Yaklaşık olarak 1 aydan fazla bir süredir evdeyiz. Karantina günlerinde izole bir şekilde işlerini evden yürütmek zorunda olanlar ilk başlarda zorundalık şeklinde ilerlerken son zamanlarda aslında kendilerine farklı tecrübeler kazandırıyorlar. Yani zorundalık; ayrı bir tecrübe ve yaratıcılık kazandırdı insanlara. Bu zorlu süreçten çıkıp normal hayata döndüğümüzde artık çoğu işi evden, digital ortamlarda ve daha yaratıcı yapar bir hale gelmiş durumda olacağız. Bu yazımda; işe alım görüşmelerinizi, toplantılarınızı, eğitimlerinizi ve çoğu sürecinizi onlıne ortamda yapabileceğiniz görüntülü görüşme araçlarınızı sizin için toparladım.
Son zamanlarda güvenlik zaafları nedeniyle her ne kadar kullanıcı kaybetse de hala dünyanın en çok kullanıcısı olan görüşme araçlarından birisi olan Zoom ücretsiz bir görüntülü görüşme aracıdır. Zoom ile 100 den fazla kişi ile aynı anda görüntülü görüşme yapabilir, eğitimlerinizi sunum ve ekran paylaşımı ile yapabilir, sınıf eğitimi tadında katılımcılarınızı breakout rooms özelliği ile ayrı odalarda çalışmalar yaptırabilir, görüşme esnasında katılımcılarda yazışabilir gibi daha birçok özelliğin olduğu vazgeçilmez bir deneyim sunuyor. Bir çok imkanı ve deneyimi kullanıcılara ücretsiz olarak sunuyor.Görüntülü görüşmedeki kişileri ekranda 25 kişiye kadar görebiliyorsunuz.Zoom’a alternatif aranmasının diğer sebeplerinden biri de ücretsiz sürümünde en fazla 45 dakikalık görüşmeler yapılabiliyor olması da olabilir. Bu durumu aşmanın yollları olduğunu duydum, öğrenirsem mutlaka yazarım. Eğer Zoom’u güvenlik nedeni ile kulanmak istemiyor ve zoom’dan sıkılıp farklı uygulamalar kullanmak istiyorsanız bunlardan birtanesi Microsoft Teams genelde şirketlerin kullandığı ve mıcrosoft programları ile birebir entegreli ücretsiz sürümünün de olduğu bir pragramdır. Ücretsiz sürümde 300 kişiye kadar kişi ile görüşme yapabilirsiniz. Bir diğer alternatif Hangouts; Google’ın bir aracı olup ücretsiz kullanıma açık olup en az 10 kişi ile görüntülü 150 kişiye kadar da sesli görüşmeler yapabileceğiniz, diğer görüntülü görüşmelerle aynı özelliklere sahip son zamanlarda kullanıcı sayısının da artması ile kullanıcılarına iyi bir deneyim sunuyor. Skype çok uzun zamandır kullanılan aslında bir alternatiften çok belli başlı kullanıcılarının olduğu mıcrosoftun ücretsiz sürümünün de olduğu bir görüntülü bir görüşme programıdır. 50 kişiye kadar sesli ve video görüşme yapabilirsiniz. Son zamanalrda kullanılan bir diğer alternatif ise Webex; köklü bir şirket olan Cısco firmasının satın aldığı ve kullanıcılarına ücretsiz ve kaliteli bir deneyim sunan ve 25 kişiye kadar vıdeo konferans yapılan, diğer programlarla ortak özelliklere sahip bir programdır. Google Duo Google’ın ücretsiz bir aracı olup, özellikle birebir görüşmeler için daha uygundur olup en fazla 8 kişiye kadar görüntülü görüşme yapılabiliyor. Ses ve görüntü kalitesi iyi, telefon rehberi ile entegre olabiliyor. Go to meeting 25 kişiye kadar görüntülü görüşme yapılabilecek bir diğer alternatif. Whereby 50 kişiye kadar görüşme yapılabildiği başka bir alternatif programdır. Diğer alternatifleri de incelemeniz için sıralıyorum. Remote HQ, Talky — 6 kişiye kadar, bluejeans, houseparty, highfive, dingtalk, jamm, teamlink — 300 kişiye kadar ücretsiz görüşme yapılabiliyor.
Evde kaldığımız bu günlerde uzakları yakınlaştırmak için kullanabileceğiniz araçlar hakkında bilgi vermeye çalıştım. Uzakların yakın olması ve kaliteli çalışmalar yapmanız dileği ile… #Sağlıklakal #Evdekal #Hayatevesığar #Digitalaraçlar #Onlınemeeting
Diğer paylaşımlara @Gameemann sayfasından ve Eyup İnce sayfalarından ulaşabilirsiniz.