Mijn kind bakt koekjes voor het goede doel en dat wil ik liever niet

Met Music For Life claimt de Openbare Omroep de Warmste Week, het antwoord van VTM is Rode Neuzen Dag. Met z’n allen gooien we ons in het feestgewoel, wat een samenhorigheid en we helpen er de arme kindjes mee. Instant feelgood en dat tijdens de kerstperiode. Hoe schoon.

foto @kikimondo Twitter

Een foto op Facebook. Ik plaats mijn kroost zo goed als nooit op Facebook, de school wel. Ik gaf daar uiteraard de toestemming voor, zo ben ik op de hoogte wat die kleuter van me uitspookt. Want meer dan “goed”, “patatjes, vlees en groenten”, komt daar meestal niet uit. Ze bakt koekjes met de juf. Hoe schattig. En toch zit ik met een wrang gevoel.

Mijn vierjarige, bedekt in bloem, bakt koekjes voor Music for life. Onder de impuls van de gedreven oudervereniging bakt ze mee met de Ketnet-koekenbak. De opbrengst gaat naar een centrum voor kinderen met autisme. “Nobel toch” hoor ik je denken. Maar is dat wel zo?


In een ideale wereld leren we onze kinderen dat het net niét juist is dat kinderen koekjes moeten bakken om zo andere kinderen te helpen. Als je er even over nadenkt, klinkt dat niet een beetje onkies in een van de rijkste landen ter wereld?

Music for life is een hedendaagse aflaat in een gemediatiseerd circus

Moeten we onze kinderen leren dat het goed is om je in te zetten voor hen met wie het minder goed gaat? Uiteraard! Maar wel meer dan een keer per jaar (bij voorkeur met kerst) bij wijze van hedendaagse aflaat, in een gemediatiseerd circus.

De ironie van onze regering

We voelen ons beter wanneer we plaatjes aanvragen voor jongeren met psychische problemen, terwijl de door ons democratisch verkozen regering net beslist te besparen op de gezondheidszorg. Oh ironie, wanneer diezelfde regering op het einde van deze feelgood show plots opduikt met een cheque die het door ons bij elkaar gebakken/gezongen/gedanste bedrag verdubbelt.

Liever vertel ik mijn kinderen dat ze lief moeten zijn tegen de jongen in de klas die niet zo goed kan praten en stappen. Liever breng ik samen met hen speelgoed naar de weggeefwinkel voor vluchtelingen.

Liever toon ik hen dat je helemaal niet op tv moet komen wanneer je iets goed doet voor een ander.

Grote profiteurs

Liever wil ik dat grote multinationals in ons land net als alle anderen belastingen betalen, zonder legale achterpoortjes die hen toelaten de grote profiteurs van ons systeem te zijn.

Liever wil ik dat onze regering stopt met hen de hand boven het hoofd te houden zodat de 1000 organisaties en vzw’s die nu gesteund worden door Music for life genoeg overheidssteun krijgen om hun werk naar behoren te kunnen uitvoeren.

Dan hoefde ik deze mening nu niet met het internet te delen en dan kon mijn kind op school koekjes bakken met de juf, gewoon om op te eten.

Like what you read? Give evy menschaert a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.