleyici konumunda değil,geleneksel mecralarda bulunan tek taraflı iletişimden farklı olarak kullanıcılar artık bu sürece katılabiliyor ve etki yaratabiliyor. Ülkemizde şu an için Kullanıcı Deneyimi tasarımına dair eğitim veren bir kurum bulunmamakta ama ilerleyen yıllarda üniversitelerin bu alandaki çalışmalarını artıracağına eminim.

Eğer Kullanıcı Deneyim tasarımını bir acemiden ziyade profesyonellerden öğrenmek isterseniz sizi Sherpa Blog’a alalım.

--

--