Sam Altman’dan 36 Hayat Dersi, Küçülürken Büyümek, Yöneticilik vs Liderlik

Fatih Bildirici MSc
6 min readNov 19, 2023

--

Sam Altman, ChatGPT ile gündeme gelen üretken yapay zeka devriminin en önemli aktörlerinden biri, özellikle OpenAI ile birlikte herkes tanısa da, benim aktif katılabildiğim ve o dönem çok az sayıda kişinin kabul aldığı ve tanık olma şansı yakaladığı bir girişimcilik eğitimi programı olan Startup School’u düzenleyen dünyanın en önemli kuluçka girişimi Y Combinator’un da lideriydi.

Geçtiğimiz iki günde muhtemelen daha sonra Netflix’e dizisi yapılacak oldukça epik bir hikayenin de aktörü ve kazananı haline geldi. Tıpkı Steve Jobs gibi CEO’su olduğu şirketten yönetim kurulu kararıyla kovuldu.

Yönetim kurulundan yapılan açıklamada Altman’ın görevi yerine getirmek için yeterli olmadığının değerlendirildiği ve yönetim kurulunun işleri yürütmesini engellediği vurgulandı. Altman’ın kovulmasından sonra board harici görevlerine devam edebilecek olan Greg Brockman da yönetim kurulu kararına itiraz ederek istifasını açıkladı.

Bu sürecin sonunda yaklaşık 12 saatlik süre içerisinde Altman’ın kararı şaşkınlık ve mutlu hatıralarını hatırlayıp yeni bir macera beklentisiyle karşıladığı açıklaması, Brockman’ın olaylara dair şok ve üzgün olduklarını söyleyerek yaptığı X açıklaması ardından topun OpenAI çalışanları cephesine geçmesi onların da yönetim kurulunun artık yöneticilik yapamaz kararına rağmen lider olarak gördükleri Sam’in arkasında durmalarıyla Altman’ın geri dönmesiyle sonuçlanan epik bir hikayeye evrilen twisti, Altman’ın takımını çok sevdiğini belirttiği twitle şimdilik sonlanmış oldu.

Twitin önemli kısmı, altında çok beğeni alan yanıtlardan birinin Altman’ın kovulmasından sonra CEO olarak anons edilen CTO Mira Murati’ye ait olması, günün sonunda Wired gibi kaynaklardan öğrendiğimize göre sabah saatlerine kadar birçok OpenAI çalışanının Sam’in geri dönmemesi halinde istifa edeceklerini ve onun tarafından yeni kurulacak şirkete katılacaklarını açıklaması oldu. Özet olarak böyle ifade edebileceğimiz sürecin şimdilik beklenen adımı, yönetim kurulunun istifa ederek şirketi Sam ve Greg’e bırakması.

Çok daha fazla detayları olsa da ve henüz açığa çıkmayan bilmediğimiz şeyler olsa da bu süreç bu kadar büyük ölçekte bir şeyi gösterdi; Birileri yönetici olmamanız gerektiğini düşünebilir, ama liderseniz hele sevilen, ilham veren bir liderseniz onların ne düşündüğünün güçleri ne olursa olsun pek önemi kalmıyor.

Buradan Sam Altman’ın 2015 yılında pek sevdiği blog yazarlığı macerasında paylaştığı 36 hayat dersine getireceğim konuyu. Aslında Altman’ın bugün kazandığı zaferin altyapısını da açıklayan o 36 dersi şöyle inceleyelim;

“Geçen hafta 30 yaşıma girdim ve bir arkadaşım bana son on yılda aktarmaya değer bir yaşam tavsiyesi bulup bulmadığımı sordu. Bu listelerin genellikle içi boş göründüğünü düşündüğüm için bunu yayınlamakta biraz tereddüt ediyorum, ancak işte cevabımın temizlenmiş bir versiyonu:

Samuel Harris Altman

Aileni, arkadaşlarını veya önemli gördüğün insanları öncelik listende düşük tutma. Yüzlerce tanıdığa sahip olmaktansa, gerçekten yakın birkaç arkadaş tercih et. Eski arkadaşlarla iletişimi kesme. Arada bir güneş doğana kadar insanlarla konuşarak vakit geçir.

Hayat bir prova değil. Bunun değerini bil. Zaman çok sınırlı ve hızla geçiyor. Mutlu ve tatmin edici olan şeyleri yap. Zaten pek az insan öldükten yüzlerce yıl sonra hatırlanıyor. Mutlu olmadığın şeyleri yapma.

