Neon renkler yeniden trend!

20 yılda bir popüler olan neon renkler, bu kez dijital dünyayı da etkisi altına almış görünüyor. Son zamanlarda sıkça rastladığımız bu renklerin kendisi gibi etkisi de oldukça çarpıcı.

Fırat Karatuğ
5 min readJan 20, 2022
Source: Unsplash

1898'de iki İngiliz kimyager (William Ramsay ve Morris W. Travers) atmosferik bir numuneyi sıvı hale gelene kadar soğuttuklarında gaz neonunu keşfederler. Kısa bir süre sonra Fransız mühendis Georges Claude neon ışıkları icat eder ve seri üretimi başlar.

Neon renkler, ışık yaymaları ve yansıtmaları nedeniyle diğer renk türlerinden ayrılır. Yayılan ışık, insan gözünün görebildiği görünür ışık spektrumuna düştüğünde ışıldama (lüminesans) haline gelir. Bu en çok fluoresans lambaları, televizyon, yıldırım, kutup ışıkları, ateş böcekleri gibi bazı canlılardaki organik bileşikler ve bazı sentetik boyalarda görülür.

Ayrıca neon kelimesi Yunancada yeni olan anlamına gelir.

Belki de ilk olarak 1930'larda Vegas’ın o ışıltılı tabelalarıyla hayatımıza girer neonlar. Gece hayatının ve yazlık mekanların dikkat çekici unsuru haline gelir. 1996 yılında The Neon Musem adında bir müzesi bile açılır.

Ardından 1950'lerde Pop-Art akımı ortaya çıkar. Bu akımdan en çok aklımızda kalan şey sanırım Andy Warhol’un Marilyn Diptych adlı eseridir.

Marilyn Diptych — 1962

Neon, 80'lerde modayı takip eden avangardın gardıroplarında temel bir unsur olur; rüzgarlık ceketler ve jöle ayakkabılar gibi zamanın modern kıyafetlerinde görünmeye başlar.

Z Jenerasyonu

Şu sıralar herkesin dilinde olan Z jenerasyonu da neon’u benimseyen nesiller arasında yerini almış görünüyor. Şarkıcı Billie Eilish, Coldplay, F1 pilotu Lando Norris ve ülkemizden Büyük Ev Ablukada benim en çok dikkatimi çeken ve gençleri etkileyen kişiler/gruplar arasında.

Dijital Dünyada Neonlar

Günlük hayatımızda aktif olarak kullandığımız müzik kütüphanesi Spotify, dijital dünyada neon renkleri etkili kullanmayı başaran şirketlerden biri. Logosu başta olmak üzere dijital reklamlarında bu renkleri oldukça yoğun şekilde kullanıyor. Apple’ın son dönemde tanıttığı M1 işlemcili cihaz ve Airpods tanıtımları da bu akıma katılmış görünüyor.

Ülkemizden örnek vermemiz gerekirse, sanırım herkesin aklına ilk olarak yenilenen tasarımı ve renkleriyle yemeksepeti gelecektir. Bunun yanında, Burgan Bank’ın yeni nesil bankacılık olarak geliştirdiği ON örnek olarak verilebilir.

Karanlık Mod

Tıpkı başlangıçta belirtildiği gibi, adeta Vegas gecelerini andıran, karanlık arkaplan üzerinde neon renklerin kullanıldığı arayüz tasarımları birçok kişi ve kurum tarafından 2022 trend listesine alındı bile.

Karanlık mod kullanarak enerji tasarrufuna katkı sağlanırken bir yandan da neon renkler ile dikkat çekici ve okunabilir tasarımlar elde etmek mümkün.

Metaverse, NFT, Crypto

Bu yıl artık sıkça duymaya başladığımız NFT ve Metaverse terimleri ile neon renkler belli bir uyum içerisine girmiş görünüyor. Dribbble, Behance, Shutterstock gibi görsel içerik platformlarında bu terimler aratılırsa, neon renklerin yoğun olduğu sonuçlar karşımıza çıkıyor.

Özellikle bu renkler degrade olarak kullanıldığında fütürizm ve teknolojiyi simgeler hale gelmiş durumda.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Trendleri takip eden tasarımcılar bu trendi yakalamak adına neon renkleri kullanmak isteyeceklerdir. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var;

  1. Kontrast oranı
    Neon renklerin bazıları beyaz arkaplan üzerinde göze çarpmayabilir. Burada kontrast oranına dikkat edilmesi gerekir. Bir contrast checker kullanılarak renklerin oranı test edilmelidir. Kullanıcı, tasarım öğelerini tanımlamakta zorlanırsa, uygulamayı hızlı bir şekilde terk edebilir.
  2. Uygun olmayan ruh hali yansıması
    Neon renkler genellikle eğlenceli ve enerjik bir ruh halini yansıtır. Aynı duyguyu taşımayan içeriklerle kullanıldığında yanlış ruh hali oluşmasına sebep olabilir. Bu renkleri kullanmak görsel ilgi uyandırabilirken, her tür proje için kullanılmamalıdır.
  3. Mobilde rahatsız edici etki
    Küçük ekranlar, parlak ve kontrastlı görüntülerin, gözleri diğer ekranlara göre daha fazla rahatsız etmesine neden olabilir. Bu yüzden neon renkler kararında kullanılmalı, gerekirse belli kullanıcı grupları ile test edilmelidir.

Bu içeriği okurken bile, görsellerin bir süre sonra rahatsız ettiğini düşünüyor olabilirsiniz. Dikkat çekmek için uygun olan bu renkler, fazla kullanıldığında olumsuz etki yaratmakta. Renklerin dengesi iyi ayarlanıp sadece vurgulanması gereken noktalarda kullanılırsa bu etkileri minimuma indirecektir.

Görünen o ki bu renk paletleri 2020'li yıllarda etkisini sürdürmeye devam edecek. Bu trendi yakalamak için Adobe Color trendlerini takip edebilirsiniz.

Faydalı Makaleler;

Bright Colors in UI Design: Benefits and Drawbacks

How Bright Colors in UI Design Increase Customer Engagement

The Origins, History, and Design Power of Neon Colors

Color Theory in UI Design

8 Best UI/UX Trends 2022

--

--

Fırat Karatuğ

UI/UX & Product Design Manager | User-Centric Design | UX Optimization