Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı)Nedir? E-ticaret’te Bounce Rate Nasıl Düşürülür?

Ethem Budak
3 min readNov 21, 2019

--

Dönüşüm ve performans optimizasyonu ile ilgilenen hemen herkesin duyduğu bir konu olan bounce rate (hemen çıkma oranı) için yüksek ise olumsuz, düşük ise olumlu göründüğü yönünde bir söylem vardır. Evet, bu söylem doğrudur. Peki nedir bu hemen çıkma oranı? Bir kullanıcının internet sitenizi ziyaret ettiğinde, bir başka sayfaya geçiş yapmadan doğrudan ayrılması ile oluşan andır. Yani doğrudan anasayfaya gelmiş de olsa, bir yönlendirme bağlantısından gelmiş de olsa, açılan sayfadan bir size ait olmayan başka bir sayfaya geçiş yapmıyor ve doğrudan internet sitenizi terkediyorsa bu google analytics raporunuzda bounce eden kullanıcı alanına veri olarak eklenmektedir.

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nasıl Hesaplanır?

Kullanıcıların bir internet sitesine girdiğinde, açılan sayfada herhangi bir bağlantı ile etkileşime girmeden sayfadan/siteden ayrılması anlamına gelen hemen çıkma oranı Google Analytics üzerinden takip edilebilir. Hesaplarken de tanım değişmiyor. İnternet sitenizi ziyaret eden kullanıcıların kaçta kaçı bir başka bağlantıya erişmeden doğrudan sitenizden ayrılıyor ise hemen çıkma oranınız da bu veriye karşılık gelmektedir. Ben kendim hesaplarım Google Analytics vs önemli değil diyen arkadaşlar var ise de hesaplama yöntemi şöyle;

Bounce Rate Raporlarda Nasıl Yorumlanmalıdır? İdeal Bounce Rate Nedir?

Hemen çıkma oranı internet sitenizde kullanıcıların eriştikleri sayfaların performans, içerik ve sorunları ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlar. Google Analytics vb raporlarda site genelindeki hemen çıkma oranı ile segmente bağlı hemen çıkma oranı karıştırılmamalıdır. İdeal hemen çıkma oranları sektörel olarak değişmekle birlikte ortalama %30–%50 arasında bir değer kabul edilebilir. Kullanıcı deneyimi ve dönüşüm oranlarını düşünecek olursa bu değerin %20 barajını aşmamasını öneririm.

Bounce Rate Neden Önemlidir?

Bir kullanıcı internet sitenizi ziyaret ediyor ve ulaştığı sayfada ilgisini çeken, etkileşim sağlayacağı bir bağlantı göremiyorsa internet sitenizden ayrılır. Bu da arama motorları tarafından kullanıcının aradığı içeriği bulundurmayan internet sitesi olarak yorumlanır. Bunun da etkisi tahmin edeceğiniz üzere, mevcut arama sonucu listesinden geriye düşme tehlikesi ile karşı karşıyasınız demektir.

Bounce Rate Neden Yüksek Olabilir?

  • Site açılış hızınız yavaş olabilir. Google’ın önerdiği verilere göre açılış hızınız 2.5sn’den daha fazla sürüyorsa siteniz yavaş kabul ediliyor. İnternet sitenizin açılış süresini kısaltmak için ben ayrı bir yazı yazana kadar yazılım geliştirme ekibiniz ile görüşebilirsiniz :)
  • Sayfada etkinlik barındıran (örneğin video, anket…) ama Google event (etkinlik) tanımı olmayan sayfalarda hemen çıkma oranı yüksek çıkmaktadır. Etkinlik tanımlamanızı doğru yaparsanız kullanıcılar sayfanızdaki videoyu izler ve başka bir sayfaya geçiş yapmadan doğrudan ayrılsa dahi hemen çıkma oranınıza olumsuz etki etmez.
  • Organik trafiğiniz diğer yönlendirmelerden (sosyal medya, reklam vb)düşük demektir. SEO için kullandığınız anahtar kelimeleriniz açılan sayfalarınız ile eşleşmelidir. Kullanıcının ilgisini çeken anahtar kelimeye istinaden, istediği içeriği bulamıyorsa veya yetersiz buluyorsa sitenizden hemen ayrılması muhtemeldir. Aynı şekilde Adwords vb reklam kaynaklarından yapacağınız yönlendirmeler de açılan sayfalar ve reklam yönlendirmesi yapan kelimelerle doğrudan ilişkili olmalıdır.
  • Kullanıcı deneyimi açısından sitenizde kullanıcıyı yönlendiren içerikleriniz veya navigasyonunuz karmaşık görünüyor olabilir. Anlaşılır call-to-action (aksiyon bağlantısı) butonları ile yönlendirmeleri net gösterin. Navigasyonunuz basit, anlaşılır ve kolay erişilebilir olmalıdır. Tüm bunları kendi sektörünüze göre doğru yorumlayabilmek adına mutlaka Hotjar vb araçlarla internet sitenizi izlemenizi öneririm.

E-ticaret Sitenizin Hemen Çıkma Oranı Yüksekse Düşürmek İçin Ne Yapabilirsiniz?

  • Site açılış hızınızı Google’ın önerdiği 2.5sn altında tutmaya çalışın.
  • Kullanılabilirlik unutulmaması gereken bir değer, kolay navigasyon erişimine sahip olmak dolaşımı artırabileceği için hemen çıkma oranını da düşürecektir.
  • Google analytics tarafında event tanımlaması yapılabilir ve bağlantılarınızın verimliliğini ölçebilirsiniz.
  • Dikkat dağıtabilecek pop-up içerikleri azaltılabilir veya kişiseye özel olarak düzenlenebilir.
  • Kullanıcı deneyimi iyileştirilerek, tüm cihazlarda okunabilirlik ve navigasyona erişim kolaylaştırılabilir. Unutmayın kimse cep telefonunu iki elle kullanmak için satın almaz.
  • A/B testleri yaparak optimizasyon sürecinizi bir alışkanlık haline getirebilirsiniz.
  • Görünür CTA butonları ile gezinmeyi artırabilirsiniz.
  • Multimedya içerikler ile dikkat çekici olun, internette bulunan içeriklerin %95'inin yazılı metinlerde oluştuğu söylense de video izleme ve foto galeride dolaşma alışkanlıkları sosyal medya kanalları ile birlikte popülerliğini artırdı. O nedenle içeriklerinizi oluştururken görsel içeriklerin gücünü kullanın ve mutlaka fotoğraf veya video ile destekleyin.
  • Canlı destek araçları ile soruları cevaplayın ve kullanıcılarınızın gerçekte neye ihtiyaçları varsa o konuda hızlı geri dönüş yapmaya özen gösterin.

Buraya kadar zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki makalede burada bulunan bazı noktaları detaylandırmak ve bir takım teknik konularda örnekler vermek istiyorum.

O zamana kadar hoşçakalın…

--

--