Lagranges finale zoektocht naar schoonheid

Ook in de tijd van de Romeinen lag de lat voor vrouwen al ontzettend hoog. Het schoonheidsideaal was minstens even veeleisend als nu, zo niet nog extremer. Met de expo Timeless Beauty wil het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een ode brengen aan de overleden fotograaf Marc Lagrange. Zijn eigen foto’s in combinatie met authentieke voorwerpen brengen een einde aan Lagranges levenslange zoektocht naar schoonheid.

Marc Lagrange hield van vrouwelijk schoon. Dat wordt bij het betreden van de expo al snel duidelijk. Gigantische portretten van de mooiste vrouwen trekken meteen de aandacht. In 2015 was de Antwerpse fotograaf bezig aan een project in samenwerking met het Gallo-Romeins museum, toen hij heel onverwacht overleed. Met Timeless Beauty brengt het museum nu een prachtige ode aan Lagrange en zijn liefde voor de vrouw.

De expositie combineert imposante portretten van de hand van Lagrange met een educatief gedeelte over schoonheid bij de Romeinse vrouw. Schoonheid was namelijk alomtegenwoordig in de tijd van gladiatoren en slavernij. Net zoals vandaag waren ook toen al heel wat vrouwen fervent met hun uiterlijk bezig.

Om het geheel van foto’s en voorwerpen aan elkaar te lijmen, wordt er gebruik gemaakt van verzen uit Latijnse gedichten.

Romeinse work-outs
 
Van haarverwijdering tot make-up, Romeinse work-outs en zelfs de ideale borstgrote: dat en nog veel meer passeert de revue in het eerste deel van de expo. De schoonheidsgeheimen van de Romeinse vrouw worden uit de doeken gedaan aan de hand van een aantal filmpjes en authentieke voorwerpen. De collectie bestaat onder andere uit pincetten, potjes voor dagcrèmes en schitterende juwelen.

Om het geheel van foto’s en voorwerpen aan elkaar te lijmen, wordt er gebruik gemaakt van verzen uit Latijnse gedichten. Ovidius, Catullus en een hoop anderen geven hun visie op schoonheid. Welk loopje is het elegantst? Welke lichaamsvorm de aantrekkelijkste? Hoe zien de mooiste ogen eruit? De woorden van Catullus en co zijn de bouwstenen voor de perfecte Romeinse schone. Of die vrouw ooit echt bestaan heeft, valt te betwijfelen. De lat lag namelijk enorm hoog.

Confronterende schoonheid
 
Naast het schoonheidsideaal in de oudheid, krijgt ook onze eigen tijd een plekje in de expositie. De druk op de schouders van de vrouw is immers ook vandaag nog enorm. Bovendien leggen de modellen op Langranges foto’s de lat niet bepaald lager: een voor een beschikken ze over een knap snoetje, golvende haren en de ideale maten. Zelfs naakt benaderen ze de perfectie angstaanjagend dicht.

Een voor een beschikken de modellen over een knap snoetje, golvende haren en de ideale maten. Zelfs naakt benaderen ze de perfectie angstaanjagend dicht.

Gelukkig wordt dat confronterende gedeelte gecompenseerd met een aantal filmpjes van vrouwen zonder goddelijke afkomst. Vrouwen zoals je tante, je zus of je buurvrouw. Zoals ze écht op straat rondlopen. Een voor een geven ze hun visie op schoonheid. Ze leggen uit wat dat woord voor hen betekent en op welke manier ze er zelf mee omgaan.

Timeless Beauty is dus een mooi bewijs dat schoonheid wel degelijk van alle tijden is. Bovendien is het een mooie boodschap aan alle vrouwen: Als de media in de toekomst nog eens probeert om de nieuwste beautytrend of het zoveelste crashdieet in je strot te duwen, besef dan dat de standaards doorheen de eeuwen altijd al zo hoog hebben gelegen. Uiteindelijk is goed in je vel zitten het enige wat telt.

Eva Peeters

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.