Wat Obama de techies van South by Southwest kwam vertellen

Foto door Matt Namarra — https://twitter.com/MattNavarra/status/708388586568212482

“Ik kom hier om jullie te recruiten”, zegt Obama bij binnenkomst. Beneden in de zaal zitten 1000 genodigden, voor een overgroot deel de technologische voorhoede van de Verenigde Staten. Boven op de balkons zaten de gewone bezoekers, ongeveer 1000, die willekeurig geselecteerd zijn door de organisatie. Daar zat ik tussen en aangezien SXSW Interactive dit jaar 34.000 mensen telt is dat een zeer gelukkige plek om te zitten.

“Het is in Amerika makkelijker om een pizza te bestellen en een reis te boeken dan om te stemmen. Hoe kunnen we dat veranderen?”

De digitale systemen van de overheid zijn hopeloos achterhaald in de VS. Obama wil “Tech SWAT-teams” oprichten met programmeurs die afkomstig zijn van (grote) tech bedrijven. Bedrijven als Google en Facebook zouden hun personeel kunnen uitlenen aan de overheid en daar belastingvoordelen voor terug kunnen krijgen. De moderator Evan Smith, CEO en hoofdredacteur van de Texas Tribune, is verbaasd. Maar Obama legt uit dat hij deze constructie al eerder heeft ingezet voor een departement genaamd de U.S. Digital Service.

De President wil haast maken met de digitalisering van de overheid. Hij geeft aan geleerd te hebben van zijn fouten. Hij neemt ons terug naar de lancering van de website voor zijn Affordable Care Act. De site ging plat nadat de eerste bezoekers op de website kwamen. Een gênant moment verteld hij, aangezien zijn eigen campagne uitgedost was met de laatste technologie en slim gebruik van sociale media.

Moeiteloos praat Obama dit verhaal aan elkaar. Zoals we van hem gewend zijn: eloquent, goed beargumenteerd en bovenal humorvol. Het is geen speech maar je merkt dat hij goed is voorbereid. Als de President klaar is met zijn promotieverhaal is het de beurt aan interviewer Evan Smith om één vraag te stellen: Hoe denkt Obama over de FBI-Apple zaak?

Het kon niet anders dat deze vraag gesteld zou worden. Op SXSW waren er meerdere talks aan besteed en op de Amerikaanse TV was het de hele week al raak. Obama was dan ook duidelijk voorbereid. Wat misschien ook wel weer jammer was.

Ik mag niet op de zaak ingaan, was het eerste dat hij zei. Vervolgens begon een uitgebreid pleidooi om zijn perspectief op encryptie versus veiligheid te belichten: “Waarom kan de politie een huiszoekingsbevel aanvragen, door je onderbroeken heen zoeken, maar kunnen ze geen toegang tot een mobiele telefoon van een verdachte krijgen?”

“We ‘fetisjeren’ onze telefoon boven elke andere waarde, dat kan niet de juiste oplossing zijn.”

Obama beaamt dat er een gezonde weerstand moet zijn tegen een te ver reikende overheid. Maar de scepsis waarmee de tech-community de overheid tegemoet treedt vind hij overdreven. Daar heeft Snowden veel invloed op gehad, vervolgt hij, maar Snowden heeft de mogelijkheden die de overheid tot zijn beschikking heeft zwaar overdreven.

De techies moeten niet een te absoluut standpunt innemen. Obama waarschuwt dat deze absolute houding in de toekomst nog eens tegen ze kan werken. “We moeten hierin samenwerken. Als er onverhoopt iets ergs gebeurt dan zal het congres in sneltreinvaart nieuwe wetten er doorheen drukken die nog veel erger worden.” Hier doelt hij indirect op de Patriot Act die na 911 er doorheen is geloodst.

Het zijn argumenten die je zou verwachten van de President. Hij probeert een “middleground” te vinden in een debat waarbij de technologiewereld lijnrecht tegenover de FBI en NSA staat. De encryptieexperts roepen al langer dat encryptie alleen werkt als er geen “backdoors” zijn en dat een absoluut standpunt een vereiste is om encryptie succesvol in te zetten. Het lijkt er dan ook op dat de argumenten van Obama de experts niet zal overtuigen. Hooguit beïnvloedt het de publieke opinie via de media en dat is in deze zaak misschien wel belangrijker.

Vanuit het balkon aan de buitenkant van het theater zien we hoe meer dan dertig politiewagens en -motoren een colonne vormen tot aan de snelweg. Rijen mensen hebben zich langs de straten verzameld. De populariteit van Obama is onder de techies ongekend hoog en daarmee was hij veruit de belangrijkste spreker van SXSW. Ongeacht of zijn boodschap die middag aankwam bij de techies.


Dit is de eerste van 8 verhalen die ik heb geschreven tijdens SXSW 2016 vorige week. Wil je op de hoogte blijven dan kun je me volgen op Medium of Twitter: @erikdevreede Een recommend wordt zeer gewaardeerd!

Deze verhalen komen nog:

  • AirBNB: Een frictieloze user-experience is onmenselijk
  • De visie van Netflix op kwantitatief onderzoek
  • Laatste insights van VOX, NYT en Buzzfeed
  • Douglas Rushkoff maakt gehakt van Silicon Valley
  • Get ready for the Hyperloop
  • Kevin Kelley voorspelt de toekomst en die komt altijd uit
  • Wie is eerder op Mars: NASA of MarsOne?
One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.