De “Classic” bij Coffee & Tasty

Botox-Assen: “Dat doen we er effe bij”

Deel 4 van de CCC-Travel Experience: Assen

Met een gortdroge binnenmond ging ik vandaag op pad naar Assen. In de hoofdstad van Drenthe moesten de smaakpupillen weer optimaal benut worden met kopjes overheerlijke koffie. Bijkomend voordeel was de zeer korte reistijd (slechts 20 minuutjes) én het uitnodigende weertype. Kortom: alle ingrediënten voor een prima dagje uit voor alweer deel 4 van de CCC-TE.

Landgoed Overcingel

Allereerst trok ik met frisse moed naar het centrum van Assen om een bezoek te brengen aan Fietsen en Koffie. Dat was helaas niet zo gemakkelijk als gedacht. In Assen heerst namelijk een hysterische bouwwoede, waarbij alles wat nieuw was nogmaals wordt vernieuwd. Na enige inspectie zag ik tussen een stapel stoeptegels en een hijskraan, toch iets dat op een fietsenwinkel leek.

Een fietsenwinkel die ook koffie serveert. Dat klinkt bekend in de oren zullen velen van jullie lezers vast denken. Dat klopt! In Den Haag was namelijk eenzelfde combinatie te vinden en dat bleek toen een gouden greep. Hier was dat echter een klein beetje anders. De woorden “de koffie doen we er gewoon effe bij” en de verkeerde uitspraak van het Spaanse koffiemerk Catunambu deden mij het ergste vrezen.

In Assen heerst een hysterische bouwwoede, waarbij alles wat nieuw was nogmaals wordt vernieuwd.

Zo slecht als het tweede kopje in Amersfoort van vorige week was het niet, maar het is duidelijk dat de koffie hier geen hoge prioriteit genoot. Om nou gelijk te stellen dat ik op rubberbonen zat te kauwen gaat weer te ver, maar de verschillen qua smaak met koffie uit een goede koffiemachine thuis zijn verwaarloosbaar. De smaak van de bonen was matig, een beetje waterig en niet heel sterk van smaak. Dit terwijl de geur vooraf deed vermoeden dat ik met deze kop koffie letterlijk goud in handen had. De geur van de koffie en cappuccino kwam echter niet geheel overeen met de smaak, waardoor ik wel mag stellen dat ze zich met recht beter kunnen richten op de fietsverkoop.

De Vaart

Vervolgens werd het tijd voor een stukje sightseeing in Assen. Of het aan mij ligt geen idee, maar joggingbroeken, petjes, lelijke zonnebrillen en gouden tanden zijn dé modetrends van dit moment. Nooit zag ik eerder zo een verschil tussen types mensen. Enerzijds de vriendelijke goedlachse en behulpzame oudere en anderszijds de “hang-aso”. Want jawel, de wereld is hier net even een beetje anders. Geen rondhangende en zeurende ouderen, maar juist schreeuwlelijkerds die de bankjes in bijvoorbeeld de Gouverneurstuin vervuilen met hun aanwezigheid.

Assen is een soort Marijke Helwegen. Elk stukje ouderdom wordt verbloemd door schone schijn.

De Gouverneurstuin is mijns inziens één van de mooiste plekjes van Assen. De tuin, vroeger eigendom van de Gouverneur van Drenthe Petrus Hofstede, was voor mij een heerlijke plek om lekker even een broodje te eten. Helaas werd mijn rust hier bruut verstoord. Wie zich gestoord heeft aan het hoge aantal keren dat er fuck werd geschreeuwd in The Wolf of Wall Street, raad ik aan niet in de Gouverneurstuin te gaan zitten. Dat het woord fuck werkelijk voor elk zelfstandig naamwoord geschreeuwd kan worden, was zelfs mij niet duidelijk. Zo leer je blijkbaar nog eens wat.

Het Drents Museum

Naast de Gouverneurstuin en het schitterende Drents Museum is Assen qua geschiedenis veelal een stad van de late 19e eeuw en begin 20e eeuw. Het Drostenhuis en het landgoed Overcingel (beide 18e eeuw) zijn daarbij slechts enkele uitzonderingen. Voor de rest is Assen een soort Marijke Helwegen. Elk stukje ouderdom wordt verbloemd door schone schijn. Soms zelfs meerdere lagen over elkaar. Net als waar Fietsen en Koffie stelde de koffie er gewoon even bij te doen, daar heb ik het gevoel dat de gemeente Assen cultuur “er maar gewoon effe bij doet”. Barbaren.

Om niet al teveel in het negatieve te blijven hangen, moet ik stellen dat de koffie bij zowel Caffé Pranzo als bij Coffee & Tasty goed heeft gesmaakt. Helaas wisten beide barista’s mij niet goed te informeren over welke bonen zij gebruikten. Verder dan “onze eigen huisblend” zijn ze beiden niet gekomen. Desondanks was de smaak van koffie in beide koffietentjes prima! Ook de aankleding van beide bars was goed verzorgd. Caffé Pranzo was meer modern aangekleed, terwijl het interieur van Coffee & Tasty overeenkomt met het aanzien van het oude pakhuis waarin zij gevestigd is.

Coffee & Tasty

Assen moet je dus in het algemeen niet zozeer bezoeken voor culturele bezienswaardigheden. Wel heeft de stad enkele leuke (en nauwe) straatjes met idyllische kroegjes die ik wellicht ooit nog eens kan bezoeken tijdens een biertour door Nederland. Voor nu hou ik het bij koffiedrinken en daarvoor kun je ook zeker terecht in Assen.

Voor nu was dit de blog vanuit Assen. Volgende week staat Delft op het programma.

Groet uit Assen, ofwel Grassen.

Esra

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.