Kasseistampers toerist in eigen stad

AARSCHOT — Kasseistamper Louis Peeters gidst op zondag 26 februari een paar dozijn wandelaars uit Aarschot en omstreken doorheen zijn stad. Dat doet hij aan de hand van oude volksverhalen over de geschiedenis van de Hagelandse parel. De wandeling vindt plaats in het kader van het Verhalenfestival van projectvereniging De Merode.

Met het initiatief wil De Merode in zes gemeenten oude volksverhalen weer bij de mensen brengen. Aarschot is de laatste van zes Merodegemeenten waar het verhalenfestival neerstrijkt. Eerder kon men ook al meestappen in onder andere Westerlo en Diest. Het festival trekt wandelaars van alle leeftijden, vooral uit de deelnemende steden zelf.

‘Mijn naam is meneer Peeters, maar vandaag mag u Louis zeggen’, breekt de gids meteen het ijs. Met klompen aan zijn voeten en een puntige stok in zijn hand zet Louis zijn beste impressie van een ‘kasseistamper’ neer. De legende achter die benaming voor de inwoners van Aarschot vormt het perfecte startschot voor de verhalenwandeling. Uit het publiek klinkt een zucht van herkenning als Louis vertelt over de oude stadswachters die in de 18e eeuw met hun klompen op de kasseien stampten.

Het merendeel van de wandelaars komt dan ook uit Aarschot zelf. Bovendien zijn ze van de gezegende leeftijd dat ze dergelijke verhalen nog van thuis uit hebben meegekregen. Bij het vertrekpunt in het ‘Bruin Café’ van het Stedelijk Museum hangt de nostalgie al in de lucht. Het publiek heeft er duidelijk zin in. De allerkleinsten lijken nog niet goed te weten wat ze moeten verwachten, terwijl hun ouders en grootouders gezellig keuvelen bij een kop koffie of een Aarschotse Bruine.

Ook de allerkleinsten zetten er stevig de pas in.

Als de wandeling eenmaal van start gaat, voelen ze zich al snel wat meer op hun gemak. Ze zetten er stevig de pas in. Een enkeling heeft zelfs zijn step meegebracht. Die komt goed van pas om tijdens de tocht wat stoom af te blazen. Bij elk verhaal neemt de aandacht van de kinderen namelijk meer en meer af. De vertelsels van Louis missen de nodige expressie en kunnen de kleintjes maar weinig boeien. Zijn goedbedoelde verkleedpartijtje kan daar jammer genoeg niks aan veranderen. Een koppel verdwaalde eenden is daarentegen plots verrassend interessant.

De ouders en grootouders tonen gelukkig wel de nodige interesse. Zij kunnen Louis’ sporadische grapjes duidelijk smaken. Bijna strooit het druilerige weer roet in het eten, maar bij de eerste regendruppel komt er plots een heel kleurenpallet aan paraplu’s tevoorschijn. Op alles zijn ze voorbereid, die kasseistampers.

Bij de eerste regendruppel komt er plots een heel kleurenpallet aan paraplu’s tevoorschijn.

Loekebeer en Achma

Jammer genoeg zijn een paar van de tussenstops wat ongelukkig gekozen. Niemand luistert graag naar verhalen over de oorsprong van de ‘Bekaf’-wijk naast een brood- en drankautomaat. Gelukkig komen de meer idyllische plekjes van Aarschot ook aan bod, want die zijn er zonder twijfel. De Sint-Rochuskerk, het stadspark, ’s Hertoghenmolens,… Louis gidst zijn groep langs al het moois wat de stad te bieden heeft.

Natuurlijk zijn de meeste wandelaars al op de hoogte van het bestaan van die plekjes. Bij de vraag of er mensen van Aarschot onder groepsleden zijn, schieten bijna alle handen de lucht in. Ook de vertelsels van Louis zijn niks nieuws voor een rasechte kasseistamper. Jacqueline Verbruggen kent ze allemaal. ‘Een paar van de verhalen hebben ze mij vroeger wat anders verteld, maar de meeste ken ik al jaar en dag’, bekent ze.

Op de verteltechniek van Louis heeft Jacqueline niks aan te merken. Wel vindt ze het jammer dat hij niet wat meer échte legendes heeft verteld, zoals dat van de Loekebeer of Achma en haar witte geit. Nu bestond het oeuvre van Louis namelijk vooral uit geschiedkundige vertelsels.

Over het algemeen deed de gids wat er beloofd was. Hij liet de kleintjes proeven van de Aarschotse geschiedenis en zorgde voor een flinke portie nostalgie bij de volgende generaties. Al miste er misschien toch dat sprankeltje magie dat nodig was om Achma en de Loekebeer echt tot leven te laten komen.

Eva Peeters

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Eva Peeters’s story.