Vagy 60 éve nem volt ilyen hideg a régióban. Kint 4 fok, a shenzheni lakásban 12 fokot mérünk, a kis villanyradiátorok hiába erőlködnek. A szomszéd lakásban élő háromgyerekes család, mint az év minden napján, most is nyitott bejárati ajtóval és nyitott ablakokkal őrzi az egészségét.

Több, mint két év itt-tartózkodás után még mindig nem értem a furcsa szokásokat, de továbbra is élvezem a Gyöngy-folyó-delta városainak lendületét.

Szakmailag is egyre jobban sikerül rátalálni a helyi közösségekre. A tavalyi év ebből a szempontból a fejlesztői közösségek feltárásával telt. Különböző hackathonokon versenyeztünk, szponzoráltunk Hong Kongban, Szingapúrban, Shenzhenben és Shanghaiban, illetve egy saját versenyt is szerveztünk a legnagyobb regionális fejlesztőközpontunk városában, Shenzhenben. Meetupokat látogattunk és előadtunk kollégákkal, és próbáltunk rátalálni a megfelelő online fórumokra, hogy a céget megismertessük a helyi közösségekkel, és tehetséges fejlesztőket találjunk a projektjeinkre.

A helyi munkaerő fejlesztése nem csak arról szól, hogy a többi fejlesztőbázisunk szolgáltatásait próbáljuk itt is kialakítani: legalább ennyire fontos azt is megértenem, hogy milyen speciális szolgáltatásokat tudunk a régióból nyújtani, milyen előnyöket tudunk szerezni a piaci versenyben. Az integrált hardver-szoftver szolgáltatások, és a helyi gyártásra épülő “Internet of Things” kompetencia erősen adja magát Shenzhenben. A helyi komponens piacokat, hardver hacker közösségeket bejárva eddig is tisztában voltam a lehetőségekkel, de az elmúlt 3–4 hónapban mintha berobbant volna az érdeklődés: sorra indulnak a hardver-fókuszú meetupok, startup inkubátorok, fórumok és események.

Arról egyelőre nem mesélek, hogy mik készülnek a mi shenzheni laborunkban, de beszámolhatok néhány helyi eseményről. A shenzheni oldalon a Hardware Massive havi rendezvényén jártunk. A helyszín az építészetileg is meg finanszírozási szempontból is érdekes Sino-Finnish Design Park nevű épület. A rendkívül dizájnos épületet párszor körbejártuk, míg sikerült az előadótermet megtalálni. Nem hiszem, hogy a modern építészetből pont a várárok meg a benne levő, védelmi célokat szolgáló víz hiányzik!

Az esemény fő előadója Stockholmból érkezett, Martin Willers a PEOPLE products cégtől jópár sikeres közösségi finanszírozású hardver terméken van túl. Az előadás letisztult, erős, a skandináv design főbb elemein szalad végig. Kína, különösen Shenzhen, rendszeresen a termékek és a design másolásával van gyanúsítva, nagyon hasznosnak találom, hogy a tervezés kreatív eszközeit tanulhatják. A közösséget viszont sokkal jobban érdekli a Kickstarter/Indigogo közösségi finanszírozás maga, tippek-trükkök szinten. A pénzcsinálás, startup gründolás lelkes heve mozgatja a jelenlevőket, a következő előadások is erre koncentrálnak. Kollégámmal végül sikerül beszélgetésbe elegyedni egy szenzorok gyártásával foglalkozó mérnökkel, és felvesszük egymást WeChaten, az eseményt sikeresnek nyilvánítom!

Hong Kongban az első igazán nagy szabású Internet of Things eseménye a következő célpontom, a LAUNCH Consumer IoT Summit. Örömmel fedezem fel, hogy az irodánktól egy sarokra van a helyszín, a PMQ épületében. A PMQ eredeti neve: Queen’s College and Police Married Quarters. Kicsit nevetgélek az épület történetén, de szépen átépítették design és közösségi térként. A nulladik napon Elon Musk előadásáról lemaradok: annyira nem bánom, a bálványimádás nem az én világom. Az első előadás Alan Lautól jó összefoglaló az IoT üzleti lehetőségeiről. Sajnos utána a VC-k, hivatalos személyek, gyártással, logisztikával foglalkozó helyi hatalmasságok és Samsungos megmondóemberek tartalommentes unalomba viszik a konferenciát. A versenyző startupok viszont ötletesek, profik, drukkolok nekik a megvalósításban.

Aki Instagramon követ, könnyen feltételezheti, hogy egész nap csak eszem itt Ázsiában. Ez tulajdonképpen nincs teljesen távol az igazságtól, de közben sok egyéb izgalmas dolgot főzök ki a munkám és szabadidőm során. Ha nem fagyok meg a héten, jelentkezem még!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.