Bir Gönüllülük İşi: PostgreSQL

Esin Seçil YILMAZ
3 min readMay 21, 2020

Bugün sizlere, üç bölümden oluşacak yazı dizimin ilk bölümü olan PostgreSQL’i tanıtacağım.

İlk bölüm olan bu yazıda, ‘PostgreSQL nedir, özellikleri nelerdir, avantajları/dezavantajları nelerdir?’ konularını yazacağım.

PostgreSQL Logosu

PostgreSQL, açık kaynaklı ve tamamen ücretsiz bir nesne ilişkisel veritabanı sistemidir. PostgreSQL’in doğuşunun hikayesi 1986 yılında başlıyor. 1986 yılında Berkeley’de bulunan University of California’da POSTGRES projesinin bir parçası olarak doğan PostgreSQL, gelişimi yaklaşık 30 yıldır sürdürmektedir.

Daha önce bir çok sürümü tanıtılan PostgreSQL’de veritabanı açısından en önemli değişiklik ise PostQUEL’in SQL’e geçiş yaptığı 1996 sürümünde meydana gelmiştir. Böylece PostQUEL veritabanı sistemi şu anki adı olan “PostgreSQL” adıyla revize edilmiştir. PostgreSQL bugün sektörde en çok kabul gören veritabanı yönetim sistemlerinden biridir. Çünkü kullanıcılara başarılı veri mimarisi, veri doğruluğu, güçlü özellik seti, açık kaynak avantajlarını sunar. PostgreSQL UNIX, Linux, MacOS ve Windows gibi birçok majör işletim sistemi tarafından desteklenmektedir.

PostgreSQL bir açık kaynak olarak, 1996 yılından beri bağımsız şekilde ve sadece gönüllülerin çabalarıyla geliştirilmektedir. PostgreSQL hiçbir kurum ya da kuruluş tarafından geliştirilmiyor. Şu ana kadar tek gelir kaynağı bağış ve toplanan yardımlar olduğu için, bu da PostgreSQL’I bağımsız ve özgür bir yazılım yapıyor.

PostgreSQL çalışma alanı

PostgreSQL Özellikleri

Birçok major işletim sistemi birçok programlama dili tarafından desteklenen PostgreSQL’i, PostgreSQL: C (libpq), Embedded C (ecpg), Python (PyGreSQL), Java (jdbc) ve TCL (libpgtcl) ile de kullanabilirsiniz.

Performans açısından ise PostgreSQL’in, diğer ticari veya açık kaynak kodlu veri tabanlarıyla kıyaslandığında daha başarılı olduğu görülmüştür. Kimi veritabanı sistemleri karşısında bazı konularda hızlıyken, bazı konularda ise yavaştır.

PostgreSQL, MySQL ve aynı sınıftaki veritabanlarıyla kıyaslandığında INSERT/UPDATE işlemlerinde, transaction bazlı çalıştığından dolayı daha yavaştır. Bazı konularda ise PostgreSQL, MySQL aynı sınıftaki veritabanlarının gerisinde kalmasına rağmen özellikler, güvenilirlik ve esneklik adına kayda değer avantajlara sahiptir.

PostgreSQL’in öne çıkan özellikleri bir yana, bu servis açık kaynağa gönül veren geliştiriciler tarafından tamemen ücretsiz olarak sunulmuştur. Tamamı gönüllülerden oluşan bir topluluğun ürünü olması nedeniyle PostgreSQL ile ilgili yaşadığınız olası sorunlara yanıt bulmak oldukça kolaydır. Geliştirici grupları, yardım panoları ve e-posta listesi sayesinde PostgreSQL konusunda yardıma ihtiyaç duyan herkes sorununu çözebilir.

PostgreSQL’in Avantajları/Dezavantajları

PostgreSQL’e daha yakından bakacak olursak, öncelikle PostgreSQL bir açık kaynak veritabanı olduğu için lisans kolaylığı sağladığını söyleyebiliriz.Ayrıca veritabanı kullanıcıları tarafından en güvenilir ve kararlı veritabanı olarak kabul edilir. Her tablo için 64 TB veri tutabilme özelliği vardır.Bu özelliğin büyük ölçekli çözümler için avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu avantajla birlikte bu yazılım hakkında düzenli bilgiye ulaşmak da zorlaşabilir ve bu sebepten PosgreSQL, bazı hosting firmaları tarafından desteklenmemektedir.

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Devam yazım olan ’PostgreSQL nasıl kurulur?’ bölümünde görüşmek üzere…

--

--