Başarılı olmak için; doğru şeyi yapmak önemlidir. Odaklanmak, kendine inanmak (özellikle başkaları işe yaramayacağını söylediğinde), sana yardımcı olacak kişilerle kişisel bağlantılar kurmak önemlidir, yetenekli insanları tanı ve çok çalışmanın kıymetine inan.

Umursamadığın işlerde harika bir iş çıkarmak oldukça zordur. Hayatında tam anlamıyla mutlu/tatmin olmak için yaptığın işi sevmen gerekir. Çok çalış — birçok insan çalışkan olmanı yadırgayacak — ama hayatının geri kalanını kaçıracak kadar da sıkı çalışma. Profesyonel olarak yaptığın şeyde dünyanın en iyisi olmayı hedefle. Başaramasan bile, muhtemelen iyi bir yerde bulacaksın kendini. Kendi verimlilik sistemini bul. Düzensiz olmak, optimal olmayan zamanlarda çalışmak vb. zaman kaybına neden olur. Kariyerinde, özellikle başlarda, bazı riskler almaktan korkma. Çoğu insan kariyerini rastgele seçer — gerçekten nelerden hoşlandığını, hangi alanlarda başarılı olacağını düşün ve bu alanlardaki insanlarla iletişim kurmaya çalış.

Para mutluluk satın alabilir mi alamaz mı, bilemem ama özgürlük satın alabilir ve bu büyük bir ayrıcalık. Ayrıca, paranın olmaması çok streslidir. Neredeyse her açıdan, kira ödeme stresi yaşamayacak kadar paranın olması, kendi jetini alacak kadar paranın olmasından daha fazla mutluluk ve rahatlık sağlar. Para kazanmak çoğu zaman harcamaktan daha eğlencelidir, ancak arkadaşlar, yeni deneyimler, zaman kazanmak, seyahat ve inandığım nedenler için harcadığım parayla ilgili asla pişman olmadım. Siz de parayı böyle görün.

İnsanlarla daha fazla konuş. Daha uzun içerikler ve daha az tweet oku. Daha az TV izle. İnternette daha az zaman harca. Okuduğun şeylerin doyuruculuğuna odaklan.

Zamanını boşa harcama. Çoğu insan, özellikle iş hayatında, zamanlarının çoğunu boşa harcar.

Kendini kolayca itilip kakılabilir hale getirme. Bir diğer yandan kendinden emin olmakla kibirli olmak arasında büyük bir fark vardır. Tabii ki, hedefin ilki olmalı.

Her gün, her yıl ve her on yılda kendiniz için net hedefleriniz olsun.

Planlama ne kadar değerli olsa da, karşınıza harika bir fırsat çıkarsa bunu değerlendirmelisiniz. Biraz pervasızca işler yapmaktan korkmayın. Çok çalışmanın faydalarından biri de iyi fırsatların ortaya çıkmasıdır.

Akıllı, ilginç, hırslı insanlarla birlikte olmak için elinden geleni yapmalısın. Onlarla çalış ve onları işe al (aslında işin en tatmin edici yanlarından biri gerçekten iyi insanlarla derin ilişkiler kurmaktır). Yaptıkları işte en iyiler arasında yer alan ya da son derece gelecek vaat eden ancak hiç tanınmayan insanlarla zaman geçirmeye çalış. Birlikte en çok zaman geçirdiğiniz insanların bir ortalaması haline geldiğiniz inanılmaz derecede doğru.

Dikkat Dağıtıcı Şeyleri Azaltın: Hayatınızda gereksiz görünen şeylerin üzerinde düşünmekten kaçının. Bu çok önemli ve çoğu insan bunu iyi yapamıyor. Hayatınızdaki dikkat dağıtıcı şeyleri azaltın. Yapmak istemediğiniz şeylerin birikmesine izin vermeyin, özellikle iş hayatında.

Kişisel Harcamalarını Kontrol Altında Tut: Harcamalarını düşük tutmak, hayatında birçok fırsat yaratacaktır.

Yaz aylarını iyi değerlendir, en güzel zamanlar yaz aylarıdır.

Endişelenmeyi Bırak: Hayatta çoğu şey göründüğü kadar riskli değildir. Çoğu insan riskten kaçınır ve bu yüzden alacağın çoğu tavsiye fazla muhafazakar olur, o kadar endişelenme.

İstediğin şeyi açıkça dile getir.

Eğer bir şeyi yapmadığın için pişman olacağını düşünüyorsan, muhtemelen yapmalısın. Pişmanlık çok kötüdür ve çoğu insan yapmadıkları şeyler için daha çok pişmanlık duyar. Şüphede kaldığında, o erkeği/kızı öp.

Egzersiz yap, iyi beslen, yeterince uyku al ve düzenli olarak doğaya çık.

İnsanlara Yardım Et: İnsanlara yardım etmekten daha tatmin edici bir şey yoktur.

Yabancılara karşı kibar ol. Önemli olmasa bile kibar ol.

Gençliğini Değerlendir: Gençlik harika bir şeydir, ziyan etme. Dünyadaki tüm para bile geçen zamanı geri getiremez.

Anne babana daha sık sevdiğini söyle. Mümkün olduğunca sık eve git, onları ziyaret et.

Zor zamanlarda bu sözü hatırla; her şey geçicidir.

Hırsla Öğren: Her zaman yeni şeyler öğrenmeye açık ol.

Sık Sık Yeni Şeyler Dene: Yeni şeyler yapmak çok önemli. Yeni şeyler yapmak zaman algısını yavaşlatıyor, mutluluğu artırıyor ve hayatı ilginç kılıyor. Ayrıca insanların düşünce yapılarının durağanlaşmasını, katılaşmasını engelliyor gibi görüyorum. Kişisel ve profesyonel hayatında her yıl büyük, yeni ve riskli şeyler yapmayı hedefle.

Ergenlikteki sevgilini ne kadar yoğun sevdiğini hatırla? Şimdi de onu o kadar yoğun sev. Çocukken bir şeyler için ne kadar heyecanlanıp mutlu oluyordun? Şimdi de o kadar heyecanlan ve mutlu ol. İçindeki heyecanı kaybetmemeye odaklan.

İnsanları Kandırma, Köprüleri Yakma: İnsanlarla ilişkilerinde dürüst ol ve gereksiz yere düşmanlıklar yaratma. Savaşlarını dikkatlice seç.

İnsanları affetmek, hem onlar için hem de senin için önemli, affedici olmayı amaçla.

Statü Peşinde Koşma: İçeriği, özü olmadan statü uzun vadede işe yaramaz ve tatmin edici değildir.

Her Şey Ölçülü Olmalı: Çoğu şey ölçülü miktarda iyi olabilir, ama aşırılıklar genellikle zararlıdır.

Varoluşsal kaygılar hayatın bir parçasıdır. Özellikle büyük yaşam olaylarının ardından veya önemli kariyer başarılarından sonra belirginleşir. Zeki ve hırslı insanları özellikle etkiler. Bazı insanların bu düşüncelerle fazla vakit geçirmemek için çok çalıştığını düşünüyorum. Böyle hissettiğinizde yanlış bir şey yok; yalnız değilsiniz.

Minnettar Ol, Sorunları Perspektifte Tut: Minnettar ol ve sorunları doğru perspektifte gör. Çok fazla şikayet etme. Başkalarının başarısını kıskanma (ama unutma ki bazı insanlar senin başarını kıskanacak ve bunu görmezden gelmeyi öğrenmelisin).

Yapılacak şeyleri sadece konuşmak yerine eyleme geç.

Zamanla Her Şeye Alışılır: İyi ya da kötü, verilen yeterli zamanla hemen hemen her şeye alışmak mümkündür. İnsanlar bu konuda şaşırtıcı derecede yeteneklidir.

Harekete Geçmeden Önce Düşün: Bir şey yapmadan önce birkaç saniye düşün. Eğer kızgınsan birkaç dakika düşün.

İnsanları çok hızlı yargılama. Onların tüm hikayesini ve neden bir şey yaptıklarını veya yapmadıklarını asla bilemezsin. Empati kur.

Zamanın nasıl geçtiğini fark etmeden yaşa, ama unutma ki on yıllar göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor.

Bu 36 tavsiyeye bir çırpıda bakınca Altman’ın bugün içine düştüğü durumdan bir çırpıda daha güçlü çıkmasının, yöneticilik “statüsü” elinden alındığında bile söylediği gibi liderlik “özüyle” geri dönüşünün odağında bu mindsetin olması şaşırtıcı değil. Benim de yer yer zorlandığım bazı konular için bu netlikte tavsiyeler bana bir şey anlattı, umarım okuyan herkese anlatır.

Orjinal metin:

36 Life Advice From Sam Altman

--

--

Fatih Bildirici MSc

fbildirici.github.io @UlukayaGirisimi— 2019 Fellow🌎 SC in HAVELSAN, MSc in Information Systems & Science and Tech Stud.🧑‍💻PhD in Artificial Intelligence 🧠