Не мислим в таблици, мислим в картини

Графичното (или визуално) фасилитиране звучи странно на български. Това си е чиста криза на чуждиците в нашия език, но не знам друг начин да се преведе. Какво е то?

Най-общо казано, то е метод, чрез който можете да визуализирате идеи, концепции и процеси в скици, които да бъдат възприемани много по-лесно и бързо. Те са картинки, но въпреки това то не е илюстрация, а по-скоро извеждане на идеи от лекции, разговори, работни срещи в цялостни концепции и процеси във визуална (илюстративна) форма. Сериите от картинки, символи, кратки фрази и ключови думи създават цялостна картина на даден процес, която се разбира далеч по-лесно и бързо от дълъг параграф или таблица.

От една страна можете да проведете цяла среща или презентация, илюстрирайки идеите си чрез метода. От друга, той е силно популярен за “записване” на лекции и презентации, водене на визуални бележки и записки.

По цял свят е пълно с графични фасилитатори — хората, които умеят да изслушат цялата презентация, да я осмислят и да я подредят визуално, така че зрителят за нула време да разбере най-важното от нея. У нас методологията не е популярна, но започва да се чува за нея. Докато ровичках из нета, исках да намеря кой друг прави графично фасилитиране освен мен, и попаднах на публикации тук, тук и тук. Сигурно има още, но не намерих на прима виста.

Как се случва?

След като имате набор от визуални елементи, символи, шрифтове във вашето лично “портфолио”, остава само да свикнете да подреждате идеите в някаква логическа последователност. За целта идва на помощ много богат “речник”, който ви дава модели и образци на визуализиране на даден тип информация.

Въвеждащо обучение в София (Soho)

На 14 март ще направя кратко въведение в процеса за всеки, който се интересува от темата — ще минем през азбуката на графичното фасилитиране и ще дам един добър стартов пакет от образци, на чиято основа да стъпите и да продължите да експериментирате.

Записване за събитието тук.Алекс е дизайнер и стратег на комуникация и съдържание. От няколко години работи като консултант на свободна практика и се грижи за онлайн комуникацията на проекти от различни ъгълчета на Европа. Уебсайт тук